Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Tropilaelaps mite: Εχθρός μελισσών που αν έρθει είναι να αλλάξουμε επάγγελμα


Tropilaelaps mite: Εχθρός μελισσών

Tropilaelaps, αυτό το περίεργο όνομα μπορεί να μην μας λέει τίποτα ως τώρα.
Καλά θα κάνουμε να το συνηθίζουμε, όχι σιγά σιγά αλλά πολύ γρήγορα.
Πρόκειται για έναν νέο εχθρό των μελισσών, που έρχεται με φόρα από την Ασία.
Το νέο αυτό άκαρι έχει φτάσει ήδη στο Ιράν και πλέον μόνο η Τουρκία του μένει πριν μας χτυπήσει την πόρτα.
Και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμα από τους ερευνητές για αυτό το ενδεχόμενο.
Πρέπει πρώτα να έρθει δηλαδή, να αφανιστούν τα μελίσσια μας και μετά να κουνηθούν οι αρμόδιοι;
Έτσι φαίνεται...
Πάμε να το γνωρίσουμε μόνοι μας λοιπόν εδώ μέσα από το Blog των Ελλήνων μελισσοκόμων.




Με κόκκινο χρώμα είναι οι χώρες που έχει εντοπιστεί το Tropilaelaps mite.

Μεταξύ των πολλών ασθενειών και παρασίτων της μελισσοκομίας και της μέλισσας Apis είναι και αυτό το εξωτικό παράσιτο, το ακάρι Tropilaelaps.
Αυτά τα ακάρεα είναι εγγενή στην τροπική Ασία και αποτελούν σοβαρή απειλή για την μέλισσα. Ενώ ως φυσικός ξενιστής πρόσβαλε το είδος της (Apis dorsata) έχουν μεταφερθεί πλέον και στην δική μας ευρωπαϊκή μέλισσα Apis mellifera καθώς και σε άλλα ασιατικά είδη μέλισσας.

Στα αριστερά βλέπουμε βαρρόα ενώ στα δεξιά Tropilaelaps mite

Στην εικόνα όπως βλέπετε τα ακάρεα είναι κοκκινωπά καφέ, είναι πολύ παρόμοια με εκείνη των ακάρεων Varroa. Είναι περίπου στο 1/3  του μεγέθους που έχει ένα ακάρι Varroa, το μήκος του είναι 1mm και το πλάτος του 0.6mm.
Τα ακάρεα αυτά θεωρούνται εχθρός του γόνου και όχι των ενηλίκων μελισσών.

Η πλειοψηφία των Tropilaelaps ζουν και αναπαράγονται στο εσωτερικό του κελιού του γόνου, καθώς μπορούν να επιτύχουν κύκλο ζωής εκεί.
Ίσως το πιο ανησυχητικό χαρακτηριστικό του ακάρεως είναι ο ρυθμός αναπαραγωγής και ο κύκλος αναπαραγωγής του.
Μέσα σε 24 ώρες από την εκκόλαψη τους τα ακάρεα εισέρχονται σε ένα άλλο κελί γόνου και αρχίζουν την αναπαραγωγή, τοποθετώντας περίπου τέσσερα αυγά τη φορά σε κάθε κελί με γόνο. Ένα ή τέσσερα ακάρεα απαντώνται γενικά μέσα σε κάθε κελί οπότε έχουμε από 4 έως 16 αβγά σε κάθε κελί γόνου.
Μπορούν γρήγορα να ξεπεράσουν τα ακάρεα Varroa σε πληθυσμούς, αφού εκκολάπτονται σε μόλις 12 ώρες και φτάνοντας μέχρι την πλήρη ωριμότητά τους σε μόλις έξι ημέρες.

Σε σύγκριση με το Tropilaelaps, τα ακάρεα Varroa δεν αποτελούν πρόβλημα.
Η Βαρρόα δηλαδή φαντάζει παιχνιδάκι μπροστά σε αυτούς τους δαίμονες.
Η ζημιά του στις αποικίες μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακές παραμορφώσεις, λοιμώξεις και τελικά θάνατο με πολύ γρήγορο ρυθμό και λόγω του υψηλού ποσοστού αναπαραγωγής τους, μπορούν να πολλαπλασιαστούν ταχύτερα από ότι η Varroa προκαλώντας πολύ πιο εκτεταμένες βλάβες.


Τα Tropilaelaps επικεντρώνονται κυρίως στην επίθεση στον γόνο καθώς τα τμήματα του στόματος τους δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να διεισδύσουν μέσα στο σώμα των ενήλικων μελισσών.
Τα ακάρεα χρειάζονται έναν συνεχή κύκλο ωοτοκίας για να διατηρήσουν τον ταχύ ρυθμό αναπαραγωγής τους και να παραμείνουν ζωντανά.
Το ευχάριστο είναι ότι άν υπάρχει περισσότερο από μια τριήμερη περίοδος κατά την οποία δεν υπάρχει γόνος μελισσών τότε αυτό θα πεθάνει.
Δηλαδή σε περιοχές όπου υπάρχει κενό στον κύκλο του γόνου, το Tropilaelaps μπορεί να πεθάνει, ωστόσο σε θερμά κλίματα όπου η βασίλισσα δεν σταματάει την γέννα της τα ακάρεα θα συνεχίσουν να αναπαράγονται και να εξαπλώνονται με τον ταχύ ρυθμό τους, και θα μεταφέρονται από κυψέλη σε κυψέλη μέσω των μελισσών και κυρίως των κηφηνών, αφού ναι μεν το Tropilaelaps δεν απομιζεί τις ενήλικες μέλισσες όμως κόβει συχνά βόλτες πανω στην πλάτη τους ή στον θώρακα τους.

Συνοψίζοντας.

Μεγάλο μέρος του κύκλου ζωής του Tropilaelaps πραγματοποιείται μέσα στα κελιά του γόνου.
Επομένως, πολλές πτυχές της αναπαραγωγής τους είναι άγνωστες.
Ένα ζευγαρωμένο θηλυκό Tropilaelaps που είναι έτοιμο να παράγει απογόνους, εισέρχεται σε ένα κελί του γόνου πριν αυτό σφραγιστεί και ενώ η μέλισσα είναι ακόμα προνύμφη.
Δώδεκα ώρες αργότερα, οι νύμφες Tropilaelaps εκκολάπτονται και τρέφονται με την αναπτυσσόμενη προνύμφη της μέλισσας.
Τα ακάρεα βγαίνουν από το κελί μαζί με την νεαρή μέλισσα όταν αυτή εκκολάπτεται.
Σε αυτό το σημείο, τα θηλυκά αναζητούν αμέσως νέες προνύμφες μέλισσας για να μολύνουν.

Γενικά πιστεύεται ότι οι ενήλικες Tropilaelaps ζευγαρώνουν μέσα στο κελί των μελισσών όπως συμβαίνει και με την Varroa.

 Γόνος μελισσών προσβεβλημένος από Tropilaelaps

Τα Tropilaelaps έχουν μικρο ρύγχος στο στόμα τους που δεν μπορούν να διαπεράσουν το κέλυφος των ενήλικων μελισσών. Επομένως, τόσο η νύμφη όσο και οι ενήλικες Tropilaelaps πρέπει να τρέφονται με την αιμολέμφο του γόνου. Μετά την έξοδο από το κελί των μελισσών, οι ενήλικες Tropilaelaps πρέπει να ξαναγυρίσουν ένα άλλο κελί για να τραφούν από γόνο διαφορετικά το άκαρι θα πεθάνει μέσα σε δύο ημέρες.
Οι Tropilaelaps έχουν ένα μικρό κύκλο αναπαραγωγής και έχουν τη δυνατότητα για γρήγορη πληθυσμιακή ανάπτυξη.

Τα Tropilaelaps μεταφέρονται μέσα και έξω από την αποικία μελισσών από τις ενήλικες μέλισσες.

Λόγω του υψηλού ποσοστού αναπαραγωγής και του γρήγορου χρόνου ανάπτυξης, οι πληθυσμοί των Tropilaelaps μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα. Αυτή η γρήγορη ανάπτυξη καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση του.
Μέχρι να το πάρεις είδηση σε έχει καταστρέψει.
Το Tropilaelaps μπορεί να προκαλέσει σημαντική θνησιμότητα στο μελίσσι.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, μέχρι και το 50% του γόνου μπορεί να σκοτωθεί από το Tropilaelaps, και οι αποικίες μπορεί να έχουν τόσο πολύ νεκρό γόνο που να είναι εμφανής η μυρωδιά των αποσυντιθέμενων υπολειμμάτων, πυροδοτώντας και άλλες ασθένειες.

Εικόνα, γόνος που έχει προβληθεί από Tropilaelaps mite

Το Tropilaelaps θεωρείται πιθανή απειλή για την μελισσοκομία σε ολόκληρο τον κόσμο όπου το κλίμα είναι ήπιο.

Αντιμετώπιση:

Το Tropilaelaps προέρχεται από την Ασία εκεί που έχει γίνει επί δεκαετίες κατάχρηση των δραστικών ουσιών που αντιμετωπίζουν τα ακάρεα, επομένως έχει αυξημένη ανοσία σε αυτές.
Ως τρόποι επιτυχούς αντιμετώπισης συνίσταται οι μελισσοκόμοι να χρησιμοποιούν διάτρητους πάτους στις κυψέλες, και κυρίως ο εγκλωβισμός σε ειδικά κλουβάκια των βασιλισσών ώστε να μένει από γόνο το μελίσσι και να πεθαίνουν τα ακάρεα.

Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες είναι από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα των Η.Π.Α

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό από τους χάρτες πιο πάνω το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της χώρας μας είναι εντός των ορίων επιβίωσης του νέου εχθρού.
Ασφαλώς όμως στα βόρεια μέρη της Ελλάδας όπου τα μελίσσια τον χειμώνα ξεγονιάζουν το Tropilaelaps θα πεθαίνει.
Με την νομαδική μελισσοκομία και τις μεταφορές των μελισσιών από και προς τα νότια μέρη όμως θα ξαναμολύνονται και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται!!!

Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...