Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Έκοψε ένα κλωνάρι ελάτου και το έβαλε στο νερό...


Ένας φίλος μου από το Αγρίνιο πήγε να δει τα μελίσσια του στο βουνό και εκεί έψαξε τα ελάτια για κόμπο.
Βρήκε λίγο, μικρό και χωρίς σταγόνα.
Έκοψε ένα κλαδί έλατο που είχε μερικούς κόμπους επάνω, το έφερε σπίτι του και το έβαλε σε ένα δοχείο με νερό.

Μετά από λίγες ώρες οι κόμποι μεγάλωσαν και άρχισαν να δακρύζουν.
Έβαλα την ερώτηση στην ομάδα μας στο Facebook και κάποιοι μελισσοκόμοι έκαναν το ίδιο, εξ ου και η φωτογραφία που βλέπετε.
Όταν κόψεις ένα κλαδί ελάτου και το βάλεις σε ένα ποτήρι με νερό οι κόμποι μεγαλώνουν και στάζουν μελίτωμα μέσα σε λίγες ώρες.
Γιατί συμβαίνει αυτό το παράδοξο;
Γιατί στο ίδιο δένδρο που είναι στο βουνό οι κόμποι παραμένουν μικροί και δεν στάζουν;
Η απάντηση είναι η εξής.
Η θερμοκρασία στην πόλη είναι 28-30C και σε συνδυασμό με την υγρασία αφού μέσα στο ποτήρι υπάρχει νερό κάνουν τις ιδανικές συνθήκες ώστε να μεγαλώσουν και να στάξουν.
Στο βουνό κάνει κρύο την νύχτα, τα φυτά και τα δένδρα στρεσάρονται δεν ανεβάζουν χυμούς, το έντομο δεν τρέφεται σωστά και δεν στάζει μελίτωμα.
Οι καιρικές συνθήκες δυστυχώς κάνουν ζημιά.
Αυτό το φαινόμενο με το κομμένο κλαδί πλέον έχει παρατηρηθεί επί σειρά ετών και από πολλούς μελισσοκόμους της χώρας και πάντα συμβαίνει το ίδιο.
Άρα λοιπόν μόνο όταν οι συνθήκες υγρασία και θερμοκρασία έρθουν σε ιδανικά επίπεδα δακρύζει ο κόμπος και δίνει άφθονο μέλι.
Η παρουσία πολλών κόμπων στα έλατα του βουνού ουσιαστικά δεν σημαίνει τίποτα αν δεν ευθυγραμμιστούν και οι άλλοι δυο παράγοντες.
Και όταν οι μελισσοκόμοι ρωτούν, ότι είδα πολλούς κόμπους στα έλατα και σε πόσες μέρες αυτοί θα στάξουν μελίτωμα, τότε η σωστή απάντηση είναι όταν η θερμοκρασία και η υγρασία ανέβει σε κανονικά επίπεδα.
Διαφορετικά δεν θα στάξουν καθόλου.

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...