Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Πως διαμορφώνονται οι θερμοκρασίες στα πευκοδάση σήμερα 31/7/21


Μεγάλο ενδιαφέρον έχει για τους μελισσοκόμους της Ελλάδος η θερμοκρασία που επικρατεί στα πευκοδάση της χώρας.
Θυμίζω ότι το 60% της Ελληνικής παραγωγής μελιού είναι από πεύκο που βγαίνει Αύγουστο έως Οκτώβριο στα δάση της Χαλκιδικής, της Θάσου, της Ευβοίας και της Κρήτης κυρίως.
Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία τόσο το χειρότερο για τον εργάτη, για το έντομο δηλαδή που δίνει το μέλι των πεύκων και τώρα βρίσκεται σε στάδιο τόσο μικρο που σχεδόν δεν διακρίνεται δια γυμνού οφθαλμού.

Έτσι λοιπόν σήμερα 31/7/21 και ώρα 17:00 έχουμε τις εξής θερμοκρασίες.


Θάσος, μεταξύ 30-32C ενώ το μεσημέρι ήταν 32 έως 34C

Χαλκιδική μεταξύ 32-34C ενώ το μεσημέρι ήταν 34 έως 36C.


 Η Εύβοια κινήθηκε αρκετά υψηλότερα και επειδή έχει διαφορά υψομέτρου δεν μπορεί να δοθεί ακριβή τιμή.
Περίπου όμως στα χαμηλά υψόμετρα το μεσημέρι κοντά στους 38C ενώ στα υψηλότερα κοντά στους 35C και λίγο παρακάτω τα πολύ παραθαλάσσια τμήματα.
Ορισμένα μέρη πολύ βόρεια της Εύβοιας δίνουν ήδη μικροανόδους να ξέρετε των 300γρ την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ή ότι ήδη ξεκίνησε το πρώτο βάρεμα ή ότι τώρα ξεκινάει.
Το πρώτο βάρεμα θα έχει διάρκεια 21 ημερών και για να συλλέξουν οι μέλισσες ικανοποιητικά χρειαζόμαστε θερμοκρασίες κάτω των 26C όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες της ημέρας.
Να τονίσω ότι οι θερμοκρασίες αυτές που βλέπουμε στα δάση είναι πολύ μεγάλες για τον εργάτη του πεύκου και δεν ξέρουμε αν θα τις αντέξει ή αν θα πεθάνουν μεγάλοι πληθυσμοί του εντόμου.
Εφόσον χαθούν μεγάλοι πληθυσμοί του εντόμου η όποια έκκριση προκύψει αργότερα θα είναι μικρή είναι αυτονόητο αυτό.
Επίσης για να μιλήσουμε για έκκριση μετά τον καύσωνα θα πρέπει να βρέξει ώστε τα πεύκα να ανεβάσουν χυμούς και να τραφεί ο εργάτης.
Την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμα περισσότερο.

Τέλος η Κρήτη


Αν η εφαρμογή με τις θερμοκρασίες λέει την αλήθεια στις 17:00 είναι από 31 έως 37C ενώ το μεσημέρι η Κρήτη κινήθηκε μεταξύ των 33 έως 39C.
Το Σελάκανο σήμερα το μεσημέρι ήταν κοντά 35-36C

Αυτά για σήμερα


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...