Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Απίστευτη μέθοδο καταπολέμησης της βαρρόα ερευνούν Γερμανοί επιστήμονες


Ακούστε..
Επιστήμονες από το Κρατικό Ινστιτούτο Μελισσοκομίας στο Πανεπιστήμιο του Hohenheim της Στουτγκαρδης στην Γερμανια έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της Βαρρόα: Με την χρήση ενός αρώματος θα μπορούσαμε να μπερδέψουμε το παράσιτο και έτσι να το αποτρέψουμε από την αναπαραγωγή, και έτσι ο πληθυσμός του να μειώνεται.
Η επιτυχία αυτή θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην θεραπεία της βαρροα, επειδή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική αφού αποτρέπει την πρώιμη εξάπλωση του παρασίτου.



Το άρωμα που σαστίζει τις αισθήσεις του παρασίτου, είναι η φερομόνη προσέλκυσης για S.E.X.
Το άρωμα αυτό συνήθως στα θηλυκά ακάρεα σηματοδοτήσει την ετοιμότητά τους να ζευγαρώσουν.

Στο εργαστήριο, ο Δρ Peter Rosenkranz και Bettina επιστήμονας από το Κρατικό Ινστιτούτο έχει καταφέρει να παράγει εργαστηριακά αυτά τα αρώματα και τα χρησιμοποιεί ως όπλο εναντίον του ακάρεως.
Σε αρχικά πειράματα, παρατηρήθηκαν:
Πως όταν αυτό το ερωτικό άρωμα βρίσκεται σε μεγάλες σχετικά ποσότητες μέσα στην κυψέλη, η βαρρόα βρίσκεται διαρκώς σε ετοιμότητα και αυτό την εξασθενεί.
Έτσι αντι η βαρρόα να ζευγαρώνει περισσότερο γίνεται το ακριβώς αντίθετο και ζευγαρώνει όλο και πιο σπάνια.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε αρκετούς απογόνους και ο πληθυσμός της βαρρόα να μειώνεται σημαντικά.

Τώρα οι Γερμανοί ερευνητές δοκιμάζουν τρόπους ώστε να υπάρχει αυτό το άρωμα μόνιμα στις κυψέλες, και μια σκέψη είναι η ουσία αυτή να μπαίνει στα φύλλα κηρήθρας των μελισσών.
Στα απλά άχτιστα φύλλα δηλαδή και να υπάρχει εκεί αρκετά χρόνια μέχρι αυτές να αντικατασταθούν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με αρώματα για τις μέλισσες δεν είναι επιβλαβής. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι δεν υπάρχουν κατάλοιπα στα μελισσοκομικά προϊόντα όπως μέλι.
Με αυτή την καινοτόμο μέθοδο θεραπείας θα μπορούσε να προστατεύονται καλύτερα από την βαρρόα τα μελίσσια και να προετοιμάζονται για το χειμώνα.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών