Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Εκτός οι μελισσοκόμοι από το πακέτο ζωοτροφών, 2-5 ευρώ στα αιγοπρόβατα


Σχόλιο Melissocosmos
Έχω κουραστεί να φωνάζω.
Έχω καταντήσει γραφικός.
Γιατί όταν φωνάζεις μόνος σου όλοι λένε άστον αυτόν όλο τα ίδια κάνει.
89 εκατομμύρια ευρώ μοιράζει το Υπουργείο λόγω αύξησης των ζωοτροφών αυτές τις μέρες.
Η μελισσοκομία έμεινε στην απέξω πάλι.
Ξέρετε την προηγούμενη φορά μας πέταξαν κι εμάς ένα κοκαλάκι για την αύξηση του πετρελαίου, και φρόντισαν βέβαια αυτό το κοκαλάκι να το αφαιρέσουν από αυτά που θα πάρουμε για μετακίνηση και αντικατάσταση.
Αν κάνετε την σούμα με ότι πήραμε την άνοιξη για μελισσοτροφές και το καλοκαίρι με ότι πήραμε για Επιστροφή Φόρου Πετρελαίου θα δείτε πως βγαίνουν τα νούμερα.
Φέτος θα πάρουμε λιγότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι αν και το κονδύλι είναι ίδιο.
Αν προσθέσετε όμως και το 0.82 λεπτά ανά μελίσσι που μας έδωσαν ως επιστροφή φόρου πετρελαίου μαζί με τα ψίχουλα της άνοιξης τότε θα δείτε πως κουμπώνουν μια χαρά τα νούμερα και συμπίπτουν με τα περσινά.
Η μήπως υπάρχει κανείς να γνωρίζει πόσα και σε ποιους τα δίνει το Υπουργείο ώστε να κάνουμε τις προσθέσεις και να δούμε γιατί φέτος είναι λειψά;
Όπως θέλουν τα μοιράζουν ειδικά όταν το χρήμα δεν είναι κοινοτικό.
Δεν θέλω να ρίξω την ευθύνη σε κανέναν.
Όμως έχουμε μια σημαντική ήτα εδώ σήμερα για την μελισσοκομία.
Και οι αρμόδιοι πρέπει να δουλέψουν ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό.
Δεν ακρίβυναν μόνο οι ζωοτροφές, ακρίβυναν εξίσου και οι μελισσοτροφές, και σύμφωνα με τις πληροφορίες μου θα κλάψουμε  με τις τιμές που θα διαμορφωθούν τον χειμώνα.
Ας μην βιαστούν να πουν κάποιοι ότι τον Οκτώβρη θα πάρουμε τις ετήσιες ενισχύσεις μας, γιατί και οι κτηνοτρόφοι και οι πτηνοτρόφοι θα πάρουν τις δικές τους ετήσιες ενισχύσεις τότε μα θα πάρουν και τώρα μια μικρή ανάσα.
Γιατί λίγα είναι τα χρήματα αλλά φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι.
Να μην ξανασυμβεί λοιπόν.

Όπως γράφει ο agrotypos

Εν αναμονή του πακέτου ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών, που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι.
Εν αναμονή του πακέτου ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών, που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από το ΥπΑΑΤ, όσον αφορά στα αιγοπρόβατα, έχει πέσει στο τραπέζι του ΥπΑΑΤ και στο υπουργείο το... σκέπτονται να πριμοδοτήσουν με 5 ευρώ το κεφάλι όσους κτηνοτρόφους έχουν παραδώσει γάλα και με 2 ευρώ όσους δεν έχουν παραδώσει γάλα, παρά το ότι οι κτηνοτροφικές οργανώσεις (π.χ. ΣΕΚ) ζητούν 15 ευρώ ανά κεφάλι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το συνολικό πακέτο των 89 εκατ. ευρώ, τα 9 εκατ. ευρώ προορίζονται για την πτηνοτροφία και τη χοιροτροφία. Άρα μένουν 80 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν, η αιγοπροβατοτροφία και η αγελαδοτροφία και στο ΥπΑΑΤ ψάχνουν τον τρόπο, αφού τα χρήματα είναι ελάχιστα.

Κστά τις ίδιες πληροφορίες, εκτός ενίσχυσης, μένουν οι μελισσοκόμοι, με τα σημερινά δεδομένα, ενώ γεμάτος...αγκάθια μοιάζει ο δρόμος μέχρι την εκταμίευση των ποσών, δεδομένου ότι αρκετά λεφτά είναι από το ΕΣΠΑ και πρέπει να υπάρξει έγκριση από ΕΕ και μετέπειτα αιτήσεις, όπερ σημαίνει ότι πάει μακριά η βαλίτσα των πληρωμών.

Εξίσου δύσκολο να αντιμετωπιστεί είναι ένα ακόμα ζήτημα. Ο κόφτης στις ενισχύσεις για όσους έχουν όλως τυχαίως τη χρονιά αναφοράς (η χρονιά που θα επιλεγεί) εξωκτηνοτροφικό εισόδημα έστω και 1 ευρώ, πάνω από το εισόδημα από την κτηνοτροφία. Δηλαδή αν ένας κτηνοτρόφος έχει δηλώσει τη χρονιά αυτή έστω και 1 ευρώ έσοδα για παράδειγμα από ελαιοπαραγωγή, παραπάνω από τα κτηνοτροφικά, μένει εκτός ενίσχυσης ζωοτροφών.

Μπίκας Αλέξανδρος

Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...