Το καναρίνι Timbrado και η εκτροφή του
Κάνω ένα ακόμα άρθρο σήμερα για τα καναρίνια φωνής Timbrado καθώς βλέπω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα.
Τονίζω ότι δεν είμαι ειδικός, απλά τα εκτρέφω για εμένα ως χόμπι από το 2013.
Έχω διαβάσει αρκετά για αυτά τα πουλιά και έχω ασχοληθεί επίσης αρκετά και μόνο με αυτά.
Για να μην παρεξηγηθώ, όπως έγινε στο προηγούμενο άρθρο μου, εγώ περιγράφω την δική μου εμπειρία και όσα μπορεί να ακούσει το δικό μου αυτί γύρω από τις φωνές των καναρινιών.
Ο λόγος λοιπόν για το Ισπανικό καναρίνι Timbrado.
Το καναρίνι Timbrado είναι ας το πω λαϊκά ο ποιο κοντινός απόγονος του άγριου καναρινιού.
Όπως είναι λογικό λοιπόν αφου μιλάμε για το είδος που είναι ποιο κοντά στο αρχέγονο καναρίνι τότε είναι φυσικό να ομοιάζει με αυτό πάρα πολύ.
Αυτό το λέω γιατί από όταν εισήχθηκαν στην Ευρώπη τα καναρίνια τον 15ο αιώνα έχουν γίνει αμέτρητες διασταυρώσεις που στόχο είχαν την βελτίωση του, κυρίως την χρωματική.
Τα πουλιά που διασταυρώθηκαν κυρίως τα καναρίνια είναι...
Και ο Red Siskin κοινός ο Σπίνος της Βενεζουέλας.
Το πρώτο και κυριότερο είναι η ουρά του πουλιού.
Πρέπει οπωσδήποτε να κάνει διχάλα το γνωστό ψαροκόκαλο.
Έγινε διασταύρωση και με άλλα πουλιά και συνεχίζουν αλλά τα κύρια ήταν αυτά τα δυο.
Και τα δυο παραπάνω πουλιά όμως χάνουν στον τομέα της φωνής, τόσο το σκαρθράκι όσο και ο Red Siskin υπολείπονται κατά πολύ στο κελάηδισμα σε σχέση με τα καναρίνια.
Από το Red Siskin μάλιστα τα καναρίνια απέκτησαν το κόκκινο χρώμα τους σε όσα βλέπετε κόκκινα και δεν είναι βαμμένα.
Οπότε σε ότι έχει σχέση με τα καναρίνια Timbrado το ζητούμενο είναι να είναι απόγονος μόνο καναρινιών και να μην φέρουν στο αίμα τους γονίδια άλλων πουλιών καθώς τότε θα μειονεκτούν στο κελάηδισμα τους πράγμα που δεν το θέλουμε.
Στους χρωματισμούς λοιπόν των καναρινιών Timbrado θα τα βρούμε κυρίως στο κλασικό κιτρινοπράσινο χρώμα τα περισσότερα, αλλά είναι αποδεκτά όλα τα χρώματα πλην του κόκκινου και του πορτοκαλί, καθώς τότε είναι οφθαλμοφανές ότι η γραμμή προέρχεται από το Red Siskin και δεν είναι αποδεκτό ως γνήσιο καναρίνι.
Τα καναρίνια Timbrado δημιουργήθηκαν και διαμορφώθηκαν με τον τρόπο της γενετήσιας επιλογής και της αναπαραγωγής με όσο το δυνατόν καλύτερα πουλιά, πάντα καναρίνια.
Τα καναρίνια Timbrado έχουν μερικά χαρακτηριστικά.
Πρέπει οπωσδήποτε να κάνει διχάλα το γνωστό ψαροκόκαλο.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό τους είναι τα πόδια τους.
Τα πόδια του πουλιού πρέπει να σχηματίζουν γωνίες, τόσο μεταξύ των ποδιών, όσο και μεταξύ του σώματος.
Ασφαλώς μπορεί να βρούμε και άλλα πουλιά να έχουν τέτοια χαρακτηριστικά, μα ο συνδυασμός και των δυο αυτών δηλαδή και ουρά με διχάλα και πόδια με γωνίες είναι δύσκολο να μην παραπέμπει σε Timbrado.
Η διατροφή του πουλιού μας μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, σπόρους, λαχανικά και συμπληρώματα, εκτός από κόκκινη χρωστική.
Τα Timbrado δεν πρέπει να βάφονται κόκκινα, δεν είναι σωστό καθώς όπως είπαμε το κόκκινο ή πορτοκαλί είναι χρώματα που δεν είναι αποδεκτά σε αυτά τα πουλια.
Κατά τα άλλα το πράσινο, το λευκό, το καφέ, το μπλε, το γκρι και το κίτρινο χρώμα είναι αποδεκτά όπως και το σκουφί είναι αποδεκτό στα Timbrado.
Σε ότι αφορά τις φωνές.
Το καναρίνι Timbrado θεωρείται το δεύτερο μελωδικότερο πουλί της γης μετά το αηδόνι.
Το αηδόνι βγάζει 24 φωνές στροφές που μιμούνται το νερό και άλλους ήχους της φύσης ενώ το Timbrado βγάζει 12 έως 14 φωνές που μιμούνται το νερό και άλλους ήχους της φύσης.
Τα καναρίνια Timbrado χωρίζονται σε υποκατηγορίες.
Είναι τα timbrado classico, που ξεκινούν το κελάηδισμα και το πάνε χωρίς διακοπή και βγάζουν όλο τους το ρεπερτόριο και τους ήχους με την μια.
Και τα timbrado floreo intermedio, αυτά κάνουν διακεκομμένο κελάηδισμα, σταματούν και μετά από λίγο συνεχίζουν από άλλο ήχο και μελωδία.
Ανάλογα τα γούστα του εκτροφέα και τα ακούσματα ο κάθε ένας εκτρέφει αυτό που του ταιριάζει.
Ο απλός αγοραστής δεν ξέρει να τα ξεχωρίσει, ορισμένοι και τσίου τσίου να κάνει το ζωντανό είναι ευχαριστημένοι, ενώ κάποιοι άλλοι με γνώση στο αντικείμενο μπορούν να μετρούν ακόμα και πόσους διαφορετικούς ήχους αλλάζει.
Πρέπει να πω ότι το ρεπερτόριο στο τραγούδι του καναρινιού Timbrado δεν είναι έμφυτο 100%.
Δηλαδή αν πάρουμε ένα καναρίνι Timbrado από μωρό και το πάμε κάπου σε ερημιά, όταν αυτό θα μεγαλώσει ναι μεν θα κελαηδάει μα δεν θα βγάζει όλο το ρεπερτόριο που βγάζει ένα πουλί Timbrado.
Γιατί χρειάζεται δασκάλεμα από κάποιο άλλο πουλί, και όσο καλύτερος είναι ο δάσκαλος τόσο καλύτερα θα μάθει να κελαηδάει και ο μικρός.
Δίνει μάλιστα μεγάλη προσοχή στο τραγούδι του δασκάλου του ιδιαίτερα το πρωί και το βράδυ.
Τώρα θα στενοχωρήσω ορισμένους εκτροφείς, μα πρέπει να πω ότι δεν γίνεται κάποιος να εκτρέφει καναρίνια χρώματος και καναρίνια φωνής όπως τα Timbrado μαζί.
Αυτό ισχύει για όλα τα καναρίνια φωνής.
Γιατί τα καναρίνια χρώματος κελαηδούν και αυτά μα όχι τόσο καλά, και τα καναρίνια φωνής τα ακούν και μαθαίνουν λάθος ρεπερτόριο.
Το πουλί θα πει αυτό που έχει μάθει, αυτό που ακούει κυρίως τον πρώτο χρόνο της ζωής του.
Μετά δεν αλλάζει.
Αν ακούει αηδόνι θα μάθει να λέει αηδόνι, και αν ακούει σπίνο θα μάθει να λέει σπίνο.
Έτσι πάνε αυτά.
Τα καναρίνια Timbrado τραγουδούν δυνατά και καθαρά, χωρίς να σου τρυπάνε τα τύμπανα όμως, και ο ήχος της φωνής τους είναι μεταλλικός πράγμα που είναι από τα χαρακτηριστικά των πουλιών αυτών.
Δικό μου καναρίνι Timbrado του 2022
Επειδή κατά την αναπαραγωγή ο πατέρας κουράζεται πολύ με το τάισμα των μικρών και δεν κελαηδάει τόσο όσο ένα ξεκούραστο πουλί σε όλο το εύρος του ρεπερτορίου του, καλό είναι να κρατάμε ένα πολύ δυνατό πουλί χωρίς να το ζευγαρώσουμε ως δάσκαλο, να είναι πυρωμένος και να κελαηδάει συνεχώς πολύ καλά για να μαθαίνουν τα μικρά.
Κλείνοντας να πω ότι τα καλύτερα πουλιά τα ποιο δυνατά και μεγαλόσωμα βγαίνουν από τις πρώτες γέννες και τα μεγαλύτερα αυγά.
Να κρατάτε και να επιδιώκετε για μεγαλόσωμα δυνατά πουλιά, καθώς έχουν καλύτερες αντοχές κελαηδάνε καλύτερα νιώθουν κυρίαρχα.
Το καναρίνι Timbrado μπορεί να ζήσει και 10-12 χρόνια και μπορεί να ζευγαρώνει αν είναι αρσενικό ως και 8-9 χρόνια.
Σε ότι αφορά τις κανάρες, αυτές μπορούν να ζευγαρώνουν λιγότερα χρόνια καθώς εξαντλούνται από την γέννηση των αυγών.
Μια κανάρα που δεν ζευγάρωσε και δεν μεγάλωσε πουλιά κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής της χάνει τα ένστικτα της και δεν είναι σε θέση να το κάνει μετά.
Αν την ζευγαρώσετε τον δεύτερο χρόνο θα κλωσήσει μα δεν θα ταΐζει τα πουλιά.
Εφόσον ζευγαρώσει κανονικά και μεγαλώσει πουλιά τον πρώτο χρόνο όμως μετά ξέρει τι να κάνει.
Η κανάρα γεννάει αυγά για 5-6 χρόνια, μετά ξεμένει από ωάρια και είναι στείρα παρότι ζευγαρώνει κανονικά.
Είναι όμως ακόμα πολύ καλή και έμπειρη για παραμάνα.
Την ηλικία της θα την γνωρίζετε από τα νύχια της, αν πάτε να αγοράσετε κανάρα και έχει μακριά γυριστά νύχια τότε να μην την πάρετε καθώς είναι μεγάλης ηλικίας και πιθανόν άγονη.
Αυτά είχα να σας πω για σήμερα, ελπίζω να τα βρήκατε χρήσιμα.
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου