Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Αγία Αγάθη Σταμνάς



Κοντά 3 χρόνια τωρα που εχω αυτο εδω το Blog εχω γραψει αρκετα πραγματα, αλλά δεν εχω γραψει σχεδον καθολου για το χωριο μου.

Αυτο εγινε γιατι παντα σκεφτόμουν οτι θελω να φτιαξω δικα μου βιντεάκια οπως εγω θα ηθελα.

Επειδή αυτο ομως δεν εγινε, αναρτώ 3 ωραια βιντεο με θεμα την Αγια Αγαθη.

Κοντα στο σημείο που βρίσκεται η Αγια Αγάθη σε ενα αλλο εκκλησάκι που δεν υπαρχει πια, στο εκκλησάκι της Ψηλής Παναγιάς στο βουνο Αράκυνθος το 1823 εγινε σύναξη των οπλαρχηγων της περιοχης, και αποφάσισαν να μονιάσουν τοτε μπρος τον κινδυνο της πολιορκιας του Μεσολογγιου.

Εις μνήμην αυτου του γεγονότος λοιπον μαζευονται καθε χρονο αρματωμενοι απο την Σταμνα και το Αιτωλικο, στο πλησιέστερο εκκλησακι που πλεον ειναι η Αγια Αγαθη πολυ κοντα στο σημειο της τοτε σύναξης δηλαδή.


Αυτο γινεται καθε 22 Αυγουστου, και με πίπιζες και νταούλια γλεντανε ως τις πρωτες πρωινες ωρες οποτε αρχιζει η μπατονάδα, το ξεφάντωμα δηλαδη, και οι αρματωμένοι μαζι με τον κοσμο το χαραμα χορευουν ολοι μαζι κατω απο τα αιωνόβια πλατανια στο βουνο, και φερνουν το γυρω μιας λάκκας που υπαρχει εκεί, για να καταλήξουν στην Αγια Αγαθη οπου τελείται η δοξολογία εκεί.

Στην συνεχεια Σταμνιώτες και Αιτωλικιώτες χωριζουν και το γλεντι συνεχιζεται για δυο ακομα ημερες στις πλατειες του Αιτωλικού και της Σταμνάς.

Στο Πανηγυρι συμετεχει και ο Νικος Αλλιαγας οταν οι επαγγελματικες του υποχρεωσεις του το επιτρεπουν.

Ο Νικος Αλιαγας ειναι Σταμνιώτης και επισκεπτεται πολυ τακτικα το χωριο του ιδιως τα καλοκαιρια.

Στο χωριο ειναι απλα ενας Σταμνιωτης, μιλαει χωριατικα και νομιζω οτι απελευθερωνεται εδω, ενω για εμας ειναι ο δικος μας Νικος Αλιαγας.

Στο δευτερο βιντεο ψαλεται απο τον ψάλτη Παναγιώτη Κουσαρίδα το απολυτίκιο της Αγίας Αγάθης, ενα απολυτίκιο εμπνευσμένο απο εναν αλλον Σταμνιώτη ψαλτη τον αειμνηστο Στυλιανό Κογεώργο.

Τελος στο τριτο βιντεο βλεπουμε μερος της περιφορας του πανηγυριου το 1988, τοτε που ολα ηταν πιο ησυχα, που δεν υπηρχε τοσο αγχος στον κοσμο, ο οποίος εβγενε και διασκεδαζε χωρις να σκεφτεται την οικονομικη κριση, και νομιζω οτι φαινεται και στο βιντεο οτι ο απλος κοσμος τοτε ηταν πιο ευθυμος.






MELISSOCOSMOS