Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Ιός moku: Νέα απειλή για τις μέλισσες...


Οι σφήκες μεταδίδουν την νέα ασθένεια...

Η πρώτη άσχημη είδηση για την μελισσοκομία μας έρχεται για το 2017 την Χαβάη.
Εκεί δημόσιοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ένας νέος ιός που προσέβαλλε τις σφήκες θα μπορούσε να μεταφερθεί και στις μέλισσες.
Ο ιός φέρει την ονομασία moku, που σημαίνει "νησί" στο Χαβάης, και βρέθηκε στην σφήκα Vespula pensylvanica, που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.



Ερευνητές από διάφορα ιδρύματα που έχουν εργαστεί για το θέμα είναι πολύ ανήσυχοι ότι ο ιός αυτός μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερη απειλή για τις μέλισσες και για την παγκόσμια παράγωγη μελιού.

Ο ιός αυτός μοιάζει στην συμπτωματολογία με τον ιό παράλυσης των μελισσών, δηλαδή παραλύει τα έντομα που προσβάλει.
Η ερευνητική ομάδα των ερευνητών της Χαβάης που ασχολήθηκε με το θέμα δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές ο τρόπος που ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τις σφήκες στις μέλισσες, μα ένας πιθανώς τρόπος θα ήταν μέσω των άνθεων.
Κάποιες σφήκες μπορεί να επισκεφτούν ένα λουλούδι και να μολύνουν το νέκταρ του οπότε αυτός είναι ένας κοινός πόρος διευκόλυνσης της μετάδοσης, αλλά υπάρχουν και άλλοι αφού όπως είναι γνωστό κάποιες σφήκες εισβάλουν στις κυψέλες των μελισσιών.
«Οι μελλοντικές προκλήσεις θα είναι να αξιολογηθεί η βιολογική σημασία αυτών των νέων παθογόνων παραγόντων και ο ρόλος τους στην οικολογία των ξενιστών τους," είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Gideon Mordecai, σε δήλωσή του. "Η πραγματική σημασία αυτής της ανακάλυψης έγκειται στις πιθανές επιπτώσεις που μια νέα βιολογική εισβολή θα μπορούσε να προκαλέσει"....

Στην Ελλάδα ωστόσο δεν πρέπει να ανησυχούμε.
Όχι γιατί ο ιός είναι μακριά μας, άλλωστε οι αποστάσεις σήμερα έχουν εκμηδενιστεί, με ένα αεροπλάνο ένας ιός μεταφέρεται από χώρα σε χώρα μέσα σε μια μόνο ημέρα.
Αλλά επειδή έχουμε τους Έλληνες ερευνητές που κοπιάζουν νύχτα μέρα, με κρύο και με ζέστη, αν και έχουν για πόρους μόνο το 0.9% του ποσού που προορίζεται για την μελισσοκομία, αυτοί κάνουν έργο, και αυτό το έργο το βλέπουμε όλοι καθημερινά.
Έχοντας τέτοιους ερευνητές, συνταξιούχους και εν ενεργεία πρέπει να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και να δοξάζουμε τον μεγαλοδύναμο εφτά φορές τη μέρα για την τύχη μας!!!

Αυτά λοιπόν τα νέα, όπως είδατε λόγω της ημέρας ήμουν καλό παιδί και έγραψα ότι μου υπαγορεύουν να γράφω για την ελληνική έρευνα.
Καλή χρονιά να έχουμε χωρίς άλλα δυσάρεστα νέα.

MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών