Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται οι μελισσοκόμοι σε ολόκληρη τη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή και είχαν ως αποτέλεσμα να παρασυρθούν και να αφανιστούν χιλιάδες μελίσσια.
Στη Μαγνησία η καταστροφή αγγίζει περίπου το 80% της συνολικής μελισσοκομίας με τους παραγωγούς να έχουν χάσει τους κόπους μίας ζωής, χωρίς να ξέρουν, αν θα μπορέσουν, τελικά, να ορθοποδήσουν.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Βόλου Γιάννης Μαργαρίτης ανέφερε ότι η μεγαλύτερη καταστροφή σημειώθηκε στις περιοχές του Ριζομύλου, του Στεφανοβικείου και του Σωτήριου, εκεί όπου οι μελισσοκόμοι έχασαν έως και το 100% των μελισσιών τους.
«Στις παρακάρλιες περιοχές τα μελίσσια δεν απειλήθηκαν από τις βροχές, αλλά μετά την υπερχείλιση της Κάρλας. Εκεί έχασαν, σχεδόν, τα πάντα. Βρίσκονται και πάλι στο μηδέν» τονίζει.
«Είμαστε περίπου 850 μελισσοκόμοι στη Μαγνησία και έχουμε πάθει πολύ σοβαρή ζημιά. Χάσαμε ολόκληρη τη χρονιά και δεν ξέρω τι θα γίνει και με τις επόμενες» αναφέρει ο κ. Μαργαρίτης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι έχασε περίπου 250 μελίσσια στην περιοχή των Φαρσάλων, αριθμό μεγάλο για έναν μέσο παραγωγό, όταν οι ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά και τα νερά των ποταμών «έπνιξαν» τις περιοχές.
«Το καλοκαίρι, συνήθως, τα πάμε στον κάμπο, ώστε να είναι κοντά σε περιοχές με βαμβάκι. Γι’ αυτό μας βρήκε και η καταστροφή, δεν είχαμε προλάβει να τα μεταφέρουμε στα ορεινά, παρά μόνο έναν μικρό αριθμό» εξηγεί ο κ. Μαργαρίτης και σημειώνει ότι στις περιοχές του Πηλίου που υπάρχουν μελίσσια οι ζημιές ήταν μικρότερες.
Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας υπέστη σημαντικό πλήγμα και με τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στα τέλη του Ιουλίου, με αποτέλεσμα μερικοί παραγωγοί να έχουν υποστεί ακόμη και «διπλό χτύπημα».
Μεγάλο, ωστόσο, ζήτημα για τους ίδιους είναι ο τρόπος καταγραφής των ζημιών στον κλάδο τους, ώστε να αποζημιωθούν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα μελίσσια παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.
ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
https://www.taxydromos.gr/