Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Το μέλι στην ζωή μας ως υποκατάστατο της ζάχαρης

Το μέλι ως υποκατάστατο της ζάχαρης στην ζωή μας

Το μέλι είναι, στην πραγματικότητα, μια άλλη μορφή ζάχαρης. Αν και έχει την ίδια βασική σύνθεση με άλλα είδη ζάχαρης, θεωρείται καλύτερη εναλλακτική λύση λόγω της διατροφικής του αξίας και των οφελών για την υγεία.
Υπάρχουν πολλές επιλογές για να γλυκάνετε ένα επιδόρπιο και σίγουρα θα αναρωτηθούμε ποιο είναι το πιο υγιεινό ή το λιγότερο επιβλαβές για την υγεία. Ανάμεσά τους μπορούμε να βρούμε μέλι. Το μέλι είναι, στην πραγματικότητα, μια άλλη μορφή ζάχαρης. 
Αν και έχει την ίδια βασική σύνθεση με άλλα είδη ζάχαρης, θεωρείται καλύτερη εναλλακτική λύση λόγω της διατροφικής του αξίας και των οφελών για την υγεία. 
Είναι αλήθεια ότι το μέλι στη φυσική του κατάσταση έχει ευεργετικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης παρουσίας στη σύνθεσή του ορυκτών ενζύμων που βοηθούν στην επούλωση πληγών, ορισμένων βιταμινών και αντιοξειδωτικών. 
Για χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιείται τόσο για ιατρικούς όσο και για διατροφικούς σκοπούς. Ακόμα και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Έλληνες το θεωρούσαν ιερό προϊόν, ακόμη και χρησιμοποιώντας το ως αντισηπτικό και για τη διατήρηση των πτωμάτων.

Μέλι ή ζάχαρη
Οι διατροφολόγοι αναφέρουν πάντα ότι είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε γλυκαντικό στον καφέ ή το τσάι, αλλά είναι πολύ συνηθισμένο να θέλετε να προσθέσετε κάτι που του δίνει μια γλυκιά γεύση. Τότε αναρωτιόμαστε ποια είναι η καταλληλότερη επιλογή: μέλι ή ζάχαρη. Το μέλι έχει τα ίδια χαρακτηριστικά όσον αφορά τις θερμίδες με τη ζάχαρη, περίπου 4 kcal ανά γραμμάριο. Με την ίδια ποσότητα θερμίδων με τη ζάχαρη, η κατανάλωσή της πρέπει να ρυθμίζεται, καθώς η θερμιδική πρόσληψη είναι η ίδια. Ως εκ τούτου, συνιστάται να το χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο της ζάχαρης, αλλά με μέτρο. Πρέπει να πούμε ότι μια μικρή ποσότητα μελιού γλυκαίνει πολύ περισσότερο από μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Ως εκ τούτου, θα χρειαστούμε λιγότερη ποσότητα για να επιτύχουμε τα ίδια αποτελέσματα σε επιδόρπια ή εγχύσεις.

Επιπλέον, η ζάχαρη παρέχει κενές θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες ή μέταλλα, ενώ το μέλι περιέχει καλή ποσότητα νερού και θρεπτικές ιδιότητες.

Οφέλη και ιδιότητες του μελιού
Ανάλογα με την ποικιλία των λουλουδιών και τον τύπο της κυψέλης, το μέλι προσφέρει περισσότερες από εξήντα διαφορετικές ουσίες. Τα σάκχαρα, τα οργανικά οξέα (κιτρικό, γαλακτικό, φωσφορικό …), οι βιταμίνες (C, B1, B2, B3, B5), το φολικό οξύ και τα μέταλλα (φώσφορος, ασβέστιο, μαγνήσιο, πυρίτιο, σίδηρος, μαγγάνιο, ιώδιο, ψευδάργυρος). Επίσης, ξεχωρίζουν τα απαραίτητα αμινοξέα, στερόλες, φωσφολιπίδες, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και ένζυμα.

Μεταξύ των πιο εξαιρετικών πλεονεκτημάτων, βρίσκουμε τα εξής:

  • Αντιβακτηριακές ουσίες. Λόγω των ινχιμπίνων που υπάρχουν μαζί με την γλυκόζη, του δίνουν ευρείες βακτηριοκτόνες ιδιότητες.
  • Ισχυρό αντιοξειδωτικό. Βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων ή του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες. Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες περιορίζει τις πιθανότητες να υποστούν λοιμώξεις σε ανοιχτές πληγές ή εγκαύματα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της φλεγμονής των μυών.
  • Ευνοεί την πέψη. Η κατανάλωση μελιού διευκολύνει το μεταβολισμό των τροφίμων, βοηθά στην ανακούφιση της καούρας και προωθεί ακόμη και τη σωστή εντερική διαμετακόμιση.
  • Ανακουφίζει από βήχα και πονόλαιμο.
  • Ενυδάτωση. Η υγρασία που υπάρχει στο μέλι επηρεάζει όχι μόνο την υφή, τη γεύση ή το χρώμα του, αλλά και την υγρασία στο σώμα μας.
  • Άλλες ιδιοκτησίες. Το μέλι έχει άλλα οφέλη όπως βελτίωση του ύπνου, ανακούφιση από το στρες και μείωση της κόπωσης
https://www.healthweb.gr/

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...