Η πορτοκαλιά και η ανθοφορία της
Μια μεγάλη ανθοφορία με άφθονα και πολλής καλής ποιότητας μέλια έχουμε αυτή την περίοδο.
Πρόκειται για την ανθοφορία της πορτοκαλιάς.
Γενικότερα πάντως τώρα ανθίζουν οι πορτοκαλιές, οι λεμονιές, οι μανταρινιές, και οι νεραντζιές.
Επειδή όλα αυτά καλλιεργούνται από τους αγρότες, έχουμε πολύ μεγάλες περιοχές στην Ελλάδα με περιβόλια που έχουν τις παραπάνω ανθοφορίες.
Το μέλι από πορτοκαλιά έχει πολύ ωραίο άρωμα, ενώ το χρώμα του είναι χρυσό πορτοκαλί.
Οι μέλισσες τρελαίνονται για τα άνθη αυτά που αν τα μυρίσεις μοιάζουν σε άρωμα με αυτά της γαρδένιας.
Όσο διαρκεί η ανθοφορία της πορτοκαλιάς, διαρκεί και η σμηνουργία των μελισσιών, ενώ όταν τελειώσει η ανθοφορία της τελειώνει και η σμηνουργία.
Ακόμα και παραφυάδες αν πας στην πορτοκαλιά θα σου κάνουν βασιλοκελιά, αυτό είναι νόμος.
Είναι όμως ρίσκο στις μέρες μας η μεταφορά των μελισσιών μας σε περιοχές με περιβόλια, καθώς αν κάποιος ασυνείδητος ραντίσει μπορεί να μας καταστρέψει.
Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους είναι πολλοί αυτοί που ραντίζουν ηθελημένα ή μη.
Πέρυσι πήγα σε έναν γεωπόνο στην περιοχή μου.
Του λέω μιας που ήρθα, και είναι και περίοδος που θα ανθίσουν οι πορτοκαλιές πρέπει να σου πω να προσπαθήσεις να πεις στον κόσμο να ραντίσουν μετά την ανθοφορία, ή αν είναι απόλυτη ανάγκη να ραντίσουν τότε να το κάνουν βραδυνές ώρες.
Μου λέει όλα είναι θέμα γνώσης.
Εγώ ξέρω την χρησιμότητα της μέλισσας στην ανθοφορία γι αυτό συνιστώ στους αγρότες να ραντίζουν με σκεύασμα που ως δραστική ουσία έχει το Φλουβαλινέιτ ώστε όχι μόνο να μην κάνει κακό στις μέλισσες μα να τις ξαλαφρώνει και από την βαρρόα, και οι πελάτες μου όταν τους εξηγείς καταλαβαίνουν και το προτιμούν.
Του εξήγησα ότι ούτε αυτό είναι σωστό.
Ακόμα και αν το σκεύασμα που προτείνεις δεν σκοτώσει τις μέλισσες, που δεν είναι και σίγουρο αυτό, και μόνο η αλλοίωση της φερομόνης που θα τους γίνει, όταν η εργάτρια μυρίζει φαρμακίλα όταν θα παει να μπει στην κυψέλη οι φρουροί δεν θα την αναγνωρίσουν και θα την κόψουν.
Εκεί έξω από την είσοδο των κυψελών άλλωστε γίνεται η μεγάλη σφαγή.
Παρότι του εξήγησα λοιπόν, δεν φάνηκε να τον έπεισα και να του άλλαξα γνώμη.
Από τις πορτοκαλιές οι μέλισσες παίρνουν κυρίως νέκταρ.
Αν πιέσετε μια μέλισσα που συλλέγει σε πορτοκαλιά θα βγάλει από το στόμα της μια μικρή σταγόνα νέκταρ, και αν το δοκιμάσετε θα δείτε ότι έχει γεύση σαν το άρωμα του άνθους της πορτοκαλιας.
Αν ανοίξουμε το καπάκι της κυψέλης όταν τα μελίσσια δουλεύουν σε πορτοκαλιά τότε μας έρχεται ευωδία αρώματος άνθους πορτοκαλιάς.
Η πορτοκαλιά αν πάει καλά δίνει πολύ μεγάλες ποσότητες μελιού, ενώ τα δυνατά μελίσσια μπορούν να συλλέξουν 4 ή και 5 κιλά μέλι την ημέρα.
Στις χρονιές που η νομή δεν παει καλά, παρατηρούμε δέντρα που δεν έχουν πολλά άνθη πάνω τους, ή και περιβόλια ολόκληρα που δεν έχουν καθόλου ανθοφορία.
Πράγμα που δεν συμβαίνει τις καλές χρονιές.
Όταν η χρονιά δεν είναι καλή και η πορτοκαλιά δεν δίνει μέλι τότε τα μελίσσια δεν μαζεύουν πάνω από 1 με 1.5 κιλά την ημέρα.
Η πορτοκαλιά, όπως και η λεμονιά και η μανταρινιά κάνουν πολλά άνθη, και αν περάσεις κοντά από περιβόλι νιώθεις ένα υπέροχο άρωμα που ευωδιάζει όλη την περιοχή.
Οι μέλισσες επιμένουν μέχρι μέσα και πίνουν κάθε σταγόνα νέκταρ που υπάρχει στο άνθος.
Δέντρο με πολλά άνθη βλέπουμε εδώ.
Πολλοί είναι οι μελισσοκόμοι που βγάζουν αυτούσιο μέλι πορτοκαλιάς.
Είναι ένα από τα μέλια που μου αρέσουν πολύ, είναι χρυσόξανθο αρκετά ρευστό αλλά και πολύ αρωματικό.
ΜELISSOCOSMOS ελατέ να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου