Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Πως φτιάχνουμε ελιές ξυδάτες

pos-ftiachnoume-elies-ksydates

ΕΛΙΕΣ ΞΥΔΑΤΕΣ 
Υλικά:
5 κιλά ελιές Καλαμών
Για την άλμη: 
5 λίτρα νερό
1/2 κιλό αλάτι χοντρό
100 γρ. ξύδι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τις ελιές σε μεγάλη λεκάνη. Τις ξεπλένουμε καλά και χύνουμε το νερό τους. 
Στη συνέχεια, τις ρίχνουμε ξανά στη λεκάνη και προσθέτουμε καθαρό νερό αρκετό για να τις σκεπάζει. Αλλάζουμε νερό στις ελιές ανά 2-3 μέρες και για διάστημα 20 ημερών. Στη συνέχεια αφού ξεπικρίσουν, τις διαλύουμε σε 5 λίτρα νερό και 1/2 κιλό χοντρό αλάτι. 

Για την άλμη: 
Για να δοκιμάζουμε αν η άλμη είναι σε σωστό επίπεδο, ρίχνουμε μέσα ένα αυγό ολόκληρο χωρίς να το σπάσουμε. Αν το αυγό ανέβει στην επιφάνεια του νερού και ένα μικρός μέρος του εξέχει από το νερό, σημαίνει ότι η άλμη είναι στο επιθυμητό επίπεδο. 

Αφαιρούμε το αυγό, προσθέτουμε στην άλμη το λεμόνι και το ξύδι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν. Ρίχνουμε τις ελιές και τις συντηρούμε στην άλμη μέχρι να τις καταναλώσουμε. Μπορούμε ένα μέρος από τις ελιές που χρειαζόμαστε για άμεση κατανάλωση, να τις τοποθετούμε λίγες ημέρες πριν σε ένα δοχείο με ελαιόλαδο και αρωματικά της αρεσκείας μας, για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε και εσείς το αγαπημένο σας Blog στο viber από το κινητό σας τηλέφωνο κάντε κλικ στον σύνδεσμο viber - melissocosmos

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...