Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Δέντρα κατάλληλα για μέλισσες και άλλους επικονιαστές: Ποια είδη δέντρων προτιμούν

dentra-katallila-gia-melisses-kai-allous-epikoniastes

Οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των σημαντικών εντόμων, μεταφέροντας γύρη από λουλούδι σε λουλούδι για να εξασφαλίσουν την επικονίαση και την επακόλουθη παραγωγή πολλών από τα πιο σημαντικά φρούτα και λαχανικά μας. 
Τα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα τραπέζια μας θα ήταν δραματικά διαφορετικά αν δεν υπήρχαν οι επικονιαστές ιδίως οι μέλισσες. 
Αλλά σε πολλές περιοχές, τα παράσιτα, η έλλειψη τροφής και άλλοι παράγοντες απειλούν την υγεία και την επιβίωση των μελισσών. 
Τα άνθη των δέντρων αποτελούν κρίσιμη πηγή τροφής για τις μέλισσες, παρέχοντας πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γύρη και νέκταρ που οι μέλισσες χρησιμοποιούν για τροφή και για την παρασκευή μελιού.

Ακολουθεί ένας κατάλογος με δέντρα φιλικά προς τις μέλισσες. Πολλά επιπλέον αυτοφυή δέντρα είναι επίσης καλές πηγές τροφής για τους επικονιαστές.

Σφένδαμος
Αυτή η μεγάλη οικογένεια φυλλοβόλων δέντρων διαθέτει από ψηλούς γίγαντες όπως ο κόκκινος σφένδαμος, Acer rubrum, μέχρι μικρότερα δείγματα όπως ο ιαπωνικός σφένδαμος, Acer palmatum. Τα άνθη τους δεν είναι γενικά εντυπωσιακά. Τα περισσότερα έχουν υπέροχο φθινοπωρινό χρώμα.

Αμελάγχιο
Αυτά τα μικρά αμερικανικά αυτοφυή δέντρα είναι καλύτερα προσαρμοσμένα σε περιοχές με κρύο χειμώνα. Τα λευκά έως ροζ ανοιξιάτικα λουλούδια εμφανίζονται πριν από τα φύλλα, τα οποία παίρνουν φλογερή απόχρωση το φθινόπωρο. Παράγουν επίσης βρώσιμους καρπούς που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδων και ζελέ και τα προτιμούν τα πουλιά.

Κοερλεουτέρια
Αυτό το υπέροχο δέντρο σκιάς διαθέτει μεγάλες συστάδες κίτρινων λουλουδιών το καλοκαίρι, ακολουθούμενες από “κάψουλες” σπόρων που μοιάζουν με ιαπωνικά φανάρια και κρέμονται μέχρι το φθινόπωρο. Τα φύλλα κιτρινίζουν το φθινόπωρο. Μια ποικιλία είναι το goldenraintree.

Φρουτόδεντρα
Πολλά είδη δέντρων, συμπεριλαμβανομένων των δαμασκηνιών, των μηλιών, των ροδακινιών και των αχλαδιών, αποτελούν καλές πηγές τροφής για τις μέλισσες. Οι ποικιλίες διακρίνονται σε καρποφόρα και άγονα είδη. Πολλές καρποφόρες ποικιλίες χρειάζονται μέλισσες για να παράγουν καρπούς. Οι περισσότερες από αυτές θα ανθίσουν την άνοιξη.

Λαγερστροιμία, κοινώς κρεπ μυρτιά
Τα έντονα πολύχρωμα άνθη της εμφανίζονται αργά την άνοιξη έως το καλοκαίρι και διατίθενται σε πολλές αποχρώσεις, συμπεριλαμβανομένων του λευκού, του ροζ, του κόκκινου και του μοβ. Τα φύλλα γίνονται έντονα κίτρινα, πορτοκαλί ή κόκκινα το φθινόπωρο. Ο φλοιός που ξεφλουδίζεται αποκαλύπτει έναν λείο, κανελλοκάστανο κορμό.

Λικιδάμβαρη ή Υγράμβαρη
Αυτά τα μεγάλα δέντρα προσφέρουν όμορφο φθινοπωρινό χρώμα. Τα άνθη είναι δυσδιάκριτα, αλλά εξακολουθούν να προσελκύουν τις μέλισσες.

Black tupelo
Ένα εξαιρετικό δείγμα που προέρχεται από τις ανατολικές πολιτείες, αυτό το δέντρο προσφέρει υπέροχο φθινοπωρινό χρώμα. Τα άνθη του δεν είναι εντυπωσιακά, αλλά δίνουν πολύτιμο μέλι.

Sourwood
Αυτό το βραβευμένο ανατολικό ιθαγενές δένδρο έχει εντυπωσιακές, μακριές λευκές συστάδες αρωματικών λουλουδιών την άνοιξη, ακολουθούμενες από ενδιαφέρουσες “κάψουλες” σπόρων που κρέμονται μέχρι το χειμώνα. Τα φύλλα του παίρνουν φλογερές αποχρώσεις από πορτοκαλί έως κατακόκκινες ή μοβ αποχρώσεις το φθινόπωρο.

Χαρουπιά
Συστάδες από αρωματικά λευκά άνθη εμφανίζονται στα τέλη της άνοιξης σε αυτή τη χαρουπιά, με όμορφο κίτρινο χρώμα το φθινόπωρο. Αυτό το είδος δεν είναι καλό δέντρο κήπου, καθώς αναβλαστάνει έντονα και έχει εύθραυστο ξύλο. Καλύτερη θέση γι’ αυτό είναι οι απομακρυσμένες περιοχές.

Φλαμουριά
Αυτό το δέντρο ανθίζει αργά την άνοιξη έως το καλοκαίρι με μικρά, κιτρινόλευκα, αρωματικά άνθη.

Άλλα φυτά που παρέχουν τροφή για τους επικονιαστές είναι τα ιπποφαές (Crataegus sp.), οι τουλίπες (Liriodendron tulipifera), οι νότιες μανόλιες (Magnolia grandiflora),  και πολλά επιπλέον αυτοφυή.

Εάν επιλέγετε να χρησιμοποιείτε φυτοφάρμακα, παρακαλούμε να λάβετε πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσετε στη διατήρηση της υγείας των επικονιαστών. Μην εφαρμόζετε φυτοφάρμακα όταν οι επικονιαστές είναι ενεργοί και ακολουθείτε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες της ετικέτας.

ΠΗΓΗ

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...