Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Για ποιο λόγο ο melissocosmos δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις

gia-poio-logo-o-melissocosmos-den-symmetexei-stis-kinitopoiiseis

Θα το πω όσο ποιο κομψά μπορώ,,,
Δεν συμμετέχω επειδή τα αιτήματα μας είναι για τον foutso... 
Πάμε να τα δούμε και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Βασικά θέματα είναι τα εξής:
1. Ελληνοποιήσεις
Χρειάζεται άμεση προστασία από τις ελληνοποιήσεις. Ζητάμε:
-Έλεγχο των αποθηκών των εισαγωγέων μελιού.
-Έλεγχο και καταμέτρηση των πραγματικών μελισσιών από τις ΔΑΟΚ
-Καταγραφή ελληνικής παραγωγής κάθε έτους μέσω Μητρώου
-Θεσμοθέτηση συμπληρωματικών αναλύσεων (ελάχιστο ποσοστό γύρης/οργανοληπτικών στοιχείων κ.α.)
-Ιχνηλασιμότητα εισαγόμενων μελιών και υγρών ζωοτροφών μέσω συστήματος Άρτεμις (εισροών - εκροών)
-Συμπληρωματική νομοθεσία, βελτίωση και επικαιροποίηση. Ποινές.
-Αγορανομικό έλεγχο πιο συχνό και συστηματικό
-Ελληνικό σήμα μόνο στους/από τους παραγωγούς: θα συνοδεύει τα τιμολόγια των πωλήσεων και οι εταιρείες θα το χρησιμοποιούν μόνο για αυτά τα κιλά.. Χρήση και από όσους μελισσοκόμους έχουν ενταχθεί στον 852.
-Πανευρωπαϊκή καταγραφή των εισαγόμενων μελιών, σιροπιών και υγρών ζωοτροφών, ιχνηλασιμότητα τιμολογίων και πρόσβαση όλων των χωρών (υπουργεία Γεωργίας) στα στοιχεία αυτής της πλατφόρμας δεδομένων κ.λπ.
2. Τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Τροφίμων για το μέλι.
Υποστήριξη των προτάσεων της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες στην συνάντηση της Τριμερούς Επιτροπής για την αλλαγή της νομοθεσίας για το μέλι,  με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις: 
-Ναι στην αναγραφή των χωρών εισαγωγής κατά φθίνουσα σειρά, όπως ισχύει στην χώρα μας. Τα ποσοστά γυρεόκοκκων στα μίγματα να διατυπώνονται κλιμακωτά και όχι με απόλυτη ακρίβεια αριθμού, διότι επιστημονικά είναι επισφαλές.
-Διαφωνούμε κάθετα στην καθιέρωση «αθέρμαστου μελιού». Θα φέρει σύγχυση και υποβάθμιση του μελιού στον καταναλωτή. Η μέθοδος ελέγχου με το ένζυμο ιμβερτάση δεν είναι τεκμηριωμένη για τα ελληνικά μέλια και θα αποκλείσει το μεγαλύτερο μέρος των μελιών των Ελλήνων παραγωγών.
3. Nutriscore
Φημολογείται ότι θα ισχύσει η υποχρεωτική εφαρμογή του Nutriscore. Ζητάμε την εξαίρεση των φυσικών προϊόντων ενός συστατικού όπως τα εθνικά προϊόντα λάδι, μέλι κ.ά. Είναι όλεθρος για τα μεσογειακά φυσικά προϊόντα, γι’ αυτό μαζί με την Ελλάδα αντιτίθεται  η Ιταλία και άλλες χώρες.
4.Επίδομα επικονίασης
Θα πρέπει να τεθεί ως αίτημα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Σύμφωνα με τις εκθέσεις της ΕΕ, το όφελος της επικονίασης από τη μέλισσα ξεπερνά τα 15 δις ευρώ κάθε έτος. Θα ήταν  σωστό και δίκαιο λοιπόν, να καρπωθεί και ο μελισσοκόμος κάτι από αυτή την προσφορά της δικής του δουλειάς.
Όλες οι θέσεις  χρειάζονται άμεσα αντιμετώπιση και υλοποίηση, εξαιρετικά επείγον όμως είναι το θέμα της τροποποίησης του Ευρωπαϊκού Κώδικα Τροφίμων για το μέλι, λόγω των συζητήσεων που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Είμαστε στην διάθεσή σας για περαιτέρω ανάπτυξη των θέσεών μας. 
Για την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού
ΟΜΣΕ
ΣΕΤΣΕΜ
ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ
ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΘΑΣΟΥ

Έχουμε και λέμε λοιπόν.
1. Ελληνοποιήσεις
Θα πάρουμε μια ωραία υπόσχεση από το Υπουργείο από αυτές που παίρνουμε κάθε χρόνο και σε κάθε συνάντηση και το θέμα θα πάει στις καλένδες. 

2. Τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Τροφίμων για το μέλι.
Θα μας πουν ότι το θέμα δεν άπτεται στην Ελληνική νομοθεσία αλλά είναι Ευρωπαϊκή οδηγία και ότι θα το θέσουν στην Ε.Ε, και εδώ το αίτημα μας ουσιαστικά θα πεταχτεί στα σκουπίδια.

3. Nutriscore
Φημολογείται ότι θα ισχύσει η υποχρεωτική εφαρμογή του Nutriscore.
Θα μας πουν ότι είναι φήμη και δεν ξέρουν τίποτα ότι δεν συζητούν για φήμες και ότι πάλι είναι θέμα της Ε.Ε

4.Επίδομα επικονίασης
Η ισχύουσα ΚΑΠ 2023-2027 δεν προβλέπει τίποτα περί επιδόματος επικονίασης ούτε γίνεται να αλλάξει να κοπούν χρήματα από τους αγρότες για να πάνε στην επικονίαση, όπως καταλαβαίνετε οι αγρότες θα προκαλούσαν χάος αν τους μείωναν κι άλλο τις επιδοτήσεις.
Για την επόμενη ΚΑΠ μετά το 2027 πρώτον δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υπάρξει άλλη ΚΑΠ και δεύτερον και να υπάρξει μετά το 2027 δεν ξέρουμε ποιος θα είναι Υπουργός τότε ούτε καν ποια κυβέρνηση.

Ένα ακόμα θέμα που δεν αναγράφεται στα αιτήματα είναι η στήριξη στους πυρόπληκτους και τους πλημμυρόπληκτους αλλά το θέμα τους έχει ήδη πάρει ΦΕΚ χωρίς να ξέρουμε ποιοι είναι δικαιούχοι και ποιοι όχι.

Δεν γίνεται καθόλου λόγος για στήριξη του χαμένου εισοδήματος των μελισσοκόμων όλης της Ελλάδας που την χρονιά που μας πέρασε η παράγωγη, το μέλι που βγάλαμε δηλαδή δεν κάλυψε ούτε τα έξοδα συντήρησης των μελισσιών.
Εξαιτίας αυτού του φαινομένου πολλοί μελισσοκόμοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, και εμείς δεν το συμπεριλάβαμε καν στα αιτήματα μας.
Χρειαζόμαστε ένα γενναίο έκτακτο επίδομα δηλαδή ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω της μειωμένης παραγωγής του 2023.

Δεν γίνεται καμία αναφορά στην χαμηλή εξευτελιστική εμπορική τιμή του μελιού.
Ότι οι έμποροι μας αγοράζουν το μέλι σχεδόν κάτω του κόστους μας πληρώνουν μετά από μήνες και ο καταναλωτής στο σούπερ μάρκετ το αγοράζει 300% πάνω από την αξία που το πουλάει ο παραγωγός.

Επίσης παράλειψη από την πλευρά αυτού του δελτίου τύπου που πήρα από την σελίδα της ΟΜΣΕ είναι ότι δεν αναφέρει τίποτα περί του θέματος του καπνιστηριού που δεν μπορούμε να το ανάψουμε το καλοκαίρι ούτε για να επιθεωρήσουμε τα μελίσσια μας.

Επιπλέον υπάρχουν ένα σωρό ακόμα σημαντικά αιτήματα, όπως η τοποθέτηση των μελισσιών, η κυκλοφορία των φορτηγών στους δρόμους και άλλα που θα έπρεπε να τεθούν και αγνοήθηκαν ενώ σε αυτά μπορεί να δώσει άμεση λύση το Υπουργείο και η Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται την συγκατάθεση της Ε.Ε.

Συνεπώς εγώ δεν πρόκειται να ξεσηκωθώ για βλακώδες θέμματα.
Ούτε για να κάνω σαματά μόνο για τα μάτια του κόσμου για να φαίνομαι ότι διαμαρτύρομαι μαζί με τους αγρότες.
Ας γράψουν αιτήματα της προκοπής, και το ξανασυζητάμε.

Μίλησα σήμερα και με τον Μόσχο.
Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές συμφωνούμε ως προς το ότι τα αιτήματα πάσχουν σοβαρότητας.

Αυτά λοιπόν, ξαναγράψτε τα και μιλάμε, έτσι όπως είναι σε ότι με αφορά δεν ασχολούμαι καν.

ΥΓ
Κάποιοι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι έχουν προσθέσει τα αιτήματα που περιγράφω παραπάνω.
Η διαφορά όμως είναι ότι το Υπουργείο δεν θα κάνει διάλογο με τους Συλλόγους αλλά με την ΟΜΣΕ, η οποία όπως είδατε διατύπωσε με τέτοιον τρόπο τα αιτήματα ώστε να είναι βούτυρο στο ψωμί των πολιτικάντηδων.
Ώστε να μπορούν να υποσχεθούν χωρίς να χρειάζεται να τα υλοποιήσουν δηλαδή.
Εκεί είναι η διαφωνία μου και η άρνηση μου να συμμετάσχω σε ένα στημένο παιχνίδι.

Melissocosmos


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...