Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Το αβγό στην διατροφή των μελισσών

Το αβγό στην διατροφή των μελισσών

Έχει γίνει πολύς λόγος σχετικά με το αβγό στην διατροφή των μελισσών.
Βλέπω ήδη στην αναζήτηση ότι οι αναγνώστες ψάχνουν πληροφορίες.
Θέλω να εξηγήσω μερικά πράγματα.
Καταρχήν ο Melissocosmos έχει ήδη δώσει συνταγή με αβγό στο σιρόπι από τις 18/4/2013

Δείτε την φωτογραφία με την ημερομηνία ποιο κάτω.



Είχα τονίσει ότι πρόκειται για ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ.
Στο άρθρο κάνω γνωστή την σπουδαία συνταγή και λέω πως δωρεάν την έλαβα από 73χρονο μελισσοκόμο που επικοινώνησε μαζί μου για να την κάνει γνωστή στην Ελλάδα, δωρεάν και σας την παραδίδω.

Από το 2013 δεν πέρασε καμία χρονιά χωρίς να ξαναθυμίσω στους αναγνώστες μας την συνταγή αυτή.

Στο μεταξύ αρκετές εταιρείες χρησιμοποιούν το αβγό τόσο στις μελισσοτροφές τους όσο και στα μελισσοκομικά συμπληρώματα διατροφής.
Είναι γνωστά αυτά, δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα.

Θέλω να πω δυο λόγια για το τι πρέπει να προσεχθεί γύρω από το αβγό.

Καταρχήν, πρέπει το μείγμα να καταναλώνεται γρήγορα από τις μέλισσες ειδικά αν ο καιρός ζεστάνει.
Όσοι βάλετε αβγό ή και γάλα σε ζυμωτές τροφές θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό έχει ημερομηνία λήξεως.
Σκεφτείτε ότι κάνεις ένα γλυκό κέικ με αβγά ζάχαρη γάλα και ότι άλλο μπαίνει μέσα.
Πόσες μέρες μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου αυτό το γλυκό ώστε να μπορέσουμε να το φάμε με ασφάλεια;
Και αν το κέικ λοιπόν πρέπει να καταναλωθεί εντός μερικών ημερών που ψήνεται κιόλας, η μελισσοτροφή που μέσα έχει αβγό και είναι ωμή, χωρίς ψήσιμο δηλαδή σε πόσες μέρες μπορεί να καταναλωθεί;

Πάμε παρακάτω.

Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθόσον περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για ένα υγιή οργανισμό.
Τα αυγά είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες όπως: ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) καθως και αντιοξειδωτικά.

Ταΐζοντας λοιπόν τα μελίσσια με αβγό είναι φυσικό με τόσες πρωτεΐνες βιταμίνες και πολύτιμα στοιχεία που διαθέτει να δυναμώνει τα μελίσσια και οι βασίλισσες να γεννάνε στο φουλ.

Σε συνάντηση που είχα το 2018 με τον Πορτογάλο βασιλοτρόφο Marco Mello μου είχε εκμυστηρευτεί ότι έξω χρησιμοποιούσαν ευρέως αβγό σε σκόνη στο σιρόπι για καλή ανάπτυξη την άνοιξη.
Βάζω και εδώ έναν αστερίσκο όμως και λέω ότι αυτό το μείγμα πρέπει να καταναλώνεται από τα μελίσσια το πολύ εντός 48ωρου πριν το αβγό αρχίσει να χαλάει και έχουμε πρόβλημα στην υγεία του μελισσιού.

Και ακόμα ότι το αυγό αν το παρακάνουμε ανιχνεύεται όταν γίνεται ανάλυση μελιού και μπορεί να προκύψει νοθεία στο μέλι, οπότε πρέπει να διακοπεί πριν τα μελίσσια αρχίζουν να αποθηκεύουν μέλια.

Σε ότι αφορά την ποσότητα.

Είναι αποδεκτό ότι σε κάθε 2 λίτρα σιρόπι μπορεί να μπει είτε ένα ολόκληρο αβγό, είτε διαφορετικά μόνο τα ασπράδια από δυο αβγά.
Το αβγό ή το ασπράδι εννοείται ότι μπαίνει αφού κρυώσει το σιρόπι.
Αν χρησιμοποιούμε αβγό σε σκόνη τότε πάει μια καλή κουταλιά του γλυκού σε 1 λίτρο σιρόπι.
Σιρόπι με αβγό μπορούμε να δίνουμε άφοβα μια φορά κάθε εβδομάδα σε κάθε μελίσσι.

Για ιστορικούς και μόνο λόγους θα αναφέρω ότι παλιότερα οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν ακόμα και αίμα στο σιρόπι από τα σφαγεία ως πρωτεΐνη για την αύξηση του γόνου.

Τονίζω ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί.
Ξαναλέω ότι θα δείτε πάρα πολύ καλή γέννα την άνοιξη αν χρησιμοποιήσετε αυγό στο σιρόπι, αλλά πρέπει αυτό να δίνεται σε μικρές δόσεις το πολύ ως 1 λίτρο σιρόπι κάθε φορά στο μελίσσι ώστε οι μέλισσες να το πάρουν, πριν χαλάσει και προκαλέσει δυσεντερίες και άλλες ανεπιθύμητες επιπτώσεις στις μέλισσες.

Melissocosmos

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...