Ο σουφλιμάς ήταν ένα χωριάτικο νοστιμότατο έδεσμα που δεν έλειπε από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τα παλιότερα χρόνια.
Μάλιστα υπάρχουν μερακλήδες που ακόμα επιμένουν παραδοσιακά και καλά κάνουν.
Τα παλιά τα χρόνια στο χωριό τα Χριστούγεννα δυο πιάτα δεν έλειπαν την ημέρα των Χριστουγέννων από το τραπέζι.
Ο σουφλιμάς και η σούπα με κότα ντόπια.
Μάλιστα οι άνθρωποι έθρεφαν γουρούνι από το καλοκαίρι ή και νωρίτερα για να το σφάξουν παραμονές Χριστουγέννων και να φτιάξουν μόνοι τους λουκάνικα, να παστώσουν και μπόλικο κάνοντας τσιγαρίδες αλλά και να επιλέξουν τα κομμάτια για τον παραδοσιακό σουφλιμά.
Το κρέας για τον σουφλιμά έπρεπε να είναι τρυφερό και να περιέχει και ψαχνό και λίπος.
Το κρέας ήταν σπάλα, μπούτι, ή και λίγο σβέρκο κομμένο σε μικρά κομμάτια που τα περνούσαν στην σούβλα.
Επειδή την σούβλα στα χωριά την έλεγαν σούφλα εξ ου και η λέξη σουφλιμάς.
Δεν υπήρχαν πολλά μπαχαρικά, παρά μόνο, αλάτι, πιπέρι και μπόλικη ρίγανη.
Το ψήσιμο γινόταν αργά και ομοιόμορφα.
Ο σουφλιμάς καταναλώνεται καλύτερα ζεστός, γι αυτό φρόντιζαν να βγαίνει από την φωτιά όταν το τραπέζι ήταν στρωμένο λίγο πριν καθίσουν για φαγητό.
Όποιος διαθέτει ένα καλοαναμμένο τζάκι, μαγκάλι ή ψησταριά με κάρβουνα, μπορεί εύκολα να φτιάξει σουφλιμά και να αναβιώσει ένα έθιμο που τείνει να χαθεί και αυτό.
Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τον παραδοσιακό σουφλιμά με το σημερινό κοντοσούβλι.
Το κοντοσούβλι γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με πανσέτα και μπορεί να περιέχει ντομάτα, πιπεριά, και διάφορα μπαχαρικά μπάρμπεκιου.
Ο σουφλιμάς γίνεται μόνο με κρέας και λίπος με μόνα επιπλέον συστατικά το αλάτι το πιπέρι την ρίγανη και το λεμόνι.
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...
Απολαύστε τον σουφλιμά τρώγοντας παράλληλα και σούπα κοτόπουλου, και εκτός της νοστιμιάς θα παρατηρήσετε την δυναμωτική επίδραση που αυτά προσφέρουν στον οργανισμό.
Καλή σας όρεξη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου