Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Η καλή οργάνωση του μελισσοκομείου μας και η σωστή χρήση της ζάχαρης


Από το περιοδικό ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΛΛΑΣ τεύχος 427 Ιανουάριος 1984

Του Ν. Τοπαλίδη

Μια παροιμία λέει ότι ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται...
Ανάλογα από τις τοπικές συνθήκες ο μελισσοκόμος πρέπει να χειριστεί και τα μελίσσια του, και μάλιστα να πειραματιστεί δηλαδή σε δυο τρεις κυψέλες να εφαρμόζει την μέθοδο που έχει διαβάσει για να δει τα αποτελέσματα και ανάλογα να προβαίνει σε ενέργειες.
Είναι η διαφορά του κλίματος, η διαφορά των μελισσοτροφικών συνθηκών που διαφέρουν από τόπο σε τόπο.



Θα φέρουμε για παράδειγμα τρεις περιπτώσεις ενέργειας.
Μέσα στον Απρίλη ανοίγουν τα εσπεροειδή, τα οποία εκμεταλλεύονται κυρίως οι μελισσοκόμοι της Ν. Ελλάδος.
Αν αφήσουμε τα μελίσσια στην τύχη τους δεν θα μπορέσουν ίσως να αποκτήσουν ως εκείνη την εποχή το απαιτούμενο πλήθος των μελισσών για να γίνει καλή εκμετάλλευση.
Τι πρέπει να γίνει;
Από το τέλος Φλεβάρη αρχές Μάρτη πρέπει να γίνει μια διεγερτική τροφοδοσία για την ανάπτυξη της γέννας της βασίλισσας.
Για το θυμάρι που ανθίζει τον Ιούνιο αν και οι προηγούμενοι μήνες παρέχουν άφθονο νέκταρ για την ανάπτυξη του γόνου, ωστόσο τυχαίνει να συμπέσουν ανάποδες ατμοσφαιρικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν την εντατική γέννα της βασίλισσας.
Στην περίπτωση αυτή πρέπει να επέμβει ο μελισσοκόμος με διεγερτική τροφοδοσία.

Επίσης έχουμε και την μελισσοκομική εκμετάλλευση του πεύκου, μάλλον μέσα στον Σεπτέμβριο.
Ο Αύγουστος όμως όπως και προηγουμένως ο Ιούλιος είναι μήνες ξέρας και εάν δεν επέμβουμε η βασίλισσα θα περιορίσει πολύ την γέννα της και δεν θα έχουμε γερά μελίσσια για την καλή εκμετάλλευση του πεύκου.
Την φορά αυτή επιβάλλεται, είναι απαραίτητη η διεγερτική τροφοδοσία για την εντατική γέννα της βασίλισσας.

Έφερα αυτά τα τρία παραδείγματα και οι συνάδελφοι, ανάλογα με τις μελισσοτροφικές συνθήκες της περιοχής τους, θα προβούνε και στις ανάλογες ενέργειες.
Εδώ πρέπει να θίξω και ένα άλλο ζήτημα όχι μικρής σημασίας.
Στο τέλος της μελισσοκομικής εποχής, τον Σεπτέμβρη επειδή πια δεν πρόκειται για εκμετάλλευση καμίας μελιτοφορίας σχεδόν δεν μας ενδιαφέρει αν τα μελίσσια μας έχουν τον απαιτούμενο πληθυσμό, κυρίως σε νέες μέλισσες για να ξεχειμωνιάσουν καλά.
Και όμως είναι απαραίτητο να είναι γερο το μελίσσι για ένα καλό ξεχειμώνιασμα με νέες μέλισσες διότι αυτές ακριβώς οι νέες μέλισσες θα διατηρήσουν  μέσα στον χειμώνα όλη την ζωτικότητα τους για την δημιουργία του μέλλοντος για την δημιουργία της νέας γενιάς, της επόμενης χρονιάς.
Τον Σεπτέμβρη πρέπει να γίνει με σιρόπι ζάχαρης μια διεγερτική τροφοδοσία για την γέννα της βασίλισσας, για να δημιουργηθούν νέες μέλισσες που θα είναι ασφαλώς η δημιουργία του μέλλοντος.

Μελίσσι με πλήθος παλαιών μελισσών και μόνο λίγων νέων θα πέσει την άνοιξη αδύνατο διότι οι παλιές μέλισσες και μεγάλη φθορά θα έχουν μέσα στον χειμώνα αλλά και όσες πέσουν την άνοιξη δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν σπουδαία πράγματα.

Το μελίσσι με νέες μέλισσες θα ξεκινήσει γρήγορα στο τέλος του χειμώνα για την δημιουργία της νέας γενεάς που έχει μεγάλη σημασία για την μελλοντική πρόοδο του μελισσιού και επομένως και για την απόδοση του.

Η ζάχαρη σε σύγκριση με το μέλι είναι πολύ πιο οικονομική και πρέπει ο μελισσοκόμος να χρησιμοποιεί την ζάχαρη για την έγκαιρη ανάπτυξη των μελισσιών.

Η ζάχαρη στο ξεχειμώνιασμα έχει τόση αξία για την μέλισσα όσο το ανθόμελο διότι οι μέλισσες την μετουσιώνουν με τις αδένες τους.
Χωρίς λοιπόν καμία αμφιβολία μπορεί να αντικατασταθεί το μέλι με ζάχαρη για το ξεχειμώνιασμα.

Για συμπλήρωση τροφών, το σιρόπι θα πρέπει να είναι ίσα μέρη νερό ίσα μέρη ζάχαρη, ή ίσως καλύτερα να είναι 60 ζάχαρη προς 40 νερό.

Ν. Τοπαλίδης

MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών