Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Έρχονται χρήματα ως επιστροφή ΕΦΚ

Την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αναμένει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για πληρωμή επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.
Σχόλιο Melissocosmos
Χρήματα θα δουν στους λογαριασμούς τους οι κατά κύριο επάγγελμα Αγρότες και Μελισσοκόμοι εντός των επομένων ημερών.
Θα είναι επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμου, και θα διανεμηθεί το ποσό των 76 εκατομμυρίων ευρώ.
Θα δοθεί βάση της δήλωσης ΟΣΔΕ του 2022 που έκανε ο κάθε ένας.
Για την μελισσοκομία αν θυμάμαι καλά πέρυσι δόθηκαν περίπου 80 λεπτά ανά μελίσσι οπότε κάπου εκεί ίσως ελάχιστα ποιο πάνω θα δοθούν και φέτος.
Οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι, όσοι είναι θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς αγροτικών και μελισσοκομικών ενισχύσεων.
Πιστεύω μέχρι 17/11 ότι θα έχουν μπει αυτά τα λεφτά στους λογαριασμούς.

Την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αναμένει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για πληρωμή επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, υποστηρίζει πως ο ίδιος έχει υπογράψει την εν λόγω ΚΥΑ η οποία φαίνεται ότι θα ρυθμίζει και τα κριτήρια κατανομής του ποσού στους δικαιούχους αγρότες και την έχει στείλει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προς υπογραφή.

Η επιστροφή ΕΦΚ θα χορηγηθεί όπως και στην προηγούμενη πληρωμή, δηλαδή σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.

Θυμίζουμε η επιστροφή του ΕΦΚ, εντός του 2023, με δημοσιονομικό κόστος 76 εκατ. ευρώ, είχε συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Θα αφορά το πετρέλαιο που χρησιμοποίησαν οι αγρότες το 2023 (1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου). Δεν υπάρχει πρόβλεψη πάντως για επιστροφή ΕΦΚ το 2024.

Το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του ∆ηµοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσµεύεται και δεν συµψηφίζεται µε βεβαιωµένες ληξιπρόθεσµες ή µη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το ∆ηµόσιο.

Οι αγρότες αναμένουν μέσα στο Νοέμβριο να εισπράξουν τα χρήματα για να γεμίσουν έστω και μια φορά με πετρέλαιο τα τρακτέρ τους. 

Παϊσιάδης Σταύρος

ΠΗΓΗ

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...