Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Το στραβό πευκοδάσος της Πολωνίας

to-stravo-pefkodasos-tis-polonias

Λίγο έξω από την πόλη Gryfino στη δυτική Πολωνία βρίσκεται ένα δάσος που μοιάζει σαν να βγήκε από παραμύθι.

Στο Crooked Forest (γνωστό τοπικά ως Krzywy Las), περίπου 400 πεύκα φυτρώνουν πράγματι στραβά με πλήρεις καμπύλες 90 μοιρών που λυγίζουν προς τα βόρεια. Ακριβώς πάνω από τις βάσεις τους, τα δέντρα καμπυλώνουν σε σχήμα "C", λυγίζοντας από τα τρία μέχρι τα εννέα πόδια προς τα πλάγια για να μεγαλώσουν κατευθείαν από εκεί. Φτάνουν σε ύψος περίπου 50 πόδια και είναι γενικά υγιείς παρά τις αφύσικες καμπύλες τους.

Το μυστήριο του Krzywy Las

to-stravo-pefkodasos-tis-polonias

Τα απόκοσμα δέντρα του Krzywy Las έχουν πυροδοτήσει πολλές διαφορετικές θεωρίες για το πώς δημιουργήθηκαν έτσι. Μια από τις πιο περίεργες θεωρίες είναι ότι υπάρχει κάποιο είδος μοναδικής βαρυτικής έλξης σε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή που έκανε τα δέντρα να αναπτυχθούν προς τα έξω προς το Βορρά αντί προς τα πάνω.

Αλλά αυτή η θεωρία δεν αντέχει στον βασικό επιστημονικό έλεγχο, δεδομένου ότι η βαρύτητα τραβά τα πράγματα προς τα κάτω και όχι σε μια καμπύλη. Επιπλέον, υπάρχουν άλλες ομάδες πεύκων και ανάμεικτης βλάστησης στην περιοχή του Στραβού Δάσους που δεν καμπυλώνουν και θα περίμενε κανείς μια μοναδική βαρυτική έλξη να ασκήσει την ίδια δύναμη σε όλα τα φυτά της περιοχής και όχι μόνο μια συγκεκριμένη ομάδα πεύκων.

Μια άλλη θεωρία σχετικά με τον Krzywy Las είναι ότι η έντονη χιονόπτωση βάραινε τα δέντρα καθώς φύτρωναν, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν στραβά. Αλλά για άλλη μια φορά, αυτή η θεωρία δεν εξηγεί γιατί και άλλα δέντρα στην περιοχή δεν επηρεάστηκαν ή πώς επηρεάστηκαν τόσα δέντρα και με τρόπο τόσο ομοιόμορφο.

Η πιο πιθανή εξήγηση πίσω από το στραβό δάσος της Πολωνίας

to-stravo-pefkodasos-tis-polonias
Τελικά, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί τα δέντρα στο Crooked Forest είναι στραβά. Αλλά αυτό που φαίνεται να είναι η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι τα δέντρα άλλαξαν σκόπιμα από αγρότες από την κοντινή πόλη.

Τα δέντρα πιθανότατα φυτεύτηκαν γύρω στο 1930 και δεν θα ήταν ασυνήθιστο για τους αγρότες της εποχής να δώσουν σχήμα στα νεαρά δέντρα που θα διευκόλυναν τη χρήση τους για τη ναυπηγική όπου θα ήταν λογικό να χρησιμοποιούν κυρτή ξυλεία που θα συμπλήρωνε το σχήμα του πλοίου που κατασκευάζεται.
Οι αγρότες πιθανότατα λύγισαν τα δέντρα καθώς μεγάλωναν, κάτι που θα εξηγούσε γιατί τόσα πολλά δέντρα είχαν τόσο ομοιόμορφο σχήμα, αλλά δεν επηρεάστηκε κάθε δέντρο στην περιοχή.

Ωστόσο, μόλις ξεκίνησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και η Γερμανία κατέκτησε την Πολωνία, οι δραστηριότητες των τοπικών αγροτών για την κάμψη δέντρων πιθανότατα διακόπηκαν. Αμέσως μετά την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία το 1939, η πόλη Gryfino καταστράφηκε και οι αγρότες δεν θα μπορούσαν να περιποιηθούν τα δέντρα και τελικά να τα κόψουν για χρήση.

Σήμερα, η πιο κοινή εξήγηση για τα δέντρα που αναπτύσσονται σε περίεργα σχήματα είναι ότι έχουν ηθελημένα πάρει αυτό το σχήμα από τον άνθρωπο για τον έναν ή τον άλλο σκοπό.

Melissocosmos

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...