Το σκόρδο έχει τρομερές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Ο συνδυασμός τους έπειτα από ζύμωση μοιάζει να αποτελεί το απόλυτο γιατροσόφι!
Σε μια προσπάθεια να αποφεύγουμε την άσκοπη χρήση φαρμάκων και χημικών σκευασμάτων, συχνά καταφεύγουμε σε πιο φυσικές λύσεις, με την ελπίδα να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας και να προετοιμάσουν τον οργανισμό μας εν όψει της εποχής των ιώσεων.
Δεν βαυκαλιζόμαστε ότι οι τροφές αυτές θα μας κάνουν αήττητους μα δεν μπορούμε και να αψηφήσουμε τα γιατροσόφια τόσων αιώνων που «μεγάλωσαν» γενιές και γενιές. Εξάλλου, έχει αποδειχθεί και επιστημονικά, ότι τόσο το μέλι όσο και το σκόρδο, για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω, έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν ιώσεις και λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και ενός είδους τροφικής δηλητηρίασης.
Όταν το σκόρδο βούτηξε στο μέλι
Το μυστικό στον πανίσχυρο συνδυασμό μελιού με σκόρδο είναι η ζύμωση, η οποία επέρχεται φυσικά όταν οι δύο αυτές τροφές συνυπάρξουν για περίπου 3 με 4 εβδομάδες.
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν καταχωρηθεί στην Αμερικανική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, το σκόρδο «και οι δευτερογενείς μεταβολίτες του έχουν φανεί να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία και στην πρόληψη πολλών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές και μεταβολικές διαταραχές, η αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, μέσω των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, αλλά και της μείωσης των λιπιδίων».
Το μέλι, από την άλλη, είναι γνωστό ότι ανακουφίζει τον πονόλαιμο. Ωστόσο, ορισμένα είδη μελιού μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη και στην αντιμετώπιση τραυμάτων και εγκαυμάτων, όπως αναφέρει η Cleveland Clinic.
Τι θα χρειαστείς
- 3 ολόκληρα σκόρδα
- ακατέργαστο μέλι
Τι θα κάνεις
Καθάρισε και ξεχώρισε τις σκελίδες από τα φρέσκα σκόρδα.
Βάλε τις σκελίδες σε ένα καθαρό, στεγνό, γυάλινο βάζο και κάλυψέ τις με ακατέργαστο μέλι. Γέμισε το βάζο με μέλι κατά τα 2/3 του.
Ανακάτεψε καλά με ένα καθαρό κουτάλι για να βεβαιωθείς ότι όλο το σκόρδο έχει καλυφθεί.
Κλείσε το βάζο χωρίς να σφίξεις εντελώς το καπάκι, κόλλησε έξω ένα ταμπελάκι με την ημερομηνία και τοποθέτησέ το σε ένα ντουλάπι.
Tip: Καλό είναι μέρα παρά μέρα να ανοίγεις για λίγο και να ξανακλείνεις το βάζο, για να αποδεσμεύεται η πίεση από την διαδικασία ζύμωσης. Με ένα κουτάλι ανακάτευε ξανά το σκόρδο μέσα στο μέλι.
Το μείγμα χρειάζεται 3 με 4 εβδομάδες για να υποστεί ζύμωση. Θα ξέρεις ότι είναι «έτοιμο» όταν το μέλι θα γίνει πιο υδαρές και όταν θα ανοίγεις το καπάκι και δεν θα εκλύεται αέρας. Φρόντισε, πάντως, μέχρι τον ερχόμενη άνοιξη να το έχεις καταναλώσει.
Επίσης, καθώς η ζύμωση είναι μια φυσική διαδικασία, μην ανησυχήσεις αν το σκόρδο σου πάρει μια πράσινη ή γαλάζια απόχρωση. Όσο μένει καλυμμένο με μέλι είναι απόλυτα ασφαλές να καταναλωθεί.
Πώς θα το καταναλώσεις
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να απολαύσεις τον συνδυασμό:
- Συνδύασε το συγκεκριμένο μέλι με ελαιόλαδο, βαλσάμικο και αποξηραμένο μυρωδικά και φτιάξε ένα φανταστικό ντρέσινγκ για τις σαλάτες σου.
- Χρησιμοποίησε το μέλι αυτό ως γλυκαντικό για το τσάι σου.
- Κάνε μαρινάδα με το μείγμα αυτό για τα κρέατα ή τα ψάρια σου και άφησέ τα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
- Πρόσθεσε 1-2 κουταλιές από το μείγμα όταν ετοιμάζεις πατάτες φούρνου.