Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Παραφυάδες



Ο φυσικός τρόπος διαιώνισης του είδους στα μελισσάκια όπως ξέρουμε είναι η σμηνουργία.

Επειδή όμως η σύγχρονη μελισσοκομία απαιτεί ελεγχόμενη αύξηση των σμηνών όλο το χρόνο, με εξαίρεση τον χειμώνα όμως γιατί τότε τα μελίσσια μας ως γνωστών ξεχειμωνιάζουν τις περισσότερες φορές δίχως την παρουσία γόνου.

Έτσι οι μελισσοκόμοι σε όλον τον κόσμο φροντίζουν να αυξάνουν τον αριθμό των σμηνών τους κόβοντας ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ.
Παίρνουν δηλαδή ένα μέρος του πληθυσμού της κυψέλης και με αυτό δημιουργούν μια νέα κυψέλη.
Όταν το κάνει αυτό ο μελισσοκόμος λέμε ότι (κόβει)παραφυάδες, επειδή κόβει στην μέση ένα μελίσσι η και σε περισσότερα τμήματα.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να φτιάξει κανείς παραφυάδες.

Από τον πλέον σύγχρονο (μέθοδος της βεντάλιας) μέχρι τον ποιο παλιό και απλό, που είναι να χωρίσουμε ένα μελίσσι ακριβώς στην μέση, και πολλοί τρόποι ακόμα που αν θέλετε μπορούμε να τους συζητήσουμε.


Επίσης θέλω να πω πως τα τελευταία χρόνια όλο ένα και αυξάνει ο αριθμός των μελισσοκόμων που με ζέντερ η άλλους τρόπους κάνει βασιλοτροφία προκειμένου να βγάλει όσο το δυνατόν καλύτερες βασίλισσες για τις παραφυάδες που ετοιμάζει.

Έχοντας ψάξει πολύ το θέμα κι έχοντας μιλήσει με μελισσοκόμους αλλα και παρατηρήσει κυψέλες που οι βασίλισσες τους προέρχονται από βασιλοτροφία έχω να πω το εξής.


Κάποιοι βασιλοτρόφοι υποστηρίζουν ότι φτιάχνουν βασίλισσες διπλού εμβολιασμού.

Να σας εξηγήσω τι σημαίνει αυτό να το έχετε υπόψιν σας.

Οι μέλισσες έχουν την συνήθεια να γεμίζουν το βασιλοκελί με βασιλικό πολτό έως ότου το σκουληκάκι που είναι μέσα στο κελί να γίνει περίπου 7 ημερών.

Όταν κάνουμε διπλό εμβολιασμό τότε ο μελισσοκόμος παίρνει αυτά τα βασιλοκελιά πετάει από μέσα τα σκουληκάκια που είναι 7 ημερών και στη θέση τους βάζει άλλα που είναι πχ 3-4 ημερών.

Όταν το κάνει αυτό τότε οι εργάτριες βάζουν ξανά κι άλλο βασιλικό πολτό μέσα στο βασιλικό κελί πάλι μέχρι το νέο σκουληκάκι να γίνει  ξανά 7 ημερών.

Έτσι τα βασιλικά κελιά έχοντας μέσα τον παλιό και τον νέο βασιλικό πολτό είναι ασφυκτικά γεμάτα και τεράστια.

Οι δε βασίλισσες που είναι μέσα σε αυτά τρέφονται με άφθονο βασιλικό πολτό και λέγεται οτι γίνονται πολύ μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες που έχουν γίνει φυσιολογικά χωρίς διπλό εμβολιασμό.

Γι αυτό θα είναι ποιο δυνατές ποιο παραγωγικές και θα γεννάνε πολύ περισσότερο κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Για την ιστορία πάντως θέλω να πω ότι η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι καλύτερες βασίλισσες που υπάρχουν κι αυτό σας το υπογράφω είναι οι βασίλισσες της σμηνουργίας.

Αυτές δηλαδή που φτιάχνει ένα μελίσσι όταν θέλει να σμηνουργίσει.


Αυτό η συμβαίνει γιατί τότε είναι η κατάλληλη εποχή που όρισε η φύση για την διαιώνιση του μελισσιού η γιατί οι μέλισσες τρέφονται καλύτερα μιας και η άνοιξη τότε είναι στα φόρτε της η τέλος γιατί την εποχή εκείνη ίσως από ένστικτο οι μέλισσες να φροντίζουν καλύτερα τα βασιλικά τους κελιά.

Κατά άλλους λέγεται πως την άνοιξη είναι καλύτερης ποιότητας το σπέρμα των κηφηνών ή και περισότεροι κηφήνες γι αυτό οι βασίλισσες εκείνες γονιμοποιούνται πολύ καλύτερα και γίνονται καλύτερες.


Όπως και να έχει πάντως το πράγμα αποτελεί μυστήριο.

Ας έρθουμε όμως ξανά στο θέμα μας.

Αν κάποιος θέλει να κόψει παραφυάδες και δεν έχει τον χρόνο η την θέληση να κάνει εμβολιασμό έχω να του προτείνω έναν κάλο και σίγουρο τρόπο.

Τον εφαρμόζω χρόνια τώρα με απόλυτη επιτυχία και πολύ καλές βασίλισσες, και σε ποσοστό επιτυχίας, και σε απόδοση μελιού.

Λοιπόν…

Κατ αρχήν θα πρέπει να επιλέξουμε ορισμένα δυνατά μελίσσια τα οποία θα μας δίνουν καλές ποσότητες μελιού τα τελευταία χρόνια και που δεν θα έχουν παρουσιάσει κανένα πρόβλημα με ασθένειες.

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως διαλέξαμε 3 μελίσσια δυνατά 20άρια.

Θα πρέπει να πάμε μια μέρα να τα ανοίξουμε και να τους πάρουμε τις βασίλισσες τους μαζί με 3 πλαίσια πληθυσμό.


Στα τρία πλαίσια αυτά καλό είναι να υπάρχει ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο.

Τις βάζουμε σε νέες κυψέλες και τις πηγαίνουμε 3χλμ μακριά, τους βάζουμε από ένα ζυμάρι βανίλια ελληνική και τις αφήνουμε εκεί για κάμποσο καιρό χωρίς να χρειαστεί να τις ενοχλήσουμε.

Φροντίζουμε όμως αριστερά και δεξιά από αυτά τα 3 πλαίσια να βάλουμε και δυο άδεια ώστε να έχουμε τις κυψέλες μας με 5 πλαίσια για να μπορέσουν άμεσα να αναπτυχτούν ξανά.

Οι αρχικές κυψέλες μας λοιπόν μας έμειναν με 17 πλαίσια πληθυσμό.

Και σε αυτές βάζουμε από δυο κιλά βανίλια και τις αφήνουμε ήσυχες για 8 ημέρες.

Οι εργάτριες της κυψέλης μας όταν διαπιστώσουν την απώλεια της βασίλισσας τους θα ξεκινήσουν αμέσως να φτιάχνουν πολλά βασιλικά κελιά για να βγάλουν νέα.


Κι επειδή τα μελίσσια μας θα είναι δυνατά, 17άρια όπως είπαμε άλλα κι επειδή θα είναι ταϊσμένα καλά με τα 2 κιλά βανίλια που τους βάλαμε, θα καλοταΐσουν τα βασιλικά κελιά με μπόλικο βασιλικό πολτό κι έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι θα βγάλουμε καλές και δυνατές βασίλισσες από αυτά.

Ο λόγος που τα αφήνουμε ήσυχα για 8 ημέρες είναι για να σφραγίσουν τα βασιλικά κελιά.

Την ογδόη ημέρα λοιπόν πηγαίνουμε ξανά εκεί και αρχίζουμε να κόβουμε παραφυάδες.

Οι μέλισσες έχουν φτιάξει πολλά βασιλικά κελιά σε πολλά πλαίσια.

Εμείς θα πρέπει να κόβουμε παραφυάδες των τριών πλαισίων η κάθε μια φροντίζοντας να βάζουμε σε κάθε παραφυάδα κι από ένα πλαίσιο με γόνο που να υπάρχουν βασιλικά κελιά σε αυτό όμως, ένα ή περισσότερα.

Αφήνουμε σε κάθε παραφυάδα μόνο 2 βασιλικά κελιά, τα καλύτερα, και μεγαλύτερα, ενώ τα υπόλοιπα τα χαλάμε.

Από την κάθε 17άρα κυψέλη μας δηλαδή κόψαμε 5 παραφυάδες των 3 πλαισίων και μας περίσσεψαν και 2 πλαίσια στην κάθε κυψέλη.

Αυτά τα πλαίσια μπορούμε να τα βάλουμε σε καμιά παραφυάδα που πιστεύουμε ότι δεν έχει και πολύ πληθυσμό.

Όπως και πριν φροντίζουμε εκτός από τα 3 πλαίσια που κόψαμε με πληθυσμό να βάλουμε στα πλαϊνά άλλα 2 άδεια πλαίσια ώστε να υπάρχουν συνολικά μέσα στις κυψέλες 5 πλαίσια.

Τις παίρνουμε κι αυτές τις παραφυάδες και τις πηγαίνουμε 3 χλμ μακριά,.

Τους βάζουμε από 2 κιλά βανίλια από πάνω στα πλαίσια και τις αφήνουμε 15 μέρες χωρίς να τις ξανανοίξουμε.

Την  30στη ημέρα μετά το ορφάνεμα ανοίγουμε και κάνουμε έλεγχο να δούμε αν γέννησαν οι νέες βασίλισσες.


Αν εφαρμόσετε πιστά τα όσα σας είπα θα διαπιστώσετε ότι από τις 15 παραφυάδες που φτιάξαμε από τα 3 διώροφα μελίσσια μας θα πετύχουν περίπου τα 12 και θα έχουν νέες βασίλισσες που γεννάνε.

Τα υπόλοιπα 2-3 θα αποτύχουν, αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές κανένα χελιδόνι πιάνει την βασίλισσα που βγαίνει για να ζευγαρώσει και την τρώει.

Και αυτά όμως τα μελίσσια που θα έχουν αποτύχει πρέπει να τα προσέξουμε, η να τους δώσουμε φρέσκο γόνο από άλλο μελίσσι για να βγάλουν νέα μάνα η να έχουμε φροντίσει ορφανεύοντας έγκαιρα κάποιο άλλο μελίσσι προκειμένου εκείνη την περίοδο να έχουμε κάποια βασιλοκελιά για να δώσουμε στις τυχόν ορφανές μας παραφυάδες.

Συνάδελφοι εγώ έτσι κόβω παραφυάδες.

Και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Οι βασίλισσες μου αυτές κάθε χρόνο μου φτιάχνουν μελίσσια δυνατά από 20άρια έως 30άρια με αποτέλεσμα να έχω πολύ καλές παραγωγές σε μέλι.

Αυτό φανερώνει περίτρανα πως ο τρόπος που φτιάχνω βασίλισσες είναι σωστός, και μέχρι σήμερα δεν τον έχω αλλάξει.

Εδώ θέλω να τονίσω ότι, ότι σας έγραψα είναι καλά τσεκαρισμένο και δεν πρέπει να το παραλείψετε.

Πχ όταν λέω να βάλετε βανίλια κι όχι σιρόπι, υπάρχει λόγος που το λέω και δεν πρέπει να το παραβλέψετε, και όλα τα άλλα που λέω σχετικά με τον τρόπο αυτόν έτσι πρέπει να τα κάνετε.

Κλείνω λέγοντας ότι καλό είναι να ορφανέψετε τα μελίσσια σας με τον τρόπο που έγραψα το πολύ έως τις 30 Ιούλιου ώστε οι νέες βασίλισσες να γεννήσουν έως τις 25 Αυγούστου ώστε τα μελισσάκια να προλάβουν να αναπτυχτούν ικανοποιητικά έως τον χειμώνα.

Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν, αν κόβαμε εξ αρχής 15 παραφυάδες από τα 3 διώροφα μελίσσια μας και περιμέναμε να φτιάξουν αυτά μόνα τους βασιλικά κελιά δεν θα ήταν ευκολότερο;

Η απάντηση είναι όχι…

Οι παραφυάδες που κόβουμε είναι μικρές σε σύγκριση με τα 17άρια μελίσσια που εφαρμόσαμε τον τρόπο αυτόν.

Και αφού είναι μικρές δεν είναι σε θέση να γεμίσουν με βασιλικό πολτό τα βασιλοκελιά που θα έφτιαχναν, με αποτέλεσμα αν τον κάναμε έτσι τον τρόπο να βγάζαμε βασίλισσες κακής ποιότητας.

Ενώ τώρα όπως σας είπα με τα δυνατά μελίσσια και τα ωραία βασιλικά κελιά που αυτά θα φτιάξουν, θα βγάλουμε πολύ καλές βασίλισσες.







MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

115 σχόλια:

toadstul είπε...

Γεια σου Βασίλη
Πραγματικά πάρα πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου και μιας και σκόπευα να διαιρέσω τα μελισσακια μου της προσεχής ημέρες λέω να ακολουθήσω την μέθοδο σου, αφού μου φάνηκε αρκετά εύκολη!!
Εχω ομος μια ερωτηση καπου λες πως...

Οι μέλισσες έχουν την συνήθεια να γεμίζουν το βασιλοκελί με βασιλικό πολτό έως ότου το σκουληκάκι που είναι μέσα στο κελί να γίνει περίπου 7 ημερών.

Όταν λες 7 ημερών υπολογίζεις και της 3 πρώτες μέρες που ο γόνος είναι αυγό?
Δηλ. 3+4 ημερών?
Ευχαριστώ

Melissocosmos είπε...

Φίλε μου ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Θα έλεγα να κόψεις έτσι παραφυάδες και θα δεις ότι είναι καλός τρόπος.
Όχι όταν είναι αβγό δεν βάζουν βασιλικό πολτό μέσα στο κελί οι μέλισσες.
Για την ακρίβεια είναι 6 οι μέρες που βάζουν πολτό μετά όμως από την επώαση του αβγού.
Είπα να γράψω χοντρικά περίπου 7 για να μην κάθεται κάποιος να μετράει ημέρες από όταν γεννιέται το αβγό κτλ.
Ενημερωτικά το έγραψα αυτό για να δούμε πως λειτουργεί ο διπλός εμβολιασμός.

kkokinos είπε...

Μπραβο Βασιλη για την τοσο περιεκτικη και αναλυτικη σου αναρτηση!

Melissocosmos είπε...

Ευχαριστώ φίλε μου κόκκινε.
Μ αρέσει να γράφω με λεπτομέρειες και σε κατανοητή γλώσσα.

ΞΗΡΟΜΕΡΟtimes είπε...

ενα μπραβο και απο μενα για τη δουλεια που εχεις κανει και φυσικα αποτελει παρακαταθηκη πειρας για ολους μας

Melissocosmos είπε...

Ευχαριστώ φίλε Νίκο.
Προσπαθώ να κάνω μια καλή δουλειά, κυρίως για τους νέους αναγνώστες που ψάχνουν πρόσβαση στη γνώση, αλλά δυστυχώς μου έχουν σπάσει τα νεύρα οι ανώνυμοι, κι αντί να γράφω όμορφα θέματα ασχολούμαι με το να απαντώ σε χαζά μηνύματα.

Mitssss είπε...

Καλησπέρα αγαπητέ Βασίλη και για μία ακόμη φορά συγχαρητήρια για την φοβερή δουλειά που κάνεις.
Ήθελα να σε ρωτήσω το εξής, έχω 3 μελίσσια απ τα οποία τα 2 είναι 10αρια πλέον. Να "κόψω παραφιάδες" η θα τα χαλάσω. Πολύ γενική η ερώτηση αλλά την κάνω γιατί στην αρχή γράφεις πως διαλέγουμε πολύ δυνατά 20άρια μελίσσια...
Μήπως είναι καλύτερα να βάλω 2ο όροφο για την ώρα? Απ' ότι κατάλαβες φέτος ξεκίνησα..
Και πάλι συγχαρητήρια και ελπίζω κάποια στιγμή να φανώ και γω χρήσιμος στην "παρέα σας"
Καλό βράδυ.
και

Melissocosmos είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φίλε μιτς(ο)?
Ναι μπορείς να κόψεις και το δεκάρι.
Ορφάνεψα κι εγώ 2 δεκάρια χτες με τον τρόπο που περιγράφω γιατί ήθελα πολύ να αυξήσω από την ράτσα αυτή.
Από αυτά κόψε το ένα μέρος με 3-4 πλαίσια μαζί με την βασίλισσα και ορφάνεψε τα και μετά από καμιά εβδομάδα όταν σφραγίσουν τα βασιλοκελιά κόψε άλλες δυο παραφυάδες απ το κάθε ένα από αυτά που θα μείνουν.
Όλα τα κομμάτια να τα τροφοδοτείς μόνο με ελληνική βανίλια αυτή την εποχή.

Ανώνυμος είπε...

γεια σου βασιλη και πραγματικα συγχαρητηρια για την δουλεια αλλα και την ενημερωση την οποια παρεχεις ιδιαιτερα σε εμας τους νεους.Ηθελα να σε ρωτησω αυτη την εποχη μπορουμε να κανουμε παραφυαδες η ειναι καπως αργα και πρεπει το κοψιμο να γινεται μονο την ανοιξη.Σε ευαχριστω και παλι και συγχαρητηρια για την δουλεια σου

Melissocosmos είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φίλε ανώνυμε.
Να ξέρεις ότι ο M E L I S S O C O S M O S στοχεύει στους νέους άπειρους μελισσοκόμους, θέλει να τους δώσει την γνώση και την πύρα που έχουν ορισμένοι παλιοί μελισσοκόμοι.
Ακόμα για λίγες μέρες ναι μπορούμε να κόψουμε παραφυάδες.
Εγώ έχω ορφανέψει με τον τρόπο που περιγράφω ήδη ορισμένα επιλεγμένα μελισσάκια από τις 24 Ιουλίου ώστε να κόψω 15 παραφυάδες μέσα στην εβδομάδα.
Οι παραφυάδες που κόβουμε μέχρι αυτή την εποχή, θα έχουν γίνει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου που σταματάει η ωοτοκία περίπου εφτάρια μελίσσια και θα είναι σε θέση να ξεχειμωνιάσουν με άνεση.
Αν σκοπεύεις να κόψεις παραφυάδες λοιπόν κάντο το πολύ έως τις 10 Αυγούστου.

Mitssss είπε...

Μιτς, Μιτσο όπως σε βολεύει. Δημήτρης χάρηκα. Βασικά Βασίλη θα ήθελα να κάνω δυο ακόμη ερωτήσεις.Υπάρχει κάποια ιδανική ώρα για το ορφάνεμα και αργότερα για το κόψιμο παραφυάδων; Σήμερα έκανα μία προσπάθεια αλλά ήταν αργά το απόγευμα και μου ρίξανε μια τσιμπιά και λέω άστο για αύριο :P, ήταν αρκετά ανήσυχες!
Και η δεύτερη, η μεταφορά των 3 χλμ που αναφέρεις γίνετε αμέσως έτσι; Μέρα; Σ' ευχαριστώ και πάλι.
Καλό βράδυ

Melissocosmos είπε...

Δημήτρη δυστυχώς η καλύτερη ώρα είναι αργά το απόγευμα λίγο πριν την δύση του ηλίου.
Αν έχεις όμως πρόβλημα με τις τσιμπιές κάντο κατά τις 10 το πρωί, τότε οι μέλισσες είναι λιγότερο επιθετικές.
Η μεταφορά πρέπει να γίνει άμεσα ναι, με το που τις κόβουμε τις μεταφέρουμε την ίδια στιγμή, κι όταν φτάσουμε στο σημείο τις τοποθετούμε κι ανοίγουμε τα πορτάκια γρήγορα γιατί υπάρχει κίνδυνος να σκάσουν.

Mitssss είπε...

Μεγάλε δάσκαλε ακόμα μια φορά ευχαριστώ!! Περιμένουμε γεννητούρια !! ;)

Ανώνυμος είπε...

και εγω ετσι κοβω παραφυαδες και ειμαι πολυ ευχαριστημενος. επισης σε συγχαιρω για την ορεξη που εχεις στο γραψιμο.μπραβo ''

Ανώνυμος είπε...

επισης η μεθοδος της βενταλιας πολυ καλη και η σνελκροφ

Melissocosmos είπε...

Ευχαριστώ παιδιά για τα καλά σας λόγια, όταν έχω έμπνευση μου αρέσει να γράφω φίλε μου.
Ανώνυμε έχω γράψει για την μέθοδο της βεντάλιας, σιγά σιγά θα τελειοποιήσω το άρθρο εν καιρό.

Π.Ε.Σ.Π.Λ.Α είπε...

Βασίλη έγραψες !!!
Τωρα ειδα την ανάρτηση σου,ακριβως ετσι τα κόβω και εγώ τα μελισσια.
Τα ποσοστα που δίνεις για την αποτυχία των παραφυάδων είναι εκριβως αυτή που λες,δηλαδη πολυ μικρή.
Θελω να μου πεις αν εχεις δοκιμασει την βεντάλια,και αν εχεις δει διαφορα στους πλυθησμους,των δυο μεθόδων.
Σκεφτομαι την καινουργια χρονια να κανω το ιδιο κοψιμο αλλα,στιλ βενταλιας γιατι δεν εχω χωρο για να παω τα μελισσια καπου αλλου!
Αν και την πρωτη μου χρονια σαν μελισσοκόμος ,που επιχειρησα την βενταλια σε ενα μελισσι ειχα 100% αποτυχια χα,χα,χα!!
Από τοτε δεν τολμησα ποτε να την επαναλαβω την μεθοδο αυτη!

Melissocosmos είπε...

Αpis melifera, δεν εφαρμόζω την βεντάλια, ωστόσο δεν πηγαίνω και τις παραφυάδες 3 χλμ μακριά αλλα τις κρατώ εκεί, μερικά μέτρα πιο πέρα και τις βοηθάω με ψημένο γόνο από άλλα μελίσσια.
Έτσι παρ όλο που φεύγουν αρκετές εργάτριες και πηγαίνουν στις παλιές τους κυψέλες, εκκολάπτεται όμως γρήγορα ο ψημένος γόνος που έχω δώσει και σε 3- 4 μέρες είναι έτοιμα τα μελισσάκια.
Παρ όλα αυτά, προτείνω στους νεαρούς μελισσοκόμους να τα πηγαίνουν 3 χλμ μακριά για να έχουν επιτυχία άμεσα χωρίς να χρειάζεται να δίνουν γόνους από αλλού.
Η μέθοδος της βεντάλιας οπωσδήποτε είναι ενδιαφέρουσα και κάποια στιγμή θα την εφαρμόσω εκτενέστερα.

GIORGOS είπε...

ENA BRAVO EINAI LIGO!!!!!!!!!!

Melissocosmos είπε...

Και το ευχαριστώ ειναι λιγο Γιωργο.

ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ Κ. είπε...

ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟ ΠΑΝΩ!ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΑΡΑΦΙΑΔΕΣ! ΤΙΣ ΠΑΡΑΦΙΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ 25 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΓΕΝΝΑΝΕ ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΑ Η ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΓΙΑ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ? ΥΠΟΨΙΝ ΘΕΛΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΧΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΕΡΙΑ! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ. ΣΥΝΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ!

Melissocosmos είπε...

Φίλε μου Κυπριανέ σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Αυτό εσύ θα το κρίνεις, αν στην περιοχή σου την εποχή εκείνη υπάρχει ανθοφορία τότε ναι μπορείς να δώσεις σιρόπι και θα σου χτίσουν εύκολα κεριά.
Αν όμως δεν υπάρχει ανθοφορία και δώσεις σιρόπι, τότε τα μελισσάκια θα λεηλατηθούν από άλλα δυνατότερα μελίσσια της περιοχής.
Ενώ με την βανίλια δεν προκαλείται τόσο εύκολα λεηλασία, ενώ χτίζουν κεριά αλλά όχι τόσο εύκολα όσο με το σιρόπι.
Άρα λοιπόν θα δεις και θα κρίνεις εσύ τότε.

SFAKA BEE είπε...

file vasilh gia soy.nomizw oti oi vasilises apo aplo emvoliasmo den steroynte posotita v.poltoy kai ayto to diapistonoyme an xalasoyme ena keli tin teleyta mera tha doyme sto pythmena ξero v.polto poy simeni oti eine perisios..

Ανώνυμος είπε...

auto pou kaneis file basili kano edo kai arketa xronia me th diafora oti enisxeio perisotero tis parafiades apo thn arxh xrhsimopoiontas plesia apo ala melisia.sto sinolo tous ginontai 5aria.3 gono kai 2 meli.pleon to neo melissi exei poli kalitero ksekinima kai ginetai poli poio grigora paragogiko.pisteuo kai ego me th seira mou oti einai o kaliteros tropos.sigxaritiria pantos .eise poli katatopistikos kai apolita katanoitos.

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΙΑΣ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ. ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΕΣΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΟΧΗ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΔΥΟ - ΤΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ Η ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ:
ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΜΕΝΩ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΥ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 10 ΒΑΘΜΟΥΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Melissocosmos είπε...

Ευχαριστώ φίλε ανώνυμε 12.20 για τα καλά σου λόγια.
Αν ξέρεις πως επιθεωρούμε, και πως επιβλέπουμε ένα μελίσσι, αγορασέτο και τότε, αν δεν ξέρεις όμως καλύτερα να το αγοράσεις λίγο αργότερα, πχ αρχές Μαρτίου που θα είναι πιο εύκολο στο μελίσσι να επιβιώσει και με λιγότερη φροντίδα.

Ανωνυμε 2.46 ευχαριστω παρα πολυ.

Συναδελφε SFAKA BEE ναι, και κυριως οι ανοιξιατικες ειναι μια χαρα, τις εποχες που δεν εχουμε καλη ανθοφορια οι βασιλισσες αυτες μειωνεκτουν αρκετα ομως.

panagiotists είπε...

Μόλις έγινες ο.....αγαπημένος μου blogger.
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!

Ανώνυμος είπε...

σε ευχαριστω καλε μου φιλε

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ είπε...

ΒΑΣΙΛΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΛΑ ΑΓΟΡΙΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΣ

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΟΣ.ΕΓΩ ΚΡΑΤΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΑΝΕΣ (ΔΕΝ ΤΙΣ ΧΑΛΑΩ ΟΛΕΣ)ΜΗΝ ΤΥΧΩΝ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ.ΟΛΑ ΚΑΛΑ.Ο ΜΗΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΛΟ ΚΟΨΙΜΟ.!!!!!!!!!!

Βασιλης είπε...

Γεια σου Βασιλη,
υπαρχει καποιος τροπος να κανω διαρεση μελισσιου χωρις να χρειαστει να παρω τα νεα μελισσια μακρυα ; Αν οχι για ποσο καιρο πρεπει να μεινουν εκει ; Μετα δηλαδη θα τα φερω πισω χωρις προβλημα; Ευχαριστω πολυ!

Melissocosmos είπε...

Υπάρχει Βασίλη, κόβεις παραφυάδες με μπόλικο σφραγισμένο ψημένο γόνο, έτσι όλος αυτός ο γόνος που θα βγει άμεσα θα γνωρίζει μόνο τη νέα κυψέλη του και δεν πρόκειται να πάει πουθενά.
Εγώ έτσι κόβω, αλλά διστάζω να το προτείνω στους νέους γιατί από απειρία μπορεί να αποτύχουν.
Αν τις μεταφέρεις πάντως για 10-15 ημέρες είσαι οκ.

Βασιλης είπε...

Σε ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση! Επισης για το πολυ καλο blog που βοηθαει πολυ τους απειρους και ελπιζω και τους εμπειρους! Καλη συνεχεια!!!

vaskur είπε...

Μπράβο Βασίλη συγχαρητήρια.

MANOS είπε...

ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑ ΣΟΥ.ΙΣΩΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΑΙΤ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΜΕΛΙΣΟΚΟΜΟΥΣ.
ΕΡΩΤΗΣΗ΄;ΕΧΩ 4 ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΣΗΚΩΣΑ ΟΡΟΦΟΥΣ ΠΡΙΝ 15 ΜΕΡΕΣ.ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΕΛΙΣΣΙ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 14ΠΛΑΙΣΙΑ,ΒΑΖΩ ΑΧΤΙΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΟΝ ΟΡΟΦΟ ΔΙΠΛΑ ΣΕΠΛΙΑΣΙΟ ΜΕ ΓΟΝΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ,ΤΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΔΕΝ ΤΑ ΓΕΝΑΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕΛΙ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ;ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΨΩ ΠΑΡΑΦΙΑΔΕΣ ;;;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Melissocosmos είπε...

Μάνο θέλει τον χρόνο της η βασίλισσα για να ανέβει επάνω.
Αυτό θα γίνει όταν κάτω θα γεμίσει πληθυσμό και γύρες και δεν θα έχει αρκετό χώρο να γεννήσει.
Επιπλέον κάνει και κρύο γι αυτό δεν ανεβαίνει.
Πιστεύω σε καμιά εβδομάδα θα ανέβει.
Αν σε μια εβδομάδα δεν ανέβει, τότε ανέβασε άλλα δυο πλαίσια με γόνο επάνω και κατέβασε δυο άδεια πλαίσια κάτω.

MANOS είπε...

ΟΚ ΒΑΣΙΛΗ ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΩ.ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΤΑ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΦΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΟΨΩ ΣΕ ΠΟΣΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ;ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΝ Η ΕΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ;ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 20ΑΡΕΣ ΟΙ ΚΥΨΕΛΕΣ;ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ,ΟΙΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΦΙΑΔΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΛΕΣ Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΩ ΕΓΩ ΕΤΟΙΜΑ ΒΑΣΣΙΛΟΚΕΛΙΑ ΟΤΑΝ ΚΟΨΩ ΤΙ ΣΠΑΡΑΦΙΑΔΕΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!!

CHRISTOS είπε...

basilh kala ola ayta !eipes omos oti oi kalyteres basilisses einai aytes ths smhnoyrgias,swsta?kai rotw twra egw kathoti kai arxarios melissokomos,giati na mhn kopsoyme parafyades apo ta basilika kelia smhnoyrgias?oi basilisses smhnoyrgias den exoyn megalyterh tash smhnoyrgias ton epomeno xrono?eyxaristw ek ton proterwn!

Melissocosmos είπε...

Και δεύτερον εγώ έχω πει και το εξής.
Ότι παραφυάδες είναι καλύτερα να κόβουμε μετά το τέλος του τρύγου.
Αφού δηλαδή τελειώσουμε και εκμεταλλευτούμε τις ανθοφορίες, μπορούμε από τέλος Ιουνίου να κόψουμε παραφυάδες.
Σαν απάντηση στο ερώτημα σου πάντως θα σου πω ότι από μελίσσια που ήθελα να κρατήσω την ράτσα όταν είδα βασιλοκελιά σμηνουργίας έκοψα βασίλισσες και μου βγήκαν πολύ καλές.

Melissocosmos είπε...

Μάνο, άποψη μου είναι οι παραφυάδες να κόβονται καλοκαίρι μετά τον τρύγο του θυμαριού.
Δεν βλέπω το λόγο γιατί να σπάσεις τα μελίσσια τώρα και να μην πάρεις μέλια.
Πάντως όταν γίνουν 20αρια μπορείς να κόψεις.
Αν κάνεις αυτά που λέει η ανάρτηση πιστά, οι βασίλισσες θα βγουν τρίκαλες…

Λεωνίδας Λιάκος είπε...

Βασίλη τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν αφήσουμε όπως είπες τα 2 μεγαλύτερα και καλύτερα βασιλικά κελιά αλλά περισσότερα (π.χ. 5-6) και με την λογική ότι αυτά είναι ισοδύναμα σε μέγεθος και σχήμα;Θα βγούν πολλές βασίλισσες και θα σμηνουργήσουν;

Melissocosmos είπε...

Λεωνίδα, κατ αρχήν αν αφήσουμε τα καλύτερα και μεγαλύτερα θα βγάλουμε καλές και μεγάλες σε μέγεθος βασίλισσες.
Οι μεγάλες είναι καλύτερες, πιο δυνατές.
Αν αφήσουμε περισσότερα θα σμηνουργίσει ναι.
Εμένα μου σμηνούργισε παραφυάδα στις 20 Αυγούστου πέρυσι, και μετά δυσκολεύτηκα πολύ να δυναμώσω αυτή και την μητρική της παραφυάδα γιατί ήταν πολύ μικρές.

Λεωνίδας Λιάκος είπε...

Δυστυχώς άφησα περισσότερα.Ακόμα προλαβαίνω να τα χαλάσω αν και έχω περάσει τις 8 ημέρες αλλά όχι τις 16. Έτσι δεν είναι;Υπάρχει πρόβλημα αν τα ανοίξω τώρα;

Βασίλη αν θέλεις στις οδηγίες σου ανέφερε ότι με περισσότερα βασιλοκελιά μπορεί να σμηνουργήσουν.

Melissocosmos είπε...

Λεωνιδα τωρα εχει ρισκο, μπορει να εχει βγει η νεα μανα και να την σκοτωσουν οι μελισσες. Μην το ανοιγεις τωρα αλλα να εχεις το νου σου μηπως σμηνουργισει

Λεωνίδας Λιάκος είπε...

Μα αφού δεν έχουν περάσει 16 μέρες από όταν τα ορφάνεψα.Πως είναι δυνατόν να έχει βγεί; Και σε περίπτωση που προσπαθήσουν να σμηνουργήσουν, τι να κάνω;Δεν μπορώ να είμαι συνεχώς εκεί και να παραφυλάω

Melissocosmos είπε...

Λεωνίδα το ξαναέγραψα σε ερώτηση σου αλλά δεν το διάβασες μάλλον.
Από τη στιγμή που ορφανεύει το μελίσσι δεν θα πρέπει να μετράς 16 ημέρες για να υπολογίσεις πότε θα βγει η νέα βασίλισσα.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι μέλισσες μπορεί και πιθανόν θα πιάσουν σκουληκάκι 3 ημερών για να φτιάξουν άμεσα βασίλισσα.
Άρα 3 ημερών το σκουληκάκι, και άλλες 3 μέρες που έκανε να εκκολαφτεί από το αβγό του μας κάνουν 6 μέρες.
Γι αυτό από τη στιγμή που ορφανεύει το μελίσσι πρέπει να ξέρεις ότι σε 10 μέρες θα βγει η νέα βασίλισσα.
Γι αυτό λέω ότι δεν πρέπει να ανοίξεις το μελίσσι.

Λεωνίδας Λιάκος είπε...

Σωστό και λογικό Βασίλη, δεν το είχα σκεφτεί έτσι.Άρα πολύ πιθανόν να είχε βγεί η βασίλισσα αυτές τις μέρες. Καλά που δεν το πείραξα.Ευχαριστώ για τις κατατοπιστικές σου απαντήσεις!

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ.ΑΠΟΚΤΗΣΕΣ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΝ ΘΑΥΜΑΣΤΗ.

SFAKA BEE είπε...

φιλοι μου γεια σας . γεια μενα η τακτικη σμηνουργειας και βασιλισες σμηνουργιας,ειναι απαραδεκτη για μελισοκομους τησ εποχης μας,πολυ ευκολα μπορει οκαθενας να μαθει εμβολιασμο και να επιλεγη μανες απο επιλεγμενα μελισια ,με μεγαλη παραγωγη μελιου,κ.α.. ακομη κατι αλλο εαν κοβετε παραφιαδες με τα τον ιουνιο και δεν υπαρχουν αρκετοι κυφινες πρεπει να κανετε κυφινοτροφιες..

Θεοφανώ είπε...

Γεια χαρά και ευχαριστώ για τις καλές οδηγίες. Είμαι ερασιτέχνης (και γυναίκα) μελισσοκόμος από Αθήνα και ξεκίνησα πέρισυ με 3 μελίσσια. Τα 2 από αυτά είχαν τώρα δυναμώσει πολύ και αποφάσισα να κόψω οπαραφυάδες για να μην σμηνουργήσουν. Έκανα ακιριβώς όπως είπες, αλλά τα ορφανά μελίσσια έκαναν βασιλικά κελλιά μόνο σε δύο πλαίσια. Φαίνεται πως εκεί γεννούσε η βασίλισσα τις μέρες εκείνες. Οπότε έβγαλα μόνο δύο παραφυάδες με 7-8 πλαίσια η καθεμιά. Μου είπαν πως μπορώ να κόψω βασιλικά κελιά και να τα "κολλήσω" σε άλλο πλαίσιο; Είναι σωστό αυτό; Καταστρέφω και τα πλαίσια...

Melissocosmos είπε...

Μονο σε δυο; Ηταν δυνατα τα μελισσια γιατι; Μηπως ηταν μπλοκαρισμενα με μελια;
Μπορεις να κοψεις βασιλοκελια αλλα με μαγαλη προσοχη να μην σκοτωσεις την βασιλισσα που ειναι μεσα σε αυτα

Θεοφανώ είπε...

Έχεις μεγάλο δίκιο! Είχε πολύ ανοιξιάτικο μέλι, αλλά δεν ήταν σφραγισμένο παντού κι απέφυγα να το τρυγήσω. Παθήματα, μαθήματα...

Ανώνυμος είπε...

ΝΙΚΟΣ.Μπραβο Βασιλη ακολουθω και εγω την ιδια μεθοδο αλλα λογω ελειψης χρονου.εχω μια απορια,αφου πιστευεις οτι οι βασ.σμηνουργειας ειναι οι καλητερες γιατι κανεις βασ.ορφανειας

Melissocosmos είπε...

Πως μπορώ να αυξήσω τα μελίσσια μου μόνο από βασίλισσες σμηνουργίας;
Πόσα σμήνη μπορεί να πιάσει κάποιος το χρόνο;
Η άποψη ότι οι βασίλισσες σμηνουργίας είναι οι καλύτερες δεν είναι βγαλμένη μονο από το δικό μου κεφάλι.
Είναι μια άποψη αποδεκτή από πολλούς μελισσοκόμους, έμπειρους που έχουν δοκιμάσει τις βασίλισσες.
Θα το διαπιστώσεις κι εσύ με τον καιρό.

ΤΕΟ είπε...

Αν και νέος τώρα μπαίνω στο χώρο της μελισσοκομίας είναι πολύ κατανοητά προσπαθώ να μάθω περισότερα.αν υπάρχη βιβλίο να τα γράφη τόσο κατανοητά και ποιο είναι. ΤΕΟ απο την μακρυνη ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Melissocosmos είπε...

ΤΕΟ δεν πιστευω οτι θα τα βρεις σε βιβλιο ετσι απλα γραμενα. Εδω μιλαμε τη γλωσσα του μελισσοκομου γι αυτο τα βλεπεις ετσι απλα

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Βασιλη
Ειμαι νεος Μελισσοκομος αγορασα 5 κασες αλλα ι ο πιες ειναι παραφιαδες
ι καθε κασα εχει 4 πλαισια με την Βασιλισσα μεσα.
Εβαλα ενα τελαρο αχτιστω ποτε μπορο να βαλω αλλο..οταν αρχεισουν να βαζουν Μελι και Γιρι.Το επομενο τελαρο που θα βαλω θα σινεχεισω διπλα η καπου αλλου ..Ευχαριστω

Melissocosmos είπε...

Ανώνυμε, το επόμενο πλαίσιο μπορείς να το βάλεις όταν καλυφτούν με πληθυσμό και τα 5 που έχουν οι παραφυάδες σου.
Το πλαίσιο μπορείς να το βάλεις είτε εκεί που τελειώνει ο γόνος είτε ακόμα και στο μέσο του γόνου, αυτό εσύ θα δεις που βολεύει περισσότερο τα μελίσσια σου.

Πέτρος είπε...

Χαίρεται.
Και εγώ καινούργιος είμαι στο λειτούργημα αυτό.
Παρακαλώ, ήθελα να ρωτήσω, η βασίλισσα απομακρύνεται για να δημιουργηθουν τα βασιλοκέλια, αφού έχει μόλις γεννήσει φρέσκο γόνο? Δηλαδή, τα κελιά στα οποία η μέλισσα θα εναποθέσει τον βασιλικό πολτό πρέπει να έχουν αυγά, η μπορεί να είναι και γόνος κάποιων ημερών? Θέλω αυτή την διευκρίνηση διότι θεωρώ πως σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει ο γόνος της κυψέλης που θα επιλέξουμε, να είναι σφραγισμένος. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Melissocosmos είπε...

Πέτρο οι μέλλουσες βασίλισσες πρέπει να προέρθουν από σκουληκάκι ηλικίας το πολύ μέχρι 3 ημερών.
Θέλει δηλαδή 3 ημέρες να επωαστεί το αβγό, κι άλλες τρεις ημέρες να μεγαλώσει το σκουληκάκι.
Σκουληκάκι με ηλικία μεγαλύτερη των 3 ημερών δεν είναι κατάλληλο για να γίνει βασίλισσα γιατί έχει αρχίσει να τρέφεται με γύρη και μέλι, ενώ τα σκουληκάκια που μας δίνουν καλές βασίλισσες πρέπει να τρέφονται μόνο με βασιλικό πολτό.
Τα σκουληκάκια όλα ανεξαιρέτως τρέφονται μόνο με βασιλικό πολτό μέχρι την ηλικία των 3 ημερών.

ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Γεια σου Βασίλη είμαι ο γιώργος από
θεσσαλονίκη.
Ειμαι νεος Μελισσοκομος αγορασα 4 μελισσάκια και σαν καινούριος σε
ευχαριστώ για τα τόσο χρήσιμα λόγια
σου??????

babis είπε...

Γεια σου βασιλη και σε ευχαριστουμε για της γνωσεις που μεταφερεις κυριως στους νεους μελισσοκομους. Σαν νεος μελισσοκομος και εγω εχω τις αποριες μου.Εχω τρια 15αρια μελισσια και στους κατω οροφους εχουν γεμισει με γυρες ολα τα πλαισια και επανω δυο με τρια πλαισια γονου.Eιναι φυσιολογικο η χρειαζεται να μεταφερω το γοννο στα κατω πατωματα;

Melissocosmos είπε...

Μπαμπη συμβαινουν αυτα, τωρα θα μειωθει λιγο ο πληθυσμος ολων των μελισσιων λογο ζεστης, ακομα κι αν αναιβασεις ή κατεβασεις δεν θα δεις ουσιαστικη διαφορα.

Ανώνυμος είπε...

Βασιλη συνεχισε να μας βοηθας με τις γνωσεις σου εμεις οι νεοι το εχουμε αναγκη.
ερωτηση αγορασα μερικες παραφυαδες των 4 πλαισιων και ο τυπος αργοτερα μου ειπε οτι τις εχει κανει τεραμικυνη και ρωταω αν το φαρμακο θα υπαρχειτου χρονου στο μελισσι η θα εξαφανισθει; τι πρεπει να κανω;
ευχαριστω.

Melissocosmos είπε...

Η τεραμικινη δεν πιστευω οτι θα υπαρχει στις παραφυαδες μετα απο εναν χρονο.
Ομως μπορει αυτες να ειχαν καποιο προβλημα και το σκεπασε προσορινα.
Δηλαδη τωρα να διχνουν υγειης και να σου σκασουν καποια ασθενεια σε μερικους μηνες.
Η τεραμικινη αυτο μονο κανει δεν θεραποευει.
Αυτο που πρεπει να κανεις ειναι να τα προσεχεις παρα πολυ μηπως σου παρουσιασουν καμια σηψη σε μερικους μηνες και να μην ξαναβαλεις τετοια πραγματα μεσα.
Πιστευω οτι για να βαλει μεσα τεραμικινη οτι καποιο προβλημα θα ειχαν καποια μελισσια στο μελισσοκομειο του

Βασίλης είπε...

Συγχαρητηρια για το καταπληκτικο αυτο Blog. Σου εύχομαι να έχεις δύναμη να συνεχίσεις με αυτόν τον ρυθμό.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται να κοψω παραφυάδες απο μελισσια τα οποία έχουν βασίλισσα γεννημένη την άνοιξη (γνωρίζουμε την ράτσα) και έχουν πληθυσμό περίπου 7-8 πλαίσια.
Το μελισσοκομείο βρίσκεται σε περιοχη του Κιλκις (εδώ έρχεται λίγο νωρίτερα ο χειμώνας).

Ευχαριστώ

Melissocosmos είπε...

Ευχαριστω Βασιλη, ναι γινεται υπαρχει ακομα χρονος, και μπορεις να κοψεις παραφυαδα απο εφταρακι μελισσι της ανοιξεως.
Θα ελεγα οτι θα ηταν καλο να το εκοβες στη μεση το εφταρακι και μεχρι το φθινοπωρο θα εχεις δυο εξαρακια μελισσια

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε Βασιλη διαβασα τοαρθρο σου σχετικα με τον διπλο εμβολιασμο στη βασιλοτροφια.Εχω ομωσ να παρατηρησω το εξησ¨.τα κελια των βασιλικων προνυμφων καλυπτονται οταν το σκουλικακι γινει 5 1/2 ημερων... αρα τα περι τησ 7ησ ημερασ <>.....δεν ειναι σε καμμια περιπτωση σωστο.
το σωστο ειναι να αλλαξουμε το πρωτο σκουλικακι την ΕΠΟΜΕΝΗ με αλλο ηλικιασ το πολυ 24 ωρων.2)η βασιλ. αναδυεται 7 1/2 μερεσ μετα την καλυψη του κελιου.Αρα μιασ μερασ σκουλικι χρειαζεται 4 και κατι μερεσ μεχρι την καλυψη του κελιου του και αλλεσ 7 1/2 μεχρι να βγειη βασιλισσα πραγμα που μασ επιβαλλει να τα εχουμε μεταφερει στα κυψελιδια συζευξησ η τισ παραφυαδεσ μασ την 10η -11η μερα μετα τον εμβολιασμο τουσ.

Δημήτρης είπε...

ΒΑΣΙΛΗ γεια σου και καλή χρονιά.
Είμαι νέος μελισσοκόμος και θέλω τον προσεχή Μάρτιο να κόψω παραφυάδες. Με αυτές μπορώ να πάρω παραγωγή απο έλατο τέλος Μαϊου;

Ανώνυμος είπε...

Βασιλη ευχαριστω πολυ για ολα αυτα που γραφεις . Ειναι πολυτιμη βοηθεια για εμας τους αρχαριους.
περσυ ξεκινησα με δυο μελισσια εκανα τρεις παραφυαδες με αυτη την μεθοδο κ πηγαν ολα καλα.
ηθελα να ρωτησω αν ειναι σωστο αυτο που διαβασα καπου οτι αν κλεισουμε την κυψελη για 2 με 3 μερες ωστε να μην βγαινουν εξω ''ξεχνουν΄΄ την παλια τους θεση κ δεν χρειαζεται να τις παμε μακρια.
τασος Βεροια

Ανώνυμος είπε...

τασος βεροια
επισης ηθελα να ρωτησω... αν δουμε σε κυψελη που ετοιμασε κελια σμηνουργιας κ ειναι ακομη ανοιχτα μπορουμε να παρουμε το πλαισιο με τα κελια αυτα για να κανουμε μια παραφυαδα? θα το κλεισουν? η θα το παρατησουν ανοιχτο?

Melissocosmos είπε...

Ανώνυμε, αν εγινε κάποιο λάθος στις ημέρες κλεισίματος του κελιού δεν είναι και μεγάλο θέμα. Άλλωστε η ημέρες επώασης των βασιλισσών κυμαίνονται απο 16 έως 17. Απόλυτο στάνταρ δεν υπάρχει.
Δημήτρη όχι. Δεν γίνεται να κόψεις Μάρτιο και να πάρεις παραγωγή τον Μάιο με τίποτα. Στην καλύτερη περίπτωση θα πάρεις παραγωγή το καλοκαίρι, ή στο πεύκο απο Σεπτέμβρη.
Τασσο όχι δεν είναι σωστό.
Λέγεται οτι η μνήμη της μέλισσας διαρκεί μόνο 2-3 μέρες, όμως πειράματα που γίνονται διαρκώς μάλλον δείχνουν ότι οι μέλισσες δεν ξεχνούν ποτέ την παλιά τους θέση, αλλά απλώς προσαρμόζονται στην νέα τους θέση.
Αρα λοιπόν πρέπει να μεταφερθούν.
Αν τις αφήσεις εκεί το καλοκαίρι όμως με πλαίσια που βγαίνουν νέες μέλισσες τότε θα πετύχουν.
Είναι δύσκολο όμως.
Και φυσικά αν κλείσεις το μελίσσι για 2-3 μέρες τότε πιθανόν θα σκάσει.

Τασσο φυσικά μπορείς να κόψεις παραφυάδες, θα τα ολοκληρώσουν τα κελιά.
Εγώ έχω κόψει αρκετές φορές έτσι.

Ανώνυμος είπε...

Βασιλη ευχαριστω πολυ !
τασος Βεροια

αποστολια είπε...

γεια και απο εμενα,θελω τη γνωμη σου Βασιλη για κατι.Αν κοψω μελισσια αυτη την εποχη και κανω παραφυαδες πεντε εξι πλαισιων θα μπορεσω να παρω μελι ελατο για φετος?ευχαριστω εκ των προτερων.

Άγγελος είπε...

Πολύ καλές οι συμβουλές σου φίλε Βασίλη αλλά τι γίνεται με νέους και άπειρους μελισσοκόμους που πχ αγόρασαν μελίσσια τον Οκτώβριο με 5 και 6 πλαίσια μέσα βλέπουν ορισμένα από αυτά να αναπτύσσονται και να δημιουργούν βασιλοκέλια ??? Πως μπορούμε να κόψουμε εδώ παραφυάδα και πότε .

Άγγελος είπε...

Καλημέρα φίλε Βασίλη . Πολύ καλή η ανάρτηση σου αλλά τι γίνεται αν κανείς είναι νέος και άπειρος μελισσοκόμος που αγόρασε τον Οκτώβριο μελίσσια με 5 και 6 τελάρα μέσα και βλέπει κάποια από αυτά τα μελίσσια να αναπτύσσονται και να δημιουργούν μέσα βασιλοκέλια ???? Πότε και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος δημιουργίας παραφυάδας ????

Γιώργος είπε...

Είμαι νέος μελισσοκόμος από τα Γιαννιτσά. Ασχολούμε εδώ και έναν χρόνο με τα μελίσσια και αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με ένα μελίσσι μου. Στις 28 Μαρτίου ελέγχοντας μία κυψέλη διαπίστωσα πως είχε κηφηνοκέλια μόνο. Μπορώ να το σώσω και με ποιόν τρόπο;
Επίσης θα ήθελα να μου διευκρινίσετε κάτι αν μπορείτε. Έχω πέντε δυνατά μελίσσια και από αυτά θέλω να δημιουργήσω άλλες κυψέλες. Υπάρχει τρόπος,ποιος μήνας είναι κατάλληλος για να γίνει αυτό και πότε θα μπορέσω να πάρω μέλι από αυτές;

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Βασίλη και σε ευχαριστώ για τις τόσες πολλές και σαφείς πληροφορίες σου που διαβάζω εδω και λίγες ημέρες εδώ στο Melissocosmos, καταρχήν είμαι κι εγώ καινούριος στον χώρο και έχω αρχίσει με 4 μελισσάκια τεσσάρια που πήρα πρόσφατα και προσπαθώ να τα κάνω δεκάρια. Ολα τα πλαίσια σε όλα τα μελίσσια είναι μαύρα αλλά σε καλή κατάσταση και αυτα που έχουν γόνο και τα υπόλοιπα είναι κακό αυτό? Πρέπει να τα αντικαταστήσω με καινούρια άκτιστα? (αναφέρομαι για τα άδεια και μαύρα κεριά)Ευχαριστώ εκτων προτέρων .

ΓΙΩΤΑ είπε...

Γεια σας ειμαι η Γιώτα και ξεκινάω τωρα με δυο μελισσάκια τα οποία βρήκα από τον μακαρίτη τον αδελφό μου. [Είμαι άσχετη με το αντικείμενο] και θα ήθελα τη βοήθειά σας γιατί τα σεμινάρια εδώ γίνονται το καλοκαίρι.Τα μελίσσια αυτή τη στιγμή είναι δεκάρια τι πρεπει να κάνω από δω και πέρα.Επίσης θα ηθελα να ρωτήσω τις καινούργιες κυψέλες τις βάφουμε απαραίτητα δύχρωμες η μπορουμε να τις βαψουμε και μονόχρωμες.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Giorgos είπε...

Βασίλη, είσαι αξιέπαινος για τη δουλειά που κάνεις, για την αναλυτική σου γραφή και για την ακούραστη παρακολούθηση και σύνταξη απαντήσεων σε τόσους και τόσους που ρωτούν...

Ως "αλεπιπτωτιστής" του internet έχω διαβάσει -και χρησιμοποιήσει- κάποια πράγματα που αναφέρεις και για αυτό το λόγο (επειδή έχω βοηθηθεί από το blog) αισθάνομαι την ανάγκη να σε ευχαριστήσω.

Να είσαι καλά.

limeris είπε...

Βασίλη διαβάζω το blog και έχω ενθουσιαστεί πραγματικά.Ένα χρόνο είμαι μέσα σε βιβλία και φέτος αγόρασα μια μέλισσα με 10 πλαίσια πραγματικό πληθυσμό την επομένη το απόγευμα έβαλα όροφο.Το έχω στην Τήνο έχει ανέβει επάνω και κτίζει κανονικά. Είναι υγιέστατο και σαν αρχάριος καταλαβαίνεις έχω τρελαθεί πιστεύω να πάρω μέχρι 15 Ιουλίου λίγο μέλι. Σκέπτομαι να ακολουθήσω ακριβώς τα γραφόμενά σου και να το κόψω σε παραφυάδες.Μια ερώτηση αντί να πάω την βασίλισσα με τα 3 πλαισια 3,5 χλμ μακρυά να την κλήσω και να την ανοίξω μετά 2 μέρες σε ευχαριστώ εκ των προτέρων

giorgos είπε...

Συγχαρητήρια μελισσοκόμε!Αγόρασα 4 παραφυάδες των 5 πλαισίων πριν 20 μέρες και τώρα είναι με 9 πλαίσια.Να τα κόψω ή να τα πάω στο πεύκο;

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑ είπε...

ΒΑΣΙΛΗ ΘΑ ΜΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΩΣ ΚΟΒΕΙΣ ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ ΜΕ ΨΗΜΕΝΟ ΓΟΝΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΦΕΡΗΣ ΑΛΛΟΥ ? Κ ΤΟ Β.Κ. ΠΟΤΕ ΤΟ ΒΑΖΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΦΥΑΔΑ ?Κ ΠΟΣΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΒΑΖΗΣ ?

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑ είπε...

ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΝΩ ΜΑΝΕΣ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ .ΜΠΟΡΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΙΣ ΜΑΝΕΣ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΕΙΑ Κ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ? ΣΙΡΟΠΙ Η ΕΤΟΙΜΗ ΤΡΟΦΗ ?

Melissocosmos είπε...

Παιδια η αναρτηση αυτη ειναι πολυ παλια και εχει παρα πολλα σχολια, ετσι ειναι αδυνατον να την παρακολουθω.
Σχολιαστε και καντε τις ερωτησεις σας ή σε νεοτερες αναρτησεις ή στο Mail του Blog για να σας απαντησω

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΣΕΛΟΥΡΗΣ είπε...

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΥ ΝΑ ΕΙΣΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ Η ΘΥΜΟΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ Η ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ¨ΓΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΟΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΙΑ ΣΟΥ. ΕΙΜΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ 5ΡΑΚΙΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ.? ΣΕ ΡΩΤΑΩ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ 2. 5ΡΑΚΙΑ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΕΓΙΝΑΝ 8ΡΑΚΙΑ. ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΑΛΛΑ 2..?
ΧΡΗΣΤΟΣ

Melissocosmos είπε...

Ανωνυμε δες στην αναρτηση για την θυμολη, υπαρχουν διαφοροι τροποι.
Χρηστο φυσικα μπορεις να αγορασεις.
Μια παραφυαδα των 5 πλαισιον μπορει ανετα να ξεχειμωνιασει, εγω εχω παραφυαδουλες τον δυο πλαισιων και παλι με την καταληλη περιποιηση ειμαι σιγουρος οτι θα τα καταφερουν

θοδωρης είπε...

Από την κάθε 17άρα κυψέλη μας δηλαδή κόψαμε 5 παραφυάδες των 3 πλαισίων και μας περίσσεψαν και 2 πλαίσια στην κάθε κυψέλη.

Αυτά τα πλαίσια μπορούμε να τα βάλουμε σε καμιά παραφυάδα που πιστεύουμε ότι δεν έχει και πολύ πληθυσμό.

Όπως και πριν φροντίζουμε εκτός από τα 3 πλαίσια που κόψαμε με πληθυσμό να βάλουμε στα πλαϊνά άλλα 2 άδεια πλαίσια ώστε να υπάρχουν συνολικά μέσα στις κυψέλες 5 πλαίσια.

Τις παίρνουμε κι αυτές τις παραφυάδες και τις πηγαίνουμε 3 χλμ μακριά,.ΑΝ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΣΤΗΧΕΙΑ ΒΕΝΤΑΛΙΑΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ?

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΒΑΣΙΛΗ.ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Κ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ.ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΩΨΩ Κ ΕΓΩ ΠΑΡΑΦΙΑΔΕΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΡΑΤΣΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΛΗΣΕΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙΣ.ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΠΑΡΑΦΙΑΔΕΣ

stauroula είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ,ΕΙΜΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩς ΑΣΧΕΤΗ,ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΤΑ 2 ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ ΜΟΥ.ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΤΑΙΣΩ ? ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΩ ΚΑΙ ΠΟΣΟ?ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΠΟ ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΛΟΓΩ ΑΓΝΟΙΑΣ... ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !!!!!

js-artshirt είπε...

Πολύ καλή δουλειά μπράβο σου μας βοηθάς αρκετά ειδικά εμάς τους νεους μελισσοκομους.
εχω μια μικρή απορία όμως, πέρσι έκοψα παραφυάδες αφήνοντας τες μόνες τους να κάνουν κελιά,τις βασίλισσες τις επέλεξα και βγήκαν φετος πολυ καλες με ςραιους γόνους και αρκετα γρηγορη ανάπτυξη(αφού είχαν μέλι από πλαίσιο που εγω έβαλα αλλά επίσης και τροφη αρα είχαν για βασ.πολτο).επισης να σου πω πως τα μελίσσια αυτά απο λάθος μου πλημμύρισαν μπήκε μέσα πολύ νερό αλλα τα κατάφεραν.
ευχαριστώ πολύ συνέχισε την καλή προσπάθεια.

Μαρια είπε...

θα μπορουσα να ρωτησω κι εγω κατι σαν νεα μελισσοκομος μηπως θα μπορουσατε να μου πειτε αν μπορω να κοψω τωρα παραφιαδες και αν ναι πια ειναι η καλητερη μεθοδος ευχαριστω πολυ για το χρονο σας

Unknown είπε...

μεχρι ποτε μπορεις να κοψεις παραφυαδες ?

spykakos είπε...

Φίλε μου καλησπέρα.Σαν νέος μελισσοκόμος θέλω να ρωτήσω το εξής.Εάν δεν θελήσουμε να πάρουμε μέλια απο μία κυψέλη, πόσες φορές μπορούμε να την κόψουμε;Εάν δεν τα ξαναπούμε. Καλές Γιορτές

Unknown είπε...

Καλησπερα, ειπες οτι ειναι καλυτερα να κοψουμε παραφυαδες το καλοκαιρι. Εγω εχω τωρα 29 Μαρτιου πολλα βασιλοκελια, αν δεν τα κοψω τωρα δεν θα σμηνουργησουν? Ειμαι στην Αργολιδα με πολλη ανθοφορια και περιμενω τις πορτοκαλιες. Ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μου ενα μεγαλο μπραβο και απο μενα

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα και απο εμένα.ΟΠΩΣ πάντα ενα ακόμα καταπληκτίκο αρθρό.Είσαι πολύ κατανοητός για εμάς τους νεους μελισσοκόμους και οι φωτογραφίες σου εινα πολύ καλοτραβηγμένες.Εισαι μια ζωντανη βιβλιοθηκη και ευχομαι να μοιραζεσαι παντα την γνωση που εχεις αποκτησει μαζι μας.τελος θελω να ρωτησω αν εχεις διαθεσιμες παραφυαδες προς πωληση γιατι θα ηθελα πραγματικα να αποκτησω ενα δικο σου μελισσι.
νασαι καλα και παντα τετοια

Unknown είπε...

ΩΡΑΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ!ΚΑΛΟΣ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ! ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΔΟΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ!ΕΓΩ ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟΛΑ ΑΝΝΘΡΩΠΟΣ.ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΕΜΑΘΑ ΚΑΙ ΜΑΘΕΝΩ ΠΟΛΛΑ.

Nature Freak είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

φιλε βασιλη καλησπερα, Είμαι νέα μελισσοκόμος και έχω στην κατοχή μου 7 μελίσσια.το εβδομο προεκυψε απο μεταφορα βασιλικου κελιου με αλουμινοχαρτο,και δοξα το θεο παει καλα τωρα τα εχω στα θυμαρια θα δειξει τι θα γινει δεν ξερω.εχθες λοιπον μπηκα στον πειρασμο για αλλο ενα πειραμα,να κανω παραφυαδες με τριπλοκυψελιδιο.δεν εχω βρει λεπτομερειες στο ιντερνετ ουτε στα βιβλια.μπορείς να βοηθήσεις?ευχαριστώ εκ των προτέρων.Διαμαντοπουλου Θεοδουλη.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα,

Αρχικά ευχαριστούμε για την άφθιονη πηγή γνώσης για εμάς τους ερασιτέχνες.

Μια ερώτηση ήθελα να κάνω:
Για ποιό λόγο επιμένεις στην ελληνική βανίλια;

Melissocosmos είπε...

Για να στηριχτουν τα ελληνικα προιοντα

Ανώνυμος είπε...

Αν μετακινήσεις παραφυάδες με σφραγισμένα βασιλοκέλια τι πιθανότητες έχεις να επιτύχεις (λογο μεταφορας)ή δεν επηρεάζονται από τη μεταφορά τα βασιλοκέλια;

Ανώνυμος είπε...

να ρωτισω και εγω κατι απο 1οαρια γιωετε να βγαλω βασιλισες ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

Βασιλη συγχαριτηρια και χρονια πολλα για το Πασχα.Θα ηθελα να σε διορθωσω οσον αφορα τις μανες σμηνουργιας.Σιγουρα απο εξωτερικη εμφανιση ειναι καλες(φαινοτυπος,αυτο που βλεπουμε),τι κρυβουν ομως μεσα τους(γενοτυπος) δεν το ξερουμε.Αρα αφου πολαπλασιαζουμε μελισια που σμηνουργουν αυτο θα μεταβιβαζουμε στις αλλες γενιες.Τωρα θα μου πεις οτι αφερω βασιλισα και οι παραμανες κανουν κελια.Σωστος,οι μςλισες ομως θα πιαστουν απο προνυμφη μεγαλης ηληκιας και αυτο γιατι αυτη θα βγει μια μερα πχ πιο γρηγορα.Ο καλητερος τροπος ειναι αυτος τις βασιλοτροφιας οπου ο μελισοκομος μεταφερη την προνυμφη ωρων.Ας μην αφηνουμε τις μελισες να αποφασιζουν πια προνυμφη θα κανουν βασιλισα.Αρα λοιπον οι βασιλισες σμηνουργιας ενω τρωνε καλα μεταβιβαζουν και τα γονιδια "του φευγω".Συγνωμη για την παρεμβαση αλλα ετσι(βασιλισοτροφια απο τον ιδιο μελισοκομο)θα γινουμε καλητεροι και θα ανεβασουμε ενα σκαλι την μελισοκομια στην χωρα μαςΕυχαριστω και χαιρετω ολους τους μελισοκομους.ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΖΑΝΗ

Melissocosmos είπε...

Χρονια πολλα Γιαννη.
Δεν συμφωνω καθολου ομως

Malinois Waterslager canary - Εκτροφεας Μαλινουα είπε...

Βασσιλη καλησπερα δηλ εσυ λες απο οτι καταλαβα οχι με το συστημα ζεντερ και με δυπλο εμβολιασμο αλλα κανονικα ωπος το κανουνε η μέλισσες μεσα στην μελίσσι χωρις δικια μας παρέμβαση ευχαρηστω

Melissocosmos είπε...

Λεω να προσπαθουμε να μιμηθουμε τις συνθηκες που αναγκαζεται το μελισσι να κανει κελια σμηνουργιας ή αντικαταστασης.
Οπωσδηποτε τα κελια πρεπει να προερθουν απο μεγαλο και δυνατο μελισσι, κι οχι να χωρισουμε παραφυαδες και να κανουν εκεινες βασιλοκελια.
Εχει μεγαλη διαφορα στην ποιοτητα της βασιλισσας αυτο.

michalis είπε...

Γεια σου Βασιλη θα ηθελα να σε ρωτησω εαν ειναι εφικτη η γονιμοποιηση των βασιλισσων σε παραφυαδες που εχουν κοπει αμεσως μετα τον τρυγο του θυμαριου,ουσιαστικα δηλαδη περι τα τελη Ιουλιου με αρχες Αυγουστου.Απο περσινη μου εμπειρια θυμαμαι οτι τα μελισσια μου ειχαν ελαχιστο γονο τοτε και λιγους κηφηνες ετσι δεν επιχειρησα το εγχειρημα φοβουμενος το αποτελεσμα ως νιουφης επισης οι ανθοφοριες ηταν ελαχιστες ευχαριστω εκ των προτερων.



Melissocosmos είπε...

Τολμησε το Μηχαλη και θα με θυμηθεις

michalis είπε...

θα το επιχειρησω λοιπον να'σαι καλα

michalis είπε...

Γεια σου Βασιλη!επιχειρησα το εγχειρημα των παραφυαδων αμεσως μετα το τελος της ανθοφοριας του θυμαριου και το αποτελεσμα δυστυχως ηταν 100% αποτυχια παραλληλα στα μελισσια που εκοψα συνεβη το εξης:μολις πηγα μετα τις μερες που υποτιθεται θα εβγαινε η βασιλισσα αντικρυσα το εξης περιεργο σχεδον καμια μελισσα δεν υπηρχε εντος των κυψελων (??) τι να συνεβη λες? Συναμα το ιδιο συνεβη και σε εναν φιλο ο οποιος εκοψε καμια 20αρια παραφυαδες.Κηφηνες αραγε υπαρχουν αυτην την περιοδο?στα δικα μου μελισσια ασ'πουμε 50τον αριθμο δεν εχω βρει ουτε εναν απο τα τελη Ιουλιου.

michalis είπε...

Βασιλη κατι που θα ηθελα επισης να σου προτεινω ειναι να γραψεις καποιο αρθρο σχετικα με την κηφητροφια..ευχαριστω εκ των προτερων