Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Τσάι από φύλλα ελιάς: Ιδιότητες και συνταγή


Τεράστιο ενδιαφέρον έδειξαν οι αναγνώστες με την είδηση ότι τα αποξηραμένα φύλλα ελιάς πωλούνται στην Γερμανία για τσάι προς 30 ευρώ το κιλό.
Έτσι σήμερα έψαξα και βρήκα τα οφέλη και τις ιδιότητες που έχει ένα τέτοιο ρόφημα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Να τονίσω ότι τα φύλλα πρέπει να είναι από αγριελιά που δεν ραντίζεται.
Επειδή από την φύση της είναι πικρή, μπορούμε στο ρόφημα να προσθέσουμε μέλι και να συνδυάσουμε έτσι τις ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς και του μελιού για την υγεία μας.


Τα οφέλη των φύλλων ελιάς: βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τη χοληστερόλη, μεταβολίζει τα λιπίδια και τους υδατάνθρακες, βελτιώνει επίσης τα μαλλιά και το δέρμα.
Συνιστάται να πίνετε 1/4 φλιτζάνι (60 ml) πριν από το πρωινό κάθε μέρα.

Κάποιοι θυμούνται την παλιά υπόθεση της φραπελιάς.

Δεν έχουν δίκιο όμως γιατί η φραπελιά γινόταν με χλωρά φύλλα που χτυπούσες στο μπλέντερ μαζί με νερό, ενώ τώρα έχουμε αποξηραμένα φύλλα που γίνονται τσάι.
Επιπλέον αν ψάξει κάποιος στην Αγγλική γλώσσα οδηγίες για αυτό το τσάι θα δει ότι στην Ευρώπη πλέον είναι πολύ διαδεδομένο και πλέον κυκλοφορεί ακόμα και εμφιαλωμένο με λεζάντα που αναφέρει <<ανακαλύψτε τα οφέλη της ελιάς>>




Δράσεις
Αυξάνει την ενεργητικότητα (energy).
Έχει αποτοξινωτική επίδραση στον οργανισμό.
Ελαττώνει την Αρτηριακή πίεση.
Αυξάνει την αιματώδη των στεφανιαίων αγγείων.
Αντιαρρυθμική δράση
Έχει αντιοξειδωτική δράση δεσμεύοντας τις “ελευθερες ρίζες“.
Μειώνει την LDL χοληστερίνη
Επιδρά θετικά σε πολλές ασθένειες όπως ινομυαλγίες, ψωρίαση,καρδιομυοπάθεια κολικούς εντέρου.
Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Τα φύλλα της ελιάς έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική ως αντιυπερτασικά, ως αγγειοδιασταλτικά, αντιρρευματικά, διουρητικά, αντιπυρετικά και υπογλυκαιμικά. Σύγχρονες φαρμακολογικές μελέτες έχουν δείξει την αντιχοληστερολαιμική, αγγειοδιασταλτική, υποτασική και αντιμικροβιακή δράση ενώ νέες δράσεις είναι υπό μελέτη.



Στα φύλλα της ελιάς αλλά και στον καρπό και στο λάδι, περιέχονται αρκετές φαινολικές ενώσεις και παράγωγα.

Σημαντικότερες από τις ενώσεις αυτές είναι η ελαιοευρωπαΐνη (oleuropein) και η υδροξυτυροσόλη (3,4-διυδροξυ-φαινυλαιθανόλη).

Μεταξύ άλλων στο εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς έχουν απομονωθεί επίσης και άλλοι 3,4-διυδροξυφαινυλεστέρες και γλυκοζίδια φλαβονοειδών κυρίως της ρουτίνης και λουτεολίνης .

Η επιστήμη από καιρό προσπαθεί να ανακαλύψει και να αποκωδικοποίηση τις εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες του χημικού κόσμου των φυτών. Τελευταίως αυτές οι έρευνες κατάφεραν να μας δώσουν κάποιες φυτικές ενώσεις με ιδιαίτερες ιδιότητες για την ιατρική θεραπευτική και την υγειά.

Ορισμένες από αυτές διεγείρουν την παραγωγή αντικαρκινικών ενζύμων , άλλες αδρανοποιούν συγκεκριμένες χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο, άλλες έχουν αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από της Ελευθερές ρίζες.

melissocosmos