Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Πως γίνεται ο σουφλιμάς στο χωριό

pos-ginetai-o-soyflimas-sto-chorio

Ο σουφλιμάς ήταν ένα χωριάτικο νοστιμότατο έδεσμα που δεν έλειπε από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τα παλιότερα χρόνια.
Μάλιστα υπάρχουν μερακλήδες που ακόμα επιμένουν παραδοσιακά και καλά κάνουν.
Ο σουφλιμάς είχε την τιμητική του πολύ πριν οι γαλοπούλες γίνουν της μόδας.
Τα παλιά τα χρόνια στο χωριό τα Χριστούγεννα δυο πιάτα δεν έλειπαν την ημέρα των Χριστουγέννων από το τραπέζι.
Ο σουφλιμάς και η σούπα με κότα ντόπια.
Μάλιστα οι άνθρωποι έθρεφαν γουρούνι από το καλοκαίρι ή και νωρίτερα για να το σφάξουν παραμονές Χριστουγέννων και να φτιάξουν μόνοι τους λουκάνικα, να παστώσουν και μπόλικο κάνοντας τσιγαρίδες αλλά και να επιλέξουν τα κομμάτια για τον παραδοσιακό σουφλιμά.

pos-ginetai-o-soyflimas-sto-chorio

Το κρέας για τον σουφλιμά έπρεπε να είναι τρυφερό και να περιέχει και ψαχνό και λίπος.
Το κρέας ήταν σπάλα, μπούτι, ή και λίγο σβέρκο κομμένο σε μικρά κομμάτια που τα περνούσαν στην σούβλα.
Επειδή την σούβλα στα χωριά την έλεγαν σούφλα εξ ου και η λέξη σουφλιμάς.
Δεν υπήρχαν πολλά μπαχαρικά, παρά μόνο, αλάτι, πιπέρι και μπόλικη ρίγανη.
Το ψήσιμο γινόταν αργά και ομοιόμορφα.

pos-ginetai-o-soyflimas-sto-chorio

Με το που έβγαινε από την σούβλα στο πιάτο το έσβηναν με μπόλικο χυμό λεμονιού, πάντα από την λεμονιά να μοσχοβολάει αυτό.
Ο σουφλιμάς καταναλώνεται καλύτερα ζεστός, γι αυτό φρόντιζαν να βγαίνει από την φωτιά όταν το τραπέζι ήταν στρωμένο λίγο πριν καθίσουν για φαγητό.

Όποιος διαθέτει ένα καλοαναμμένο τζάκι, μαγκάλι ή ψησταριά με κάρβουνα, μπορεί εύκολα να φτιάξει σουφλιμά και να αναβιώσει ένα έθιμο που τείνει να χαθεί και αυτό.
Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τον παραδοσιακό σουφλιμά με το σημερινό κοντοσούβλι.
Το κοντοσούβλι γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με πανσέτα και μπορεί να περιέχει ντομάτα, πιπεριά, και διάφορα μπαχαρικά μπάρμπεκιου.
Ο σουφλιμάς γίνεται μόνο με κρέας και λίπος με μόνα επιπλέον συστατικά το αλάτι το πιπέρι την ρίγανη και το λεμόνι.

Απολαύστε τον σουφλιμά τρώγοντας παράλληλα και σούπα κοτόπουλου, και εκτός της νοστιμιάς θα παρατηρήσετε την δυναμωτική επίδραση που αυτά προσφέρουν στον οργανισμό.

Καλή σας όρεξη
 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...

Δεν υπάρχουν σχόλια: