Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012
Τι λέμε Μελισσοκομία
Λέγεται η τέχνη της εκτροφής των μελισσών.
Οι μέλισσες έχουν την τάση να δημιουργούν φωλιές και να παραμένουν μέσα σε τρύπες, σε κουφάλες δέντρων κλπ.
Αυτό οδήγησε τον άνθρωπο στη σκέψη ότι είναι δυνατό να τις συλλάβει και να τις βάλει να ζήσουν μέσα σε κάποιο κουτί, που να μοιάζει με κουφάλα δέντρου ή με τρύπα σε βράχο.
Έτσι άρχισε σιγά - σιγά ο άνθρωπος να ασχολείται με τη μελισσοκομία.
Η μελισσοκομία έχει αρκετά παλιά παράδοση.
Σε διάφορες ζωγραφικές παραστάσεις, που βρέθηκαν στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, εικονίζονται άνθρωποι που ασχολούνται με τη μελισσοκομία.
Στην αρχαία Ελλάδα επίσης η μελισσοκομία βρισκόταν σε αρκετά υψηλό επίπεδο.
Άλλωστε από την εποχή αυτή υπάρχουν τα γραπτά του Αριστοτέλη για τη μελισσοκομία.
Οι απόψεις του αυτές εξακολουθούσαν να ισχύουν μέχρι και το μεσαίωνα.
Ο μεσαίωνας δεν πρόσθετε και πολλά καινούρια πράγματα στη μελισσοκομία, εκτός ίσως από τον καπνό, όταν επρόκειτο να ασχοληθεί κανείς με τις μέλισσες, ώστε αυτές να μην αγριεύουν πολύ. Αργότερα η μελισσοκομία αποτέλεσε είδος ασχολίας των μοναχών στα μοναστήρια, όπου και αναπτύχθηκε σημαντικά.
Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τη γνώρισε η μελισσοκομία τα τελευταία εκατό χρόνια και ακόμη μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια μετά τον πόλεμο.
Σήμερα είναι πια πάρα πολλά γνωστά πράγματα από τη βιολογία των μελισσών, από τη νομοτέλεια που διέπει τη ζωή τους, τον τρόπο της ζωής τους κλπ.
Σε μερικά κράτη η μελισσοκομία έχει πάρει το χαρακτήρα της βιομηχανικής παραγωγής, όπως στον Καναδά, την Ρωσία και τις ΗΠΑ
Η Ελλάδα διαθέτει ιδανικές συνθήκες για τη μελισσοκομία.
Η ανάπτυξή της όμως στη χώρα μας δεν είναι τέτοια, όση επιτρέπουν οι κλιματολογικές συνθήκες της.
Οι παλιές πρωτόγονες κυψέλες έχουν αντικατασταθεί με νέες ξύλινες και πολύ πιο πρακτικές και αποδοτικές. Σήμερα υπάρχουν δύο τρόποι μελισσοκομίας.
Ο ένας, όπου το σύνολο των κυψελών παραμένει σε ένα μέρος και ο άλλος, που κάθε φορά μεταφέρεται στην περιοχή που έχει λουλούδια.
Ο δεύτερος τρόπος, η νομαδική μελισσοκομία, θεωρείται ασύγκριτα πιο αποτελεσματική και πιο αποδοτική.
Η πατρίδα μας συμπεριλαμβάνεται σήμερα στις μεγάλες μελισσοπαραγωγές χώρες, όχι τόσο για την ποσότητα του μελιού που παράγει (που δεν είναι μικρή), όσο για την ποιότητα του μελιού που θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο.
Πηγή
http://www.livepedia.gr/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
ΘΑ ήταν φρόνιμο να έκανες και τις αντιστοιχες αναρτησεις για :
-το τι είναι το μέλι
- τί είναι η μέλισσα
Καλό το άρθρο αλλά ίσως θα ήταν καλύτερο αν υπήρχε πιο πολύ .."ψάξιμο" και όχι copy-paste.. Υπάρχουν πολύ αξιόλογα πράγματα που μπορούν να αναφερθούν ιδίως από την αρχαιότητα μιας και υπάρχουν γραπτά ευρήματα 1400 χρόνια π.χ. πολύ πριν τον Αριστοτέλη που αναφέρουν τα εβραϊκά Site... και φυσικά πολύ πριν από τις πυραμίδες. Επίσης υπάρχει επιστημονική έρευνα που λεει οτι αν μπορούσε να τραφεί ενας άνθρωπος με την τροφή των Ολύμπιων θεών από έμβρυο.. Θα ήταν ένας γίγαντας με προσδόκιμο ζωής άνω των 1000 ετών... Πράγματα που συνδέονται με την μέλισσα και τον άνθρωπο, τα οποία γνώριζαν, οι Έλληνες κυρίως, πολλά χρόνια πριν αλλά τώρα μένουν ή κριμένα ή τουλάχιστον μη διαδεδομένα ...Ξέρω οτι σε βάζω σε μπελά αλλά πιστεύω ενα τέτοιο άρθρο θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον..
Δημοσίευση σχολίου