Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Όσα πρέπει να ξέρεις για την γύρη ως τροφή της μέλισσας

Η γύρη που συλλέγεται φυσικά από τις μελισσες είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης για τις διατροφικές απαιτήσεις των μελισσών, αλλά αυτή η γύρη μπορεί να ποικίλει σε πρωτεΐνες ανάλογα με το είδος της χλωρίδας.
Τα επίπεδα πρωτεϊνών στην γύρη κυμαίνονται από 6% έως 40% ενώ το ελάχιστο επίπεδο πρωτεϊνών που απαιτείται για την καλή υγεία της μέλισσας είναι τουλάχιστον 20%.
Αν ο στόχος είναι η ταχεία ανάπτυξη και η επέκταση του πληθυσμού, τότε το ποσοστό πρωτεΐνης πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 με 30%.

Προσομοίωτης: Πως φαίνεται ο κόσμος μέσα από τα μάτια των ζώων

Προσομοίωτης μας παρουσιάζει τον κόσμο μέσα από τα μάτια διάφορων ζώων, όπως οι γάτες, οι σκύλοι, τα ποντίκια, οι μέλισσες και τα γεράκια.
Δείτε το βίντεο 

Ο ρόλος της θερμοκρασίας στην ζωή των μελισσών!!!

Μιας και το κλίμα αλλάζει...
Οι μελισσοκόμοι γίνονται μάρτυρες αυτής της αλλαγής, αφού οι ίδιοι ανήκουν σε εκείνες τις ομάδες ανθρώπων που έχουν άμεση επαφή με την φύση.

Η θερμοκρασία αλλάζει, και αιτία για αυτό είναι η δραστηριότητα του ανθρώπου.
Η μέλισσα όμως δεν ευθύνεται για αυτή την κατάσταση.
Αυτή έχει μάθει να επιβιώνει μεν, μα οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο δύσκολες.
Σήμερα μέσα από αυτό το άρθρο θα δούμε τον ρόλο της θερμοκρασίας στην ζωή των μελισσών.
Θα μάθουμε λεπτομέρειες που δεν γνωρίζαμε και ίσως κατανοήσουμε τρόπους για να βοηθάμε τις μέλισσες μας να είναι πιο κοντά σε θερμοκρασίες που μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Μπλοκάρισμα εισόδου με νεκρές από τον πάγο μέλισσες




Βασίλη καλησπέρα.
Λέγομαι Βαγγέλης και ξεχειμωνιάζω λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη.
Θα ήθελα εάν μπορείς να ενημερώσεις τους φίλους και συναδέλφους για το εξής φαινόμενο.
Είναι γνωστό σε όλους ότι τα χιόνια εμπρός από την κυψέλη δεν τα καθαρίζουμε ποτέ.
Όμως εκείνο που ίσως δεν είναι και τόσο γνωστό είναι ότι από αυτόν τον παγετό οι μέλισσες που θα πέσουν από την μελισσόσφαιρα και παγώσουν μπορεί να φράξουν την είσοδο της κυψέλης.
Εάν ο μελισσοκόμος έβαλε πρόσφατα τροφή μπορεί να μεταβεί στο μελισσοκομείο και 20 μέρες μετά.

Πατέντα για ερασιτεχνική μελισσοζυγαριά

Χρειαζόμαστε 3 σωλήνες δίμετρες 1/2 ίντσα τρυπημένες στο πάνω άκρο τους και συνδεδεμένες με ένα κρίκο
Μια ζυγαριά και σχοινί.

Μέθοδος Καπράλου: Για υψηλότερες παραγωγές γύρης και μελιού.

ΔΩΡΕΑΝ ΓΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Τώρα ο MELISSOCOSMOS με την βοήθεια των αναγνωστών του είναι σε θέση να σας προσφέρει πρόσβαση στην μελισσοκομική γνώση από μια σειρά μελισσοκομικών βιβλίων που μπορείτε να μελετήσετε με την άνεση σας εδώ στο Blog των μελισσοκόμων.

Διαβάστε σήμερα το βιβλίο με τίτλο...

Μελισσοκομία - Μέθοδος - Καπράλου 

Εντατική εκμετάλλευση μελισσών για συλλογή γύρης και την παραγωγή μελιού από Θυμάρι - Έλατο - Πεύκο...

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Οι αγρότες στην Αφρική βάζουν έτσι τις κυψέλες στα χωράφια τους αλλά όχι για να πάρουν το μέλι…

Οι αγρότες στην Αφρική έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι ελέφαντες που τριγυρνούν καταστρέφουν τις σοδειές τους. Μια λύση θα ήταν να σκάψουν ένα χαντάκι και να βάλουν φράχτες αλλά δεν είναι καθόλου πρακτικό αφού θα κοστίσει πολλά.

Δυστυχώς, χωρίς καμιά προφύλαξη,οι αγρότες που προσπαθούν να προστατέψουν την σοδειά τους καταλήγουν να τραυματιστούν είτε οι ίδιοι είτε οι ελέφαντες. Τώρα, χάρη στην ζωολόγο Lucy King, το πρόβλημα θα πάρει τέλος.

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Οδηγίες για το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών VIDEO


Συμβουλές για καλό ξεχειμώνιασμα των μελισσιών μας.
Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αποδοχή και των βίντεο.
Δείτε το.

Γνωρίζεις ότι: Αν βάψεις άσπρα τα καπάκια των κυψελών μειώνεις σημαντικά την πιθανότητα της σμηνουργίας;


Γνωρίζεις ότι: Αν βάψεις άσπρα τα καπάκια των κυψελών μειώνεις σημαντικά την πιθανότητα της σμηνουργίας;

Φίλες και φίλοι, πριν μερικές ημέρες σε ένα μελισσοκομικό πηγαδάκι ένας μελισσοκόμος με ρώτησε για το τι κινήσεις κάνω στο μελισσοκομείο μου προκειμένου να αποφύγω την τάση της σμηνουργίας.

Η απάντηση μου θεωρώ ότι ήταν ειλικρινή...

Του είπα ότι όσο περισσότερα μελίσσια έχει ένας μελισσοκόμος τόσο λιγότερα ειναι αυτά που θα του κάνουν τάση για σμηνουργία.
Έτσι κι εμένα.

Πως φορολογούνται οι μελισσοκόμοι


Το φορολογικό σύστημα που διέπει την μελισσοκομία είναι από αυτά τα θέματα που δεν μου αρέσει να πιάνω.
Γιατί άλλα ίσχυαν χτες, άλλα ισχύουν σήμερα και άλλα θα ισχύσουν αύριο.
Και αν ένας χρήστης διαβάσει αυτό το άρθρο μετά από μερικά χρόνια που θα ισχύουν άλλα μπορεί να το βρει αφερέγγυο, και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλω.
Όμως αφού με ρωτούν οι αναγνώστες μου είμαι υποχρεωμένος να πάω κόντρα στα δικά μου θέλω και να γράψω.
Ακούστε λοιπόν.

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Μελισσοκομικές συμβουλές για τον μήνα Δεκέμβριο

Μελισσοκομικές συμβουλές για τον μήνα Δεκέμβριο

Δημοσιεύουμε σήμερα ένα ακόμα άρθρο της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ με συμβουλές για τον μήνα Δεκέμβριο.
Όσα θα διαβάσετε είναι πραγματικά υπερπολύτιμα.
Αφού ο αρθρογράφος μας μιλάει για την μελισσόσφαιρα και τον χειμώνα, μας δίνει στο μεταξύ και μερικές σπάνιες πληροφορίες που σχετίζονται μεταξύ της απόστασης μιας νεκταροέκκρισης και της κατανάλωσης ενέργειας άρα μελιού από την συλλέκτρια.
Έτσι βλέπουμε ότι, αν έχουμε μια μεγάλη νεκταροέκκριση σε απόσταση 5 χλμ από το μελισσοκομείο μας, οι μέλισσες ναι μεν θα την χτυπήσουν μα μέλι δεν θα μπει στις κυψέλες μας.

Αν είχα χρόνο θα περνούσα πολύ περισσότερες ώρες στα μελίσσια μου...


(...) γιατί κάθε φορά ανακαλύπτω και κάτι που με εκπλήσσει .

Είχα παρατηρήσει την έξωση των κηφήνων από την κυψέλη , που να σημειωθεί πως δεν είναι οι χαραμοφάηδες που νομίζαμε, αφού κάνουν πολλές εργασίες , όπως το να δίνουν το νέκταρ στις εργάτριες ,αφού χρειάζεται να περάσει τρεις φόρες από το λοβό τους για να καταλήξει μέλι , αλλά κρατάνε και την θερμοκρασία της κυψέλης σταθερή , πολλή σημαντικός παράγοντας για το μελίσσι .