Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Παρασκευή σιροπιού τροφοδοσίας



Έχουμε δει από εδώ από τον MELISSOCOSMO τη χρησιμότητα της τροφοδοσίας των μελισσιών μας με σιρόπι.
Έχουμε πει ότι το σιρόπι ξεγελάει την Βασίλισσα που νομίζει ότι έξω υπάρχει πολύ μεγάλη ανθοφορία, κι έτσι γεννάει μεγάλο αριθμό αβγών για να γίνουν συλλέκτριες και να βγουν έξω να μαζέψουν όλο αυτό το νέκταρ να το φέρουν στην κυψέλη.
Γι αυτό λέμε ότι όταν ετοιμάζουμε σιρόπι για να διεγείρουμε την βασίλισσα, αυτό πρέπει να είναι αραιό, δηλαδή 2 κιλά νερό και 1 κιλό ζάχαρη ώστε να μοιάζει με νέκταρ.
Ποιος όμως είναι ο σωστός τρόπος για να φτιάξουμε το σιρόπι μας;
Αυτό δεν το έχουμε πει, και εύλογα μας το θύμισε αυτό ο φίλος μας ο Μανώλης.
Ας δούμε λοιπόν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξουμε σιρόπι.
Ο πρώτος και καλύτερος τρόπος είναι να ζεστάνουμε το νερό να ρίξουμε μέσα τη ζάχαρη και να το ανακατέψουμε καλά μέχρι να λιώσει.
Στο ζεστό νερό η ζάχαρη λιώνει και πιο γρήγορα και πιο καλά.
Όταν το κάνουμε αυτό τότε το σιροπάκι μας μοιάζει πολύ με νέκταρ ενώ το χρώμα του είναι κιτρινωπό.


Όμως δεν μπορούν όλοι να το κάνουν αυτό, και κυρίως αυτοί που έχουν πολλά μελίσσια.
Αν δεν έχουν κατάλληλο εξοπλισμό, όπως μεγάλη εστία, μεγάλο καζάνι κτλ είναι πολύ δύσκολο να φτιάξουν μεγάλες ποσότητες σιροπιού.
Αυτοί λοιπόν θα φτιάξουν αναγκαστικά το σιρόπι τους με κρύο νερό.
Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουν αυτό είναι να βάλουν το νερό σε ένα βαρέλι, και την ζάχαρη σε ένα λιναρένιο τσουβάλι.
Να κρεμάσουν το τσουβάλι στο νερό και να το ανασηκώνουν τακτικά όπως κάνουμε με το Lipton.
Έτσι ακόμα κι αν οι ποσότητες που χρειαζόμαστε είναι μεγάλες το πολύ μέσα σε 1-2 ημέρες το σιροπάκι θα είναι έτοιμο καθώς η ζάχαρη θα έχει λιώσει.


Πρέπει να ξέρετε όμως ότι το σιρόπι που γίνεται σε κρύο νερό δεν έχει την διατροφική αξία που έχει αυτό που γίνεται με ζεστό νερό.
Αυτό συμβαίνει γιατί η ζάχαρη δεν λιώνει ολοκληρωτικά ότι κι αν του κάνουμε, κι επιπλέον πετρώνει κι εύκολα.
Καλό είναι να μην δοκιμάζετε να φτιάξετε απλός σιρόπι ανακατεύοντας ζάχαρη με νερό γιατί το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο καλό, αφού η ζάχαρη κάθεται στον πάτο και δεν λιώνει.

Ακόμα να γνωρίζετε ότι το σιρόπι που φτιάχνεται χωρίς ζέσταμα δεν πρέπει να μείνει πολλές μέρες σε βαρέλια η δοχεία γιατί αναπτύσσεται σε αυτό ένα φύκι, (Leuconostoc) το λένε, που το κάνει αναποτελεσματικό και ανεπαρκή πλέον για την δουλειά που το θέλουμε.

Όταν ετοιμάσετε το σιρόπι θα πρέπει να θυμάστε ότι πρέπει να το βάζετε στα μελίσσια σας το βασίλεμα προκειμένου να μην προκαλέσετε καμία λεηλασία.
Οι δοσολογία διαφέρει ανάλογα την δυναμικότητα των μελισσιών σας, πάντως περίπου 1 ποτήρι του νερού δυο φορές την εβδομάδα κάνει πολύ καλή δουλειά.





MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσετε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε τι διαφέρει απο τα σιρόπια για τα γλυκά που φτιάχναν οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας; Λεμόνι βάζεις μέσα;

Melissocosmos είπε...

Δεν διαφερει και πολυ, απλος δεν θελει τοσο βρασιμο. Βαζω και λεμονι και σκορδο.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ .. ΠΟΣΟ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΚΟΡΔΟ ??? ΓΡΑΨΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΑΜΑΛΟΓΙΕς. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΑΝΩΛΗΣ

Melissocosmos είπε...

Μανώλη.
Στύβω ένα καλό λεμόνι ή δυο μικρότερα, σε κάθε 5 λίτρα σιρόπι και το ανακατεύω καλά.
Επίσης σε 5 λίτρα σιρόπι ρίχνω 5 σκελίδες σκόρδο.
Οι αναλογίες αυτές δεν είναι δεσμευτικές, μπορείτε να βάλετε είτε περισσότερο είτε λιγότερο, όπως εσείς νομίζετε.

SFAKA BEE είπε...

ο ποιο απλος και γρυγορος τροπος...με τη βεργα mixer που χρησειμοποιουν οι ελεοχροματιστες για το ανακατεμα του χρωματος και το blacker&decker , π.χ ριχνουμε 50κιλα ζαχαρι και50κιλα νερο στο βαρελι μας ανακατεβουμε και σε 5λεπτα ειναι ετοιμο..100 κιλα σιροπι 1προς1 .

ΜΑΝΩΛΗΣ-ΚΡΗΤΗ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΩΣ ΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΓΥΡΕΣ K.T.L ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΗ ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΩΡΑ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ? Η ΝΑ ΤΗΣ ΒΑΛΩ ΤΟ "ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ" ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΥΜΑΡΙ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ

Melissocosmos είπε...

Μανώλη έχω να σου πω να μην βάλεις ποτέ βιταμίνες στα μελίσσια σου.
Μανώλη άκου.
Εμείς οι μελισσοκόμοι πουλάμε τα προϊόντα της μέλισσας και λέμε ότι διαθέτουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που κάνουν καλό στην υγεία μας.
Τώρα μου λες ότι τα μελίσσια έχουν έλλειψη βιταμινών.
Τι θα πούμε αύριο στον κόσμο που θα τα μάθει αυτά;
Ότι δεν έχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα προϊόντα της μέλισσας και να ψάξουν να αγοράσουν ταμπλέτες βιταμινών;
Είναι δυνατόν ένας μελισσοκόμος να πιστεύει ότι υπάρχει προϊόν ανώτερο σε βιταμίνες από την γύρη της μέλισσας;
Τα μελίσσια δεν έχουν ποτέ τέτοιο πρόβλημα, μην πετάς τα λεφτά σου άσκοπα, και κάνεις και τα μελίσσια να εξαρτώνται η να συνηθίζουν τέτοιες καταστάσεις.
Ενδεχομένως εκεί στην Κρήτη κάποιοι να σας λένε ότι θα πάνε καλύτερα τα μελίσσια σας από την Νοζεμίαση με τις βιταμίνες.
Μην τα πιστεύετε αυτά είναι ψέματα για να σας παίρνουν τα λεφτά.
Πιστεύω ότι τώρα που θα αρχίσουν οι νέες ανθοφορίες ότι τα μελίσσια σου και όλων στην Κρήτη θα πάνε καλά, γιατί η νέα χρονιά είναι καλή και γιατί είχατε κι αρκετές βροχές φέτος εκεί.
Δώσε τις βιταμίνες να τις φάει αυτός που σου τις πούλησε Μανώλη, και μην τις βάλεις στα μελίσσια.

ΜΑΝΩΛΗΣ-ΚΡΗΤΗ είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΠΟΛΥ ΦΙΛΕ ΒΑΣΙΛΗ ΑΥΤΟ ΤΟ PRION ΕΙΝΑΙ ΤΟ Provita'Bee ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ανώνυμος είπε...

to lemoni kaito skordo giaty to bazete???