Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019
Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019
Μελισσόδεμα VS Παραφυάδας
Πριν λίγες ημέρες συναντήθηκα με τον Γιάννη Σαράκη, της Μελισσοκομικής Αγρινίου.
Μεγάλος μελισσοκόμος ψαγμένος, με σύγχρονες μεθόδους μεγάλης παραγωγής μελιού, και ωραίος τύπος.
Μου έθεσε ένα ερώτημα.
Αν έχω παρατηρήσει τι αναπτύσσεται ποιο γρήγορα, ένα σμήνος ή μια παραφυάδα;
Η απάντηση μου ήταν το σμήνος.
Γιατί πολλές φορές έχω παρατηρήσει να πιάνω ένα σμήνος την άνοιξη και αυτό να αναπτύσσεται ταχύτατα και να δίνει και παραγωγή αργότερα, πράγμα σπάνιο να το δω σε παραφυάδα.
Και ο Γιάννης συμφώνησε ότι το σμήνος αναπτύσσεται γρηγορότερα, παρότι η παραφυάδα κόβεται και με γόνο μάλιστα.
Για να δω αν έχουμε δίκιο σε αυτές μας τις σκέψεις δημιούργησα και μια δημοσκόπηση στην ομάδα μας στο Facebook με το ίδιο ερώτημα.
Μελισσοκομία Αγρινίου: Ονειρεμένος τρύγος στα πεύκα video
Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο σας έχω σήμερα από την ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ και τον Γιάννη Σαράκη.
Σε αυτό θα δούμε τρύγο στα πεύκα της Ευβοίας το 2017.
Παρακολουθούμε έναν γρήγορο επαγγελματικό τρύγο μεγάλου μελισσοκόμου με πολλά μελίσσια.
Μαθαίνουμε έτσι χειρισμούς ώστε να μπορούμε να κουμαντάρουμε μεγάλο αριθμό μελισσιών.
Η Μελισσοκομία Αγρινίου χρησιμοποιεί βαλβίδα διαφυγής μελισσών.
Σπάσιμο της σφράγισης: Μια πολύ σημαντική χειμερινή εργασία.
Φίλες και φίλοι έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι τον χειμώνα ο μελισσοκόμος ξεκουράζεται.
Η τουλάχιστον έτσι νομίζει.
Παρόλα αυτά υπάρχουν πολύ σημαντικές εργασίες που πρέπει να γίνουν τον χειμώνα είτε στην μελισσοκομική αποθήκη, όπως το συρμάτωμα, είτε στο μελισσοκομείο, όπως καταπολέμηση της βαρρόα ή και σπάσιμο σφράγισης.
Σήμερα θα σας μιλήσω για αυτή την δεύτερη εργασία και το πόσο σοβαρή υπόθεση είναι.
Όλοι ξέρουμε ότι το μελίσσι μαζεύει προμήθειες το καλοκαίρι για να μπορεί να τραφεί με αυτές τον χειμώνα.
Ο καλός και σωστός μελισσοκόμος φροντίζει να αφήνει μέρος του μελιού και στο μελίσσι, ο άγραφος νόμος της μελισσοκομίας λέει ότι τον εμβρυοθάλαμο πχ δεν τον τρυγάμε ποτέ, και τον αφήνουμε στην διάθεση του μελισσιού.
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019
Μελισσοκομία: Βίντεο από μια άλλη εποχή
Ο φίλος μας Νίκος Μητσιώτης από την Βραζιλία μου έστειλε ένα πολύ όμορφο βίντεο.
Ένα βίντεο της μελισσοκομίας σε εποχές που έχουν περάσει.
Δεν γνωρίζω αν το βίντεο είναι αυθεντικό, ή δημιουργήθηκε για να μας θυμίσει πως ασκούνταν η μελισσοκομία παλαιότερα.
Δεν έχει ούτε φωνή ούτε υπότιτλους για να το καταλάβουμε.
Η εικόνα αρκεί όμως.
Βλέπουμε πως γινόταν ο τρύγος σε παραδοσιακές κυψέλες.
Οι κηρήθρες έβγαιναν από αυτές τις κυψέλες που μοιάζουν με κοφίνια και χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες.
Τα λευκά μέρη τα τύλιγαν για πούλημα ζυγίζοντας τα με ακρίβεια.
Τα μαύρα μέρη της κηρήθρας πολτοποιούνταν και στύβονταν σε ένα στυφτήρι, σε έναν πρωτόγονο μελιτοεξαγωγέα δηλαδή.
Συγκρίσεις τον χειμώνα μελισσιών που είχαν μπει στα δυο βαρέματα του πεύκου το 2016
Έχω γράψει πολλές φορές εδώ, ότι δουλειά των μελισσών είναι να μαζεύουν μέλι.
Αυτό αρέσει να κάνουν οι ίδιες αυτό αρέσει να βλέπει και ο μελισσοκόμος.
Βέβαια ένας παραγωγός έχει πολλές δυνατότητες παραγωγής, από βασιλικό πολτό μέχρι γύρη, βασίλισσες παραφυάδες κτλ.
Το μέλι όμως είναι ο κρυφός πόθος κάθε μελισσοκόμος κακά τα ψέμματα.
Το μέλι είναι αυτό που κάνει τον μελισσοκόμο να νιώθει επιτυχημένος, και αυτό είναι επίσης που κάνει την μέλισσα να ξεχνάει κάθε άλλη της εργασία.
Όμως έχει και αυτό το τίμημα του.
Ο νόμος του ελαχίστου και η εφαρμογή του στην μελισσοκομία
Υπάρχει ένας νόμος, ο λεγόμενος νόμος του ελαχίστου.
Αυτός ο νόμος λέει ότι η μέγιστη επιτυχία εξαρτάται από τον χειρότερο παράγοντα.
Μπορεί να ακούγεται ως αοριστία μα δεν είναι έτσι, και σας βεβαιώνω ότι ο νόμος αυτός είναι πολύ σωστός και ισχύει και για την μελισσοκομία.
Ας σκεφτούμε τους παράγοντες εκείνους που κάνουν ένα μελίσσι πολύ δυνατό.
Για να μην το κάνουμε δύσκολο ας πούμε ότι οι παράγοντες που θα κάνουν πολύ δυνατό το μελίσσι είναι τρεις.
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019
Περιστροφική βάση για βάψιμο κυψελών του Παναγιώτη Χαλακατέβα
Αγαπητέ φίλε Βασίλη
Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σου πιστεύω ότι είναι πολύ χρήσιμη για τους Έλληνες μελισσοκόμους .
Είμαι ο Πάνος και γνωρίζω την μελισσοκομία από μικρός με τον πατέρα μου.
Πριν από λίγους μήνες είχα δει ένα video που είχες ανεβάσει όπου κάποιος επαγγελματίας χρησιμοποιούσε μια ειδική βάση που βοηθάει να βαφεις τις κυψέλες γρήγορα και εύκολα.
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019
Απίστευτη μέθοδο καταπολέμησης της βαρρόα ερευνούν Γερμανοί επιστήμονες
Ακούστε..
Επιστήμονες από το Κρατικό Ινστιτούτο Μελισσοκομίας στο Πανεπιστήμιο του Hohenheim της Στουτγκαρδης στην Γερμανια έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της Βαρρόα: Με την χρήση ενός αρώματος θα μπορούσαμε να μπερδέψουμε το παράσιτο και έτσι να το αποτρέψουμε από την αναπαραγωγή, και έτσι ο πληθυσμός του να μειώνεται.
Η επιτυχία αυτή θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην θεραπεία της βαρροα, επειδή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική αφού αποτρέπει την πρώιμη εξάπλωση του παρασίτου.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)