Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Οι αγρότες στην Αφρική βάζουν έτσι τις κυψέλες στα χωράφια τους αλλά όχι για να πάρουν το μέλι…

Οι αγρότες στην Αφρική έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι ελέφαντες που τριγυρνούν καταστρέφουν τις σοδειές τους. Μια λύση θα ήταν να σκάψουν ένα χαντάκι και να βάλουν φράχτες αλλά δεν είναι καθόλου πρακτικό αφού θα κοστίσει πολλά.

Δυστυχώς, χωρίς καμιά προφύλαξη,οι αγρότες που προσπαθούν να προστατέψουν την σοδειά τους καταλήγουν να τραυματιστούν είτε οι ίδιοι είτε οι ελέφαντες. Τώρα, χάρη στην ζωολόγο Lucy King, το πρόβλημα θα πάρει τέλος.




Η King παρατήρησε ότι οι ελέφαντες φοβούνται τις μέλισσες γιατί όταν αυτές μπουν μέσα στην προβοσκίδα τους, προκαλούν αφάνταστο πόνο και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να απαλλαγούν από αυτόν.





Οι ελέφαντες ενστικτωδώς αποφεύγουν τις μέλισσες και μόνο ο ήχος τους κάνει να τρέπονται σε φυγή. Αναρωτήθηκε λοιπόν εάν οι κυψέλες τοποθετημένες κατά διαστήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν φυσικό φράχτη κατά των ελεφάντων.

Μετά από ένα επιτυχημένο πείραμα το 2009 που ονομαζόταν Πρόγραμμα Ελεφάντων και Μελισσών, άρχισε να εφαρμόζεται και επισήμως.

Σήμερα υπάρχουν ενεργοί φράχτες με κυψέλες στην Κένυα, Μποτσουάνα,Μοζαμβίκη, Τανζανία,Ουγκάντα και Σρι Λάνκα. Εκτός του ότι οι φράχτες είναι πολύ αποτελεσματικοί, οι μέλισσες γονιμοποιούν τις σοδειές τους και οι αγρότες μαζεύουν και το μέλι.

Ένα εκπληκτικό παράδειγμα για το πως κάτι απλό και μικρό λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα.





Το σχετικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να βρει οικονομικούς πόρους για να επεκταθεί περισσότερο. Πληροφορίες εδώ.



Πηγή: This Is Colossal

ΠΗΓΗ
http://www.tilestwra.com/

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...