Μετά το πρόβλημα των πυρκαγιών που κατεκαψαν σχεδόν κάθε διαθέσιμη δασική έκταση αλλά και την επιδείνωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει ο θεσμός της αναδάσωσης σε όλη την Ελλάδα.
Το κράτος από μόνο του δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες αναδάσωσης που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτό πρέπει και εμείς οι απλοί πολίτες μόνοι μας ή μέσα από συλλόγους να δημιουργήσουμε μικρά φυτώρια στις αυλές των σπιτιών μας, στα σχολεία (οι εκπαιδευτικοί - είναι μεγάλο κίνητρο και μάθημα ζωής για τα παιδιά), στην δουλεία μας και όπου αλλού προσφέρεται ελεύθερος χώρος.
Ο τρόπος είναι απλός, εύκολος και οικονομικός. Δημιουργούμε φυτώριο με πευκάκια (ή άλλα δέντρα) μόνοι μας.
ΠΕΥΚΟ
Το κουκουνάρι σχηματίζεται πάνω στο δέντρο και έχει σχήμα κωνικό, ωοειδές και σφαιρικό. Το μήκος του είναι από 8-15 εκατοστά ενώ οι σπόροι του που βρίσκονται εσωτερικά χρειάζονται τουλάχιστον 3 χρόνια για να ωριμάσουν.
Την άνοιξη του 3ου έτους, μόλις αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος τα ώριμα κουκουνάρια ανοίγουν και απελευθερώνουν τους σπόρους.
Επισκεπτόμαστε πλατείες, βουνά και γενικά σημεία που υπάρχουν δέντρα πευκων ώστε να διαπιστώσουμε αν είναι έτοιμα να δώσουν τους σπόρους τους.
Συλλέγουμε τους σπόρους που έχουν πέσει κάτω από το δέντρο ή αφού εντοπίζουμε τα κουκουνάρια που έχουν αρχίσει να ανοίγουν, τα κόβουμε και τα αφήνουμε στον ήλιο ώστε να ανοίξουν και άλλο και να βγουν οι σπόροι πολύ εύκολα.
ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΜΑΣ
Τι χρειαζόμαστε;
Ελάχιστά χρήματα για την αγορά χώματος. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το χώμα από μία γλάστρα που τα φυτά της έχουν ξεραθεί).
Άδεια μπουκάλια από γάλα ή χυμούς πορτοκαλάδας (χάρτινα tetrapak χωρητικότητας: 1/2, 1 ή 2 λίτρων).
Σπόρους (Έχουν δοκιμαστεί πεύκα και κυπαρίσσια με μεγάλη επιτυχία. Πάντα όμως να επιλέγουμε τα ελληνικά είδη από την χλωρίδα της περιοχής μας ώστε να μην γίνεται μίξη με άλλα είδη δέντρων εισαγωγής ή άλλης περιοχής).
Mικρά ξύλινα ή κατά προτίμηση πλαστικά καφάσια (γιατί αντέχουν ποιό πολύ κατά την μεταφορά στο βουνό αλλά και γιατί συνήθως μετά το τέλος μιας λαϊκής υπαίθριας αγοράς τα πετάνε στα σκουπίδια κατά εκατοντάδες οπότε μπορούμε να τα μαζέψουμε χωρίς κάποιο κόστος).
Μεράκι και όρεξη για δημιουργία.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Παίρνουμε τα άδεια κουτιά τα κόβουμε από πάνω με ένα μαχαιράκι ή ένα ψαλίδι και ανοίγουμε 2-3 τρύπες στο κάτω μέρος για φεύγουν τα νερά όταν θα τα ποτίζομε (οι τρύπες ανοίγουν πολύ εύκολα και με ένα κατσαβίδι).
Τοποθετούμε τα κουτιά στα καφάσια και τα γεμίζουμε με χώμα (γεμίζουμε τα 2/3 του κουτιού).
ΠΡΟΣΟΧΗ το χώμα που θα βάλουμε θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας.
(Σημείωση: Ένα τσουβαλάκι χώμα καλής ποιότητας κοστίζει περίπου 3 ευρώ τα 20 λίτρα).
Παίρνουμε τους σπόρους του κουκουναριού και τους ρίχνουμε σε ένα ποτήρι με νερό. Όσοι μείνουν στην επιφάνεια του νερού είναι χαλασμένοι.
Τους αφήνουμε λίγη ώρα ώστε να μουσκέψουν αλλά προσοχή δεν τους βγάζουμε από το μαύρο περίβλημα τους.
Φυτεύουμε τον σπόρο 2-3 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του χώματος.
Οι σπόροι έχουν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας οπότε δεν χρειάζεται να βάλουμε περισσότερους από ένα σπόρο σε κάθε χάρτινο κουτί.
Τοποθετούμε τα καφάσια στον ήλιο και τα ποτίζουμε τακτικά καθε μια ή δυο ημερες ώστε το χώμα να είναι υγρό.
Αν θέλουμε να επιταχύνουμε την διαδικασία μπορούμε το βράδυ που είναι ποιό κρύο το περιβάλλον να τα σκεπάζουμε με ένα νάιλον ώστε να κρατούν μια ζεστή θερμοκρασία. Το πρωί όμως θα πρέπει να το βγάζουμε και τελικά όταν σκάσουν οι σπόροι να μην το ξαναβάλουμε ώστε να δυναμώσει και να σκληρύνει το φυτώριο μας.
Αν στο χώρο υπάρχουν πουλιά θα πρέπει να σκεπάσουμε το φυτώριο μας και με ένα δίχτυ γιατί τα πουλιά βλέπουν το αφράτο χώμα και ψάχνοντας για σκουλήκια τρώνε και τους σπόρους μας.
Ο χρόνος διάρκειας που χρειάζεται για να δούμε να σκάει το πεύκο από το χώμα δεν υπερβαίνει τις δυο εβδομάδες.
Μπορούμε να φυτεψουμε σπόρους άνοιξη έως Μάιο και φθινόπωρο έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Αν κάνετε φυτώριο το φθινόπωρο, όταν αρχίζουν τα κρύα μέχρι τον χειμώνα τα φυτά πρέπει να είναι σε προσήλιο μέρος και θέλουν σκέπασμα με ναύλον.
Ενώ την άνοιξη απλά πρέπει να τα έχουμε στον ήλιο.
Καλό θα ήταν να γεμίσετε ένα τελαράκι με τα κουτάκια για να μπορείτε να το μεταφέρετε εύκολα.
Ένα τελαράκι για το φθινόπωρο και ένα για την άνοιξη.
ΠΩΣ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ
- Όταν το δέντρο μας μεγαλώσει περίπου 30-40 εκατοστά μετά από 2-3 χρόνια είναι έτοιμο για να το φυτέψουμε στο έδαφος. Επιλέγουμε το φθινόπωρο όπου η ζέστη έχει ελαττωθεί κατά πολύ αλλά και που τώρα ο καιρός είναι βροχερός ώστε το δέντρο να έχει την υγρασία που χρειάζεται.
- Ανοίγουμε ένα λάκκο περίπου 40 εκατοστά βάθος και 40 εκατοστά διάμετρο ώστε να χωράει ολόκληρη την μπάλα του δέντρου. Για να βγει εύκολα από το χάρτινο κουτάκι το σχίζουμε με ένα μαχαιράκι ή με ένα ψαλίδι αλλά καλό είναι να το έχουμε αφήσει απότιστο μερικές μέρες ώστε η μπάλα του χώματος να είναι ποιο σκληρή και να μην τρίβεται.
- Αν το χώμα του εδάφους είναι πολύ σκληρό τότε εκεί που έχουμε σκάψει ρίχνουμε ένα κουβά νερό ώστε να πάρει υγρασία το έδαφος.
- Τοποθετούμε το δενδρύλλιο μας με προσοχή να μην σπάσει η μπάλα μέσα στην τρύπα και το σκεπάζουμε σιγά σιγά με το χώμα που βγάλαμε αφαιρώντας ότι πέτρες υπήρχαν. Στο τέλος το πατάμε με τα πόδια μας προσεχτικά γύρω γύρω από τον κορμό του.
- Αν στο μέρος που το έχουμε βάλει φυσάει συχνά του βάζουμε και ένα καλάμι και το δένουμε μαζί με το δέντρο ώστε να μην μπορεί να λυγίσει το δεντράκι σε δυνατό αέρα.
- Το ποτίζουμε και αν είναι δυνατόν το επισκεπτόμαστε συχνά τον πρώτο καιρό.
- Προσπαθούμε να φυτεψουμε το φθινόπωρο τα δενδρύλλια ή τους σπόρους στο βουνό που βρέχει συχνά και δεν χρειάζονται πότισμα, ενώ μέχρι το επόμενο καλοκαίρι το ριζικό τους σύστημα έχει πάει βαθιά και δεν έχουν ανάγκη ποτίσματος πλέον.
Ωστόσο υπάρχει πάντα και ο τρόπος αντι να φτιάξουμε φυτώριο να φυτεψουμε απευθείας τον σπόρο στο βουνό.
Ο τρόπος είναι ο ίδιος, σκάβουμε 3 έως 8 εκατοστά λακουβιτσα ρίχνουμε τον σπόρο και τον χώνουμε.
Αυτός με τις πρώτες βροχές θα φυτρώσει.
Δεν ξεχνάμε να επισκεφτούμε την περιοχή μετά από μερικούς μήνες για να δούμε πως πάει το φυτώριο μας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, είτε δηλαδή φυτεψουμε φυτώριο είτε σπόρους, αν στην περιοχή υπάρχουν πρόβατα ή γίδια θα φάνε τα μικρά τρυφερά δενδρύλλια και η προσπάθεια μας θα αποτύχει.
Πρέπει δηλαδή να επιλέξουμε περιοχές που δεν υπάρχουν ζώα, ευτυχώς υπάρχουν ακόμα αρκετές, και δυστυχώς θα υπάρχουν όλο και περισσότερες με δεδομένο ότι η κτηνοτροφία της χώρας μειώνεται.
Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά συνάδελφοι αρκεί να το θελήσουμε.
Αρκεί να θελήσουμε να δούμε την περιοχή μας πράσινη, τόσο για το καλό της φύσης, όσο και των μελισσών μας.
Ότι τρόπο κι αν επιλέξετε
Καλή σας επιτυχία.
Για τις ανάγκες του άρθρου αντλήθηκαν φωτογραφίες και συμβουλές από τα blog
http://green4all.blogspot.gr/ , http://sporoizois.blogspot.gr/ , http://www.melissocosmos.com/
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
3 σχόλια:
...και μετα απο ολη αυτη την προσπαθεια περναει η κατσικα και το φτιαχνει καλυτερα...
...και μετα απο ολη αυτη την προσπαθεια περναει η κατσικα και το φτιαχνει καλυτερα...
Συγχαρητήρια για το άρθρο σας.
Θα μπορούσαμε όλοι να μην πάμε μια μέρα στην καφετέρια ή στο καφενείο και να πάμε να φυτέψουμε 10 πευκάκια το βουνό.
Υ.Γ. Η κατσίκα δεν το τρώει το πεύκο. Τα δάση καταστράφηκαν από τότε που απαγόρευσαν τη βοσκή των ζώων στα δάση. Μένουν αφάγωτα τα αγριόχορτα και εξαπλώνονται οι φωτιές. Ακόμα ένα παράδειγμα ότι μας κυβερνούν άσχετοι.
Δημοσίευση σχολίου