Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Το αβγό στην διατροφή των μελισσών


Έχει γίνει πολύς λόγος τελευταία σχετικά με το αβγό στην διατροφή των μελισσών.
Βλέπω ήδη στην αναζήτηση ότι οι αναγνώστες ψάχνουν πληροφορίες.
Θέλω να εξηγήσω μερικά πράγματα.
Καταρχήν ο Melissocosmos έχει ήδη δώσει συνταγή με αβγό στο σιρόπι από τις 18/4/2013

Δείτε την φωτογραφία με την ημερομηνία ποιο κάτω.


Κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο.

Είχα τονίσει ότι πρόκειται για ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ.
Στο άρθρο κάνω γνωστή την σπουδαία συνταγή και λέω πως δωρεάν την έλαβα από 73χρονο μελισσοκόμο, δωρεάν και σας την παραδίδω.

Από το 2013 δεν πέρασε καμία χρονιά χωρίς να ξαναθυμίσω στους αναγνώστες μας την συνταγή αυτή.



Έχω ασφαλώς μα πικρία γιατί πολλοί από αυτούς που τώρα αποθεώνουν την μέθοδο, τότε που την δημοσίευσα και τους ρωτούσαν οι μελισσοκόμοι αυτοί απαντούσαν ότι τα αβγά κάνουν για να φτιάξεις σούπα, και όχι για να ταΐσεις μελίσσια.

Οφείλω να τα πω και αυτά γιατί αποτελούν ηθική δικαίωση.

Στο μεταξύ αρκετές εταιρείες χρησιμοποίησαν το αβγό τόσο στις μελισσοτροφές τους όσο και στα μελισσοκομικά συμπληρώματα διατροφής.
Είναι γνωστά αυτά, δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα.

Τελευταία λοιπόν οι μελισσοκόμοι τρέχουν να κάνουν σιρόπι με αβγά και γάλα, έχει δώσει σχετική συνταγή και ο Μόσχος.

Θέλω να πω δυο λόγια για το τι πρέπει να προσεχθεί.

Καταρχήν, πρέπει το μείγμα να καταναλώνεται γρήγορα από τις μέλισσες ειδικά αν ο καιρός ζεστάνει.
Όσοι βάλετε αβγό ή και γάλα σε ζυμωτές τροφές θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό έχει ημερομηνία λήξεως.
Σκεφτείτε ότι κάνεις ένα γλυκό κέικ με αβγά ζάχαρη γάλα και ότι άλλο μπαίνει μέσα.
Πόσες μέρες μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου αυτό το γλυκό ώστε να μπορέσουμε να το φάμε με ασφάλεια;
Και αν το κέικ λοιπόν πρέπει να καταναλωθεί εντός μερικών ημερών που ψήνεται κιόλας, η μελισσοτροφή που μέσα έχει αβγό και είναι ωμή, χωρίς ψήσιμο δηλαδή σε πόσες μέρες μπορεί να καταναλωθεί;
Ο Μόσχος λέει ότι αν στο μείγμα μπει λίγο βάμα πρόπολης τότε αυτό δεν χαλάει.
Αυτό θέλει διερεύνηση περαιτέρω όμως, πρέπει να ξέρουμε πόσες μέρες κρατάει αλλά και πόσες μέρες τα συστατικά του αβγού παραμένουν αναλλοίωτα ώστε να δώσουν στη μέλισσα οφέλη.

Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθόσον περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για ένα υγιή οργανισμό.
Τα αυγά είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες όπως: ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) καθως και αντιοξειδωτικά.

Ταΐζοντας λοιπόν τα μελίσσια με αβγό είναι φυσικό με τόσες πρωτεΐνες βιταμίνες και πολύτιμα στοιχεία που διαθέτει να δυναμώνει τα μελίσσια και οι βασίλισσες να γεννάνε στο φουλ.

Πάμε τώρα και στο γάλα.

Και το γάλα είναι πολύ καλή τροφή, με πρωτεΐνη και αμινοξέα αλλά έρχεται δεύτερο σε διατροφική αξία πίσω από τα αβγά.
Μέχρι τώρα ξέραμε για την αξία του γάλακτος στην διατροφή των μελισσών, όχι όμως του ζωικού αλλά του φυτικού σε μορφή σκόνης προκειμένου οι μέλισσες να μην δυσκολεύονται στην πέψη της λακτόζης, η οποία διασπάται πολύ δύσκολα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο έντερο.
Αυτά ξέραμε.

Τώρα οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν και γάλα αγελάδας μαζί με το αβγό στο σιρόπι.
Εγώ βάζω αυτό τον αστερίσκο και λέω ότι για το γάλα πρέπει να αποφανθεί η επιστήμη αν κάνει καλό ή όχι στις μέλισσες.

Για το αβγό έχουμε αποδείξεις σαφώς ότι κάνει καλό, όπως είπα το χρησιμοποιούν ήδη εταιρείες σε μελισσοτροφές.
Σε συνάντηση που είχα το 2018 με τον Πορτογάλο βασιλοτρόφο Marco Mello μου είχε εκμυστηρευτεί ότι έξω χρησιμοποιούσαν ευρέως αβγό σε σκόνη στο σιρόπι για καλή ανάπτυξη την άνοιξη.

Βάζω και εδώ έναν αστερίσκο όμως και λέω ότι αυτό το μείγμα πρέπει να καταναλώνεται από τα μελίσσια το πολύ εντός 48ωρου πριν το αβγό αρχίσει να χαλάει και έχουμε πρόβλημα στην υγεία του μελισσιού.

Και ακόμα ότι το αυγό αν το παρακάνουμε ανιχνεύεται όταν γίνεται ανάλυση μελιού και μπορεί να προκύψει νοθεία στο μέλι, οπότε πρέπει να διακοπεί πριν τα μελίσσια αρχίζουν να αποθηκεύουν μέλια.

Ξέρω ότι κάποιοι ερευνητές έχουν αρχίσει να ψάχνουν για τα οφέλη του αβγού στην διατροφή της μέλισσας, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι την πραγματική αλήθεια αυτών των ερευνών δεν θα την μάθουμε ποτέ.
Δυστυχώς κάποιοι ερευνητές πάνε κατά κει που φυσάει ο άνεμος, αυτά είναι γνωστά σε όλους...

Σε ότι αφορά την ποσότητα.

Είναι αποδεκτό ότι σε κάθε 2 λίτρα σιρόπι μπορεί να μπει είτε ένα ολόκληρο αβγό, είτε διαφορετικά μόνο τα ασπράδια από δυο αβγά.
Το αβγό ή το ασπράδι εννοείται ότι μπαίνει αφού κρυώσει το σιρόπι.
Αν χρησιμοποιούμε αβγό σε σκόνη τότε πάει μια καλή κουταλιά του γλυκού σε 1 λίτρο σιρόπι.
Σιρόπι με αβγό μπορούμε να δίνουμε άφοβα μια φορά κάθε εβδομάδα σε κάθε μελίσσι.

Για το γάλα εγώ δεν το έχω δοκιμάσει, οπότε ρωτήστε τον Μόσχο αυτός έχει πειραματιστεί με το γάλα.
Δεν βλέπω όμως τον λόγο γιατί να μπει και γάλα αφού το αβγό είναι σε όλα ανώτερο.

Για ιστορικούς και μόνο λόγους θα αναφέρω ότι παλιότερα οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν ακόμα και αίμα στο σιρόπι από τα σφαγεία ως πρωτεΐνη για την αύξηση του γόνου.

Τονίζω ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί.
Ξαναλέω ότι θα δείτε πάρα πολύ καλή γέννα την άνοιξη αν χρησιμοποιήσετε αυγό στο σιρόπι, αλλά πρέπει αυτό να δίνεται σε μικρές δόσεις το πολύ ως 1 λίτρο σιρόπι κάθε φορά στο μελίσσι ώστε οι μέλισσες να το πάρουν, πριν χαλάσει και προκαλέσει δυσεντερίες και άλλες ανεπιθύμητες επιπτώσεις στις μέλισσες.