Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Το μέλι πιο αποτελεσματική θεραπεία για βήχα και κρυολογήματα


Μια νέα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση από ένα τρίο ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του μελιού ως θεραπεία πρώτης γραμμής για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (URTI). Η μελέτη δείχνει ότι τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά για αυτά τα είδη μικρού βήχα και κρυολογήματος και το μέλι προσφέρει ανώτερη συμπτωματική ανακούφιση σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέλι έχει ισχυρά αντιμικροβιακά αποτελέσματα. Το 2018, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησε στο να αλλάξει τις γενικές του συστάσεις για τους γιατρούς και τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, λέγοντας ότι το μέλι πρέπει να συνταγογραφείται πριν από τα αντιβιοτικά για ασθενείς με ήπιο βήχα και κρυολόγημα.

Αυτές οι προηγούμενες συστάσεις βασίστηκαν σε διάφορες διεσπαρμένες μελέτες που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα του μελιού στη θεραπεία διαφορετικών συμπτωμάτων που προκύπτουν από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η μείωση των περιττών θεραπειών αντιβιοτικών ήταν ο πρωταρχικός λόγος για την αλλαγή αυτών των γενικών συστάσεων για την υγεία.

Η μόνη προηγούμενη συστηματική ανασκόπηση σε αυτό το θέμα επικεντρώθηκε στην αποτελεσματικότητα του μελιού στη θεραπεία συμπτωμάτων βήχα στα παιδιά. Η νέα έρευνα προσφέρει την πρώτη ολοκληρωμένη ανασκόπηση των δεδομένων κλινικών δοκιμών σε όλες τις ομάδες ασθενών, με μια γενική εστίαση στο κατά πόσον το μέλι είναι πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία των συμπτωμάτων της ανώτερης αναπνευστικής οδού από άλλους τρόπους θεραπείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέλι ήταν πιο αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων του άνω αναπνευστικού συστήματος σε σύγκριση με όλες τις συνήθεις θεραπείες φροντίδας. Ο κύριος περιορισμός που σημειώθηκε στη μελέτη ήταν η σπανιότητα των ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών που ερευνούν άμεσα την αποτελεσματικότητα του μελιού, οπότε μία σύσταση από τους ερευνητές είναι η ανάγκη μιας μεγάλης ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο δοκιμής.

«Το μέλι είναι μια συχνά χρησιμοποιούμενη ιατρική θεραπεία που είναι γνωστή στους ασθενείς», καταλήγουν οι συγγραφείς στη νέα μετα-ανάλυση. «Είναι επίσης φθηνό, εύκολο στην πρόσβαση και έχει περιορισμένες βλάβες. Όταν οι κλινικοί γιατροί επιθυμούν να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά, θα συνιστούσαμε το μέλι ως εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά. Το μέλι είναι πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επιβλαβές από τις συνηθισμένες εναλλακτικές λύσεις φροντίδας και αποφεύγει την πρόκληση βλάβης μέσω της μικροβιακής αντοχής. "

Λένε ότι το μέλι είναι μια σύνθετη και ετερογενής ουσία, οπότε ορισμένοι τύποι μελιού μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί στη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος. 
Σημειώνεται, ωστόσο, παρά τις πολλές ποικιλίες μελιού που χρησιμοποιήθηκαν στις κλινικές δοκιμές που εξετάστηκαν, ότι τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά παρόμοια. Αυτό προσφέρει ένα καθησυχαστικό σήμα ότι όλες οι ποικιλίες μελιού, άλλες λίγο άλλες ποιο πολύ έχουν εξίσου καλές ιδιότητες κατά του κρυολογήματος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Evidence-based Medicine 

ΠΗΓΗ

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...