Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Απριλίου

melissokomikoi-cheirismoi-apriliou


Να χει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ αυτόν τον Γεωργό που χει πολλά σπαρμένα έλεγαν οι παλιοί.
Αυτό είναι το κλειδί της καλής ανοίξεως.
Με δυο βροχές ο Μάρτιος και μια καλή ο Απρίλιος, τα φυτά δυναμώνουν και πηγαίνουν καλά.
Ο Απρίλιος λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικός μήνας.
Όσοι βάλανε γερές βάσεις τους προηγούμενους μήνες, και συνεχίσουν με μερικές καλές κινήσεις τον Απρίλιο, θα δουν τους κόπους τους να ανταμείβονται, και θα έχουν να περιμένουν μελάκι τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Επειδή πολλοί με ρωτούν τι μπορούν να κάνουν αυτή την εποχή για την βαρρόα επειδή βλέπουν αρκετή, έχω να τους απαντήσω ότι τώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
Αν επιχειρήσουν να βάλουν οτιδήποτε θα μολύνουν το μέλι τους, και φυσικά δουλειά δεν πρόκειται να κάνουν αφού οι γόνοι είναι τόσοι πολλοί που η βαρρόα είναι αδύνατον να εξοντωθεί.
Η όποια επόμενη καταπολέμηση της μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις τον Αύγουστο που οι γόνοι έχουν μειωθεί αρκετά.
Τον Απρίλιο πρέπει να δώσουμε πατώματα.
Όταν τα μελίσσια μας γίνουν 9αρια δίνουμε πάτωμα, ενώ όταν γίνουν 19ρια δίνουμε κι άλλο πάτωμα και τα κάνουμε τριώροφα
.
Όπως έχουμε ξαναπεί, είναι επιτακτική η ανάγκη να κάνουμε ΟΛΑ τα μελίσσια του μελισσοκομείου μας παραγωγικά και ισοδύναμα.
Για να το πετύχουμε αυτό τώρα, τους αλλάζουμε θέση, μεταξύ ενός δυνατού κι ενός αδυνάτου.
Όταν το κάνουμε αυτό εύκολα και γρήγορα το δυνατό με το αδύναμο γίνονται ισοδύναμα και παραγωγικά και τα δυο, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα τσακωμών.
Αν το κάνετε να το επιχειρείτε πρωινές ώρες πάντως.
Τον Απρίλιο σταματάμε την τροφοδοσία, δεν την χρειάζονται πλέον τα μελίσσια αφού βρίσκουν άφθονη τροφή έξω στα λιβάδια.
Αν δεν σταματήσουμε την τροφοδοσία τότε θα βγάλουμε νοθευμένο μέλι, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτό που σας λέω.
Επίσης, είναι η εποχή τώρα και τον Μάιο αν θέλουμε να βάλουμε γυρεοπαγίδες και να μαζέψουμε γύρη, ενώ να πω εδώ ότι αν βάλουμε γυρεοπαγίδα σε ένα μελίσσι αυτή η κίνηση λειτουργεί κατασταλτικά και για τις σμηνουργίες, γιατί γυρεοπαγίδα σημαίνει λιγότερη γύρη, και λιγότερη γύρη σημαίνει λιγότερος γόνος.
Ως εκτούτου αφού μειώνεται ο γόνος μειώνεται και ο πληθυσμός και τελειώνουμε από τις σμηνουργίες.
Αυτό δεν είναι πάντα προς το συμφέρον μας πάντως…
Πριν σας μιλήσω για τις σμηνουργίες να πω ότι είναι πολύ χρήσιμο να βάλετε παγίδες αφεσμών κοντά στο μελισσοκομείο σας.
Μερικές άδειες κυψέλες δηλαδή σε απόσταση περίπου 100 μέτρα μακριά από το μελισσοκομείο σας που να έχουν μέσα 3-4 παλιές χτισμένες κηρήθρες.
Και οι κυψέλες αυτές είναι καλό να είναι παλιές για να έχουν το άρωμα του κεριού και της πρόπολης μέσα.
Να τοποθετείτε τις κυψέλες αυτές, που συνηθίζουμε να τις λέμε παγίδες, πάνω σε πέτρες,  δέντρα, ή όχτους προκειμένου να είναι λίγο ψηλά γιατί στα σμήνη αρέσει αυτό.
Να μην είναι κρυμμένες, και να έχουν καλή ορατότητα, γιατί έτσι τις προτιμάνε περισσότερο τα σμήνη.
Είπα 100 μέτρα μακριά από το μελισσοκομείο σας να τις βάζετε γιατί όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο στις μέλισσες δεν αρέσει και πολύ να μαζεύονται πολλά σμήνη σε ένα μέρος, το αποφεύγουν αυτό, ίσως φοβούμενες τις λεηλασίες ποιος ξέρει…
Με τον τρόπο αυτό θα πιάνετε μερικά σμήνη κάθε χρόνο δικά σας ή και ξένα που θα πηγαίνουν και θα μπαίνουν μέσα στις άδειες αυτές κυψέλες.
Το ότι αυτές θα είναι μεταχειρισμένες, και θα έχουν παλιές κηρήθρες μέσα να ξέρετε ότι σας εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή παγίδα, ανώτερη από κάθε είδους μαντζούνι που φτιάχνουν κάποιοι προκειμένου να ελκύουν τα σμήνη.
Όσο για τις σμηνουργίες να πω ότι…
Αν δώσετε έγκαιρα χώρο στο μελίσσι σας, και το κάνετε διώροφο ή τριώροφο, πριν αυτό συνωστιστεί μέσα στην κυψέλη τότε δεν θα εκδηλώσει καν τάση για σμηνουργία.
Αν αργήσετε όμως να του δώσετε χώρο, και εκδηλώσει τάση για σμηνουργία τότε είναι πολύ δύσκολο να του το βγάλετε από το μυαλό.
Θα έλεγα ότι αν έχετε μελίσσι ασφυκτικά γεμάτο και φοβάστε μήπως εκδηλώσει τάση για σμηνουργία, να του αλλάξετε θέση με ένα αδύναμο αν δεν έχετε πάτωμα έγκαιρα να του δώσετε.
Έτσι θα το κρατήσετε πάνω από 10 ημέρες μέχρι να ξαναβρεθεί σε θέση φουλ πληθυσμού και να σας απειλεί με σμηνουργία.
Ο χώρος λοιπόν είναι το Α και το Ω στην καταστολή της σμηνουργίας.
Όσο καλύτερη θεωρείται μια χρονιά, τόσο περισσότερα σμήνη θα σας φύγουν να το ξέρετε, και με λίγα λόγια αν βλέπετε τα μελίσσια σας φέτος να αναπτύσσονται γρήγορα, τότε δεν πρέπει να έχετε ουδεμία αμφιβολία ότι θα σας σμηνουργίσουν, γι αυτό από τώρα πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας.
Από ανθοφορίες έχουμε πολλές και καλές, ανάλογα την περιοχή.
Σε γενικές γραμμές όμως έχουμε δενδρώδες ανθοφορίες όπως βερικοκιές, αγραπιδιές, κουτσουπιές, ασφάλαχτους, ενώ πρέπει να ξεκινάει και η ελαιοκράμβη, προς τα τέλη του μήνα θα αρχίσουν να δίνουν καλά και οι χορτονομές.
Με το που θα ανοίξουν οι πορτοκαλιές και οι λεμονιές ετοιμαστείτε για το πρώτο κύμα σμηνουργιών συνάδελφοι.
Καλή επιτυχία και καλά μέλια να έχουμε…

Ήταν το άρθρο Μελισσοκομικοί χειρισμοί Απριλίου


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...