Η ανάρτηση αυτή έγινε στις 6-3-13, όμως επαναδημοσιεύεται για να μαθαίνουν οι νέοι μελισσοκόμοι!!!
Ας αφήσουμε για λίγο τα των συνταγών, και ας δούμε ορισμένα πράγματα κυρίως για να μαθαίνουν οι νέοι μελισσοκόμοι.
Όπως έχω ξαναπεί έρχονται δεκάδες ερωτήσεις καθημερινά στο blog, από συναδέλφους κυρίως νέους που ζητάνε μια γνώμη για διάφορα προβλήματα που τους προκύπτουν.
Προσπαθώ να απαντάω σε όλες γιατί καταλαβαίνω την αγωνία τους.
Μερικές φορές αξίζει τον κόπο αυτές να μεταφέρονται στο Blog για να τις δουν και άλλοι και να μαθαίνουν, αλλά και για να μας πουν την γνώμη τους κι άλλοι παλιοί μελισσοκόμοι.
Μια τέτοια ήταν αυτή του Γιώργου και με την άδεια του την μεταφέρω εδώ να την δείτε.
Λέει λοιπόν...
Βασίλη,
Χρόνια πολλά με υγεία.
Επειδή έχω ένα κενό (ως νέος μελισσοκόμος) θα ήθελα την εκτίμησή σου αν μπορέσεις, για το τι έχει συμβεί σε αυτό το μελίσσι μου πέρυσι: είναι αρρενοτόκο (αν και σχεδόν διώροφο), αν θυμάμαι καλά δεν είχε γόνο, τα βασιλοκελιά τι είναι;
Απάντηση
Από ότι βλέπω στις φωτογραφίες πρόκειται για ένα αρρενοτόκο μελίσσι.
Οι εργάτριες βλέποντας την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σμήνος, νιώθουν την ανάγκη ότι πρέπει να βγάλουν βασίλισσα και στην απελπισία τους φτιάχνουν βασιλοκελιά ακόμα και από τον κηφηνόγονο μιας και δεν έχουν άλλη επιλογή.
Τα βασιλοκελιά αυτά δεν έχουν καμιά τύχη πρέπει να ξέρετε, και από αυτά δεν βγαίνουν ούτε καν κηφήνες.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο κηφήνας που βρίσκεται σε αυτά δεν μπορεί να επιβιώσει σε ανάποδη θέση, δηλαδή το κεφάλι κάτω και την κοιλιά επάνω, θέση που εκκολάπτονται οι βασίλισσες δηλαδή.
Έτσι μετά από κάποιον χρόνο ο κηφήνας πεθαίνει και οι εργάτριες ανοίγουν τα κελιά και τους πετάνε.
Αυτό φαίνεται καθαρά και από τις φωτογραφίες.
Το ερώτημα όμως παραμένει.
Τι συμβαίνει με αυτό το μελίσσι;
Υπάρχει ικανοποιητική απάντηση και λύση, έστω βλέποντας αυτές τις δυο φωτογραφίες;
Πιστεύω πως ναι...
Και απάντηση υπάρχει, και λύση μπορεί να δοθεί ακόμα και αν έχουμε μελίσσι με παρόμοιο πρόβλημα και κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Το μελισσάκι όπως είπα είναι αρρενοτόκο.
Και μάλιστα κατά την γνώμη μου το ποιο πιθανό είναι να υπάρχει σε αυτό αρρενοτόκος βασίλισσα, παρά να υπάρχουν αρρενοτόκες εργάτριες.
Αυτό μπορούμε να το συμπεράνουμε βλέποντας την ομοιόμορφη γέννα που υπάρχει στις κηρήθρες.
Οι αρρενοτόκες εργάτριες γεννάνε σκόρπια τον γόνο τους, δηλαδή σε μερικά κελιά υπάρχει γόνος ενώ σε μερικά άλλα δεν υπάρχει.
Στην περίπτωση εδώ όμως έχουμε συμπαγή γόνο, που μαρτυράει ότι αυτό είναι έργο κάποιας βασίλισσας, που είτε γέρασε και τις τελείωσαν τα σπερματοζωάρια, και συνεπώς γεννάει αγονιμοποίητα αβγά, κηφήνες δηλαδή.
Είτε το μελίσσι έκανε αντικατάσταση, και η νέα βασίλισσα για κάποιον λόγο δεν μπόρεσε να γονιμοποιηθεί και επίσης γεννάει αγονιμοποίητα αβγά, κηφήνες δηλαδή.
Ένα άλλο σημάδι που μαρτυράει την παρουσία βασίλισσας είναι ότι το μελίσσι όπως φαίνεται πάνω αριστερά στο πλαίσιο χτίζει.
Θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι τα αβασίλευτα μελίσσια δεν χτίζουν.
Άρα λοιπόν το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για ένα αρρενοτοκο μελίσσι με βασίλισσα αρρενοτόκα.
Η λύση που μπορεί να δοθεί.
Πρώτη λύση είναι να βρεθεί η βασίλισσα, να σκοτωθεί και στη συνέχεια το μελίσσι να ενωθεί με άλλο μελίσσι που διαθέτει βασίλισσα με την μέθοδο της εφημερίδας.
Προσωπικά εγώ θα ήθελα να διασωθεί χωρίς ένωση το μελίσσι αυτό μιας που εδώ έχουμε ένα πολύ μεγάλο μελίσσι, που αξίζει να σωθεί, και που έχει τον πληθυσμό για να ανταπεξέρθει.
Αυτό που πρέπει πρώτα να κάνει κατά την γνώμη μου ο Γιώργος είναι, να ψάξει πολύ προσεκτικά,και να σκοτώσει την βασίλισσα αν ξαναβρεθεί σε παρόμοια κατάσταση.
Μετά να πάρει όλα τα πλαίσια με τον κηφηνογονο, (εννοείται χωρίς τον πληθυσμό)και να τον δώσει σε άλλα μελίσσια.
Και τέλος να πάρει ένα πλαίσιο με αβγά ή σκουληκάκια μικρής ηλικίας από άλλο μελίσσι και να το δώσει στο αρρενοτόκο.
Μαζί με το πλαίσιο αυτό πρέπει να δώσει και ένα καλό ζυμάρι στο μελισσάκι του και να το αφήσει μετά.
Το σμήνος θα φτιάξει βασιλοκελιά και αυτά θα πετύχουν αυτή την φορά, γιατί ο γόνος θα είναι από άλλο μελίσσι κανονικό.
Σε περίπτωση που είναι χειμώνας θα πρέπει να πούμε ότι το μελίσσι διαθέτει πολλούς κηφήνες, και θα βγουν και άλλοι περισσότερο από τον υπάρχοντα γόνο, και έτσι η νέα βασίλισσα θα γονιμοποιηθεί οπωσδήποτε πολύ καλά.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει βασίλισσα, και είναι γόνος αρρενοτοκων εργατριών αυτός, τότε πάλι το μελίσσι θα διασωθεί κάνοντας αυτήν την διαδικασία, και θα είναι σε πολύ καλή πληθυσμιακή κατάσταση για να ξεκινήσει την ανάπτυξη του εν όψη της άνοιξης, αν κάνουμε την διαδικασία αυτή τον χειμώνα εννοώ.
Δείτε προσεκτικά τις φωτογραφίες, και αυτές που έχω μεγενθύνει για να βοηθηθείτε.
Παρατηρήστε οι νέοι την ομοιόμορφη κατάσταση του γόνου, το χτίσιμο του μελισσιού, και την πλούσια νεκταροέκκριση που υπάρχει στην περιοχή, μιας και το μέλι στάζει στα πλαίσια όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, αλλά και από το χτίσιμο που κάνει το μελισσάκι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι υπάρχει γερή νεκταροέκκριση.
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου