Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Οι μέλισσες πετούν στη βροχή;

Οι μέλισσες πετούν στη βροχή; 

Του Σιδέρη Τσιμίνη

Όλοι έχουμε δει μέλισσες να πετούν στη βροχή. Ένας ελαφρύς ψεκασμός νερού ή ένα σύντομο ντους φαίνεται να έχει μικρή επίδραση σε μια μέλισσα που ψάχνει για τροφή. 
Από την άλλη πλευρά, μια καταιγίδα με έντονες βροχοπτώσεις θα κρατήσει τις μέλισσες μέσα στην κυψέλη τους. 
Πώς αποφασίζουν οι μέλισσες πότε είναι ασφαλές να πετούν;
Με βάση μια σειρά από μελέτες και πολλά άλλα στοιχεία, γνωρίζουμε ότι οι μέλισσες είναι καλές στην πρόβλεψη του καιρού. 
Στην πραγματικότητα, οι μέλισσες φαίνεται να είναι πιο ακριβείς από τα μετεώρολογικά δελτία όταν πρόκειται για πρόβλεψη βροχής. Όχι μόνο μπορούν να την προβλέψουν, αλλά μπορούν να εκτιμήσουν την έντασή της. 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα ψιλό ψιλόβροχο μπορεί να μην επηρεάζει τα μοτίβα της τροφής τους, αλλά μια ισχυρή καταιγίδα μπορεί να τις κρατήσει στο σπίτι.
Σε μια εργασία με τίτλο "Οι επιδράσεις των μετεωρολογικών παραγόντων στην αμυντική συμπεριφορά των μελισσών ", οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέλισσες είναι πιο αμυντικές κατά την προσέγγιση του κακού καιρού. 
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι αυτές οι αυξήσεις στην άμυνα ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα μετεωρολογικών παραγόντων, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας, η ταχύτητα του ανέμου και η βαρομετρική πίεση.
Μερικοί μελισσοκόμοι εικάζουν ότι αυτή η αυξημένη αμυντική κατάσταση συμβαίνει επειδή οι μέλισσες «γνωρίζουν» ότι πρέπει να προστατεύουν τα αποθέματα τροφίμων τους για τους αδύνατους καιρούς που έρχονται. 
Δεδομένου ότι οι μέλισσες είναι πάντα «προσεκτικές» για το μέλλον, αυξάνουν την άμυνα των αποθεμάτων τροφίμων τους.
Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη, διαπίστωσαν ότι οι μέλισσες περνούσαν περισσότερο χρόνο στην αναζήτηση τροφής τις ημέρες αμέσως πριν από μια σημαντική καταιγίδα. 
Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι μέλισσες δούλευαν αργά το βράδυ την ημέρα πριν από μια καταιγίδα. 
Η θεωρία τους είναι ότι οι μέλισσες «προβλέπουν» ότι τα τρόφιμα θα έχουν έλλειψη κατά τη διάρκεια του θυελλώδους καιρού, οπότε εργάζονται πολύ σκληρά πριν χτυπήσει η καταιγίδα.
Στο μέλλον σκοπεύω να παρακολουθήσω τη συμπεριφορά τους πιο προσεκτικά.

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...