Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Αν δεν υπήρχαν πουλιά και μέλισσες τώρα δεν θα έπινες καφέ

melisses-kafeodendro

Εάν ξεκινάς το πρωινό σου με ένα φλιτζάνι καφέ, έχεις να ευχαριστήσεις περισσότερα από την καφετιέρα και τους κόκκους του καφέ. 
Σημαντικό ρόλο στην παραγωγή καφέ παίζουν τα πουλιά και οι μέλισσες σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.
Μερικά από τα φτερωτά πλάσματα ταξιδεύουν ακόμη και χιλιάδες μίλια για να εκτελέσουν τις ευθύνες τους στην παρασκευή καφέ, οι οποίες περιλαμβάνουν την προστασία και την επικονίαση φυτών καφέ. Η δουλειά τους έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερους και άφθονους κόκκους καφέ. 

kafeodendro

Επιπλέον, εκτιμάται ότι χωρίς αυτούς, οι παραγωγοί καφέ θα έβλεπαν μείωση 25% στις αποδόσεις των καλλιεργειών τους.

Τα πουλιά τρώνε τα παράσιτα των καφεόδεντρων ενώ οι μέλισσες συμβάλουν στην επικονίαση.

Για να λάβουν τα ευρήματά τους, επιστήμονες τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες χειρίστηκαν διάφορα φυτά καφέ σε 30 φάρμες, φροντίζοντας να απομακρύνουν τα πουλιά και τις μέλισσες από το περιβάλλον. 

kafes-kafeodendro

Συνολικά, η ομάδα δημιούργησε τέσσερα διαφορετικά σενάρια: ένα στο οποίο τα πουλιά ενεργούσαν χωριστά για να απομακρύνουν τα παράσιτα, ένα όπου οι μέλισσες ενεργούσαν ξεχωριστά ως επικονιαστές, χωρίς δραστηριότητα πουλιών και μελισσών και ένα στο οποίο τα πουλιά μπορούσαν να φάνε τα κοντινά παράσιτα ενώ οι μέλισσες επικονιάζονταν ταυτόχρονα. Διαπίστωσαν ότι όταν εργάζονταν μαζί, ο συνδυασμένος αντίκτυπος των πτηνών και των μελισσών ήταν πιο σημαντικός από τα ατομικά τους οφέλη.


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...