Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Τα φρούτα ως τροφή των μελισσών

Τα φρούτα ως τροφή των μελισσών

Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας ή τους καλεσμένους σας, μπορείτε από ένα μελίσσι να βγάλετε μέλι το οποίο έχετε τροφοδοτήσει αποκλειστικά με φυσικό χυμό φρούτων, όπως, καρπούζι, για κόκκινο μέλι, ακτινίδιο για πράσινο μέλι, πορτοκάλι, πεπόνι, ίσως ντομάτα κτλ.
Αυτό το μέλι θα έχει ασφαλώς την γεύση αυτών των φρούτων και θα είναι κάτι ξεχωριστό.
Φυσικά μπορεί να γίνει σε μικρή κλίμακα, μόνο για λίγα κιλά, για το σπίτι σας ή τους εκλεκτούς σας φίλους.

Εκτός αυτών όμως τα φρούτα ως τροφή για τις μέλισσες έχουν πολλές ευεργετικές ουσίες.
Πάμε να δούμε.

Καρπούζι.
Ένα καρπούζι 10 κιλών περιέχει έως 3 κιλά σάκχαρα και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, Β1, C, λυκοπένιο, β-καροτένιο, κάλιο, μαγνήσιο και διαλυτές φυτικές ίνες.
Οι μέλισσες το λατρεύουν, και για του λόγου το αληθές ανοίξτε ένα καρπούζι και βάλτε το κοντά στο μελισσοκομείο σας και θα δείτε το αποτέλεσμα.
Το καρπούζι ως τιμή παραγωγού πωλείται από 7 έως 10 λεπτά το κιλό μέσα στο χωράφι.
Ένα καρπούζι 10 κιλών δηλαδή θα μας κοστίσει 1 ευρώ και θα μας δώσει τον χυμό του που θα έχει 3 κιλά σάκχαρα συν τις πολύτιμες βιταμίνες.

Με ένα κόστος 30 μόλις λεπτών το κιλό θα μπορούσαμε να έχουμε μια άριστη και οικονομική μελισσοτροφή αν είχαμε ένα μηχάνημα να το πολτοποιήσει.
Όλα αυτά χρειάζονται ψάξιμο όμως, και κάποιοι σκόπιμα μας κρατούν μακριά από αυτές τις λύσεις ώστε το παιχνίδι να παίζεται γύρω από τις ζάχαρες και τα σιρόπια.  

Πάμε παρακάτω...

Πορτοκάλια.

Τα φρούτα ως τροφή των μελισσών

1 κιλό πορτοκάλια περιέχουν 800 γραμμάρια σάκχαρα ενώ αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου και βεβαίως βιταμίνης C και είναι πτωχό σε νάτριο.
Τιμή παραγωγού 7 λεπτά το κιλό.
Αυτό σημαίνει ότι με κόστος 10 λεπτά το κιλό θα μπορούσαν τα πορτοκάλια να μας δώσουν χυμό που θα έχει 1 κιλό σάκχαρα συν τις πολύτιμες βιταμίνες και θα είχαμε επίσης μια άριστη και οικονομική μελισσοτροφή αν είχαμε ένα μηχάνημα να το πολτοποιήσει.
Και αυτό θέλει ψάξιμο όμως, έρευνα δεν έχουμε γύρω από αυτές τις υποθέσεις.
Δεν γνωρίζουμε καν τι θα γίνει αν δώσουμε τον χυμό των πορτοκαλιών στα μελίσσια μας.
Αν θα υπήρχε αποδοχή αυτού του φυσικού χυμού θα μιλούσαμε για επανάσταση γύρω από την διατροφή και το κόστος της μέλισσας και σίγουρα θα περνούσαν ίσως και λιγότερα σάκχαρα στα μέλια, κακά τα ψέματα.

Εγώ τα φωνάζω χρόνια τώρα όλα αυτά, ότι πρέπει να πάμε την μελισσοκομία ένα βήμα μπροστά, και έχω καταντήσει το μαύρο πρόβατο και το κόκκινο πανί για πολλούς, αλλά δεν με νοιάζει γιατί έχω την συνείδηση μου ήσυχη ότι τουλάχιστον πολέμησα.

Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...