Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ του Γεωργίου Σ. Τριβιζα!!!


Συνάδελφοι είμαι πολύ χαρούμενος καθώς σήμερα μια καλή φίλη μου χάρισε ένα παλαιό μελισσοκομικό βιβλίο, που ομολογώ ότι δεν γνώριζα καν την ύπαρξη του. 
Πρόκειται για τον ΟΔΗΓΟ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ που γράφτηκε από έναν Κερκυραίο μελισσοκόμο ονόματι ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤ. ΤΡΙΒΙΖΑΣ που γεννήθηκε το 1868 και εκδόθηκε πρώτη φορά το 1904, δεύτερη φορά το 1929 τρίτη φορά το 1938 οπότε και απεβίωσε ο συγγραφέας και συνέχισε άλλες δυο εκδόσεις τουλάχιστον ακόμα, αφού εγώ έχω την πέμπτη εκδοσή του που είναι πανομοιότυπη με την τρίτη επειδή λόγω της απώλειας του συγγραφέως δεν προστέθηκε κάτι άλλο στις εκδόσεις που ακολούθησαν μετά την τρίτη. 
Η πέμπτη έκδοση είναι του έτους 1948. 
Πρόκειται για έναν μελισσοκομικό θησαυρό 380 σελίδων που δυστυχώς δεν γνωρίζω αν μπορεί κάποιος να το βρει στις μέρες μας, είναι πάντως εκδόσεων ΜΙΧ ΣΑΛΙΒΕΡΟΣ Α.Ε.
Όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας στις κιτρινισμένες από τον χρόνο σελίδες του βιβλίου μπορεί κάποιος να βρει την μελισσοκομική γνώση μιας άλλης εποχής, αλλά και στοιχειώδης πληροφορίες που ακόμα και στις μέρες μας παραμένουν επίκαιρες. 

Ένα βιβλίο γραμμένο με λόγο καθαρό και κατανοητό την στιγμή που η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ βρισκόταν ακόμα σε κουβέλια, κοφίνια και φλασκιά. Μέσω του βιβλίου μπορεί να νιώσει ο αναγνώστης την έντονη επιθυμία του συγγραφέα για ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής καθώς αυτή εκφράζεται κυρίως μέσα από τις προτροπές του προς τους μελισσοκόμους της εποχής προκειμένου αυτοί να αφήσουν τους δισταγμούς και να προμηθευτούν σύγχρονες Ευρωπαϊκές κυψέλες.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα το μελετήσω σε βάθος και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει αιτία εμπνεύσεως εξαιρετικών άρθρων για τον MELISSOCOSMO, αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι η μελισσοκομική γνώση δεν τελειώνει ποτέ.
















MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών