Την άνοιξη του 2010 βρέθηκα στην συνέλευση του συλλόγου μελισσοκόμων στο Μεσολόγγι.
Αφού μας μίλησαν και μας ενημέρωσαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του συλλόγου για τα προβλήματα της μελισσοκομίας και γενικότερα για τα πανελλαδικά αιτήματα των μελισσοκόμων προς την κυβέρνηση, συνέχισαν με μια αναφορά για την ασιατική σφήκα που όπως ειπώθηκε έκανε την εμφάνιση της στην Ευρώπη στις σκανδιναβικές χώρες προερχόμενη από την κίνα μέσα σε ένα κοντέινερ με πορσελάνες.
Εκφράστηκαν φόβοι ότι ίσως η ασιατική σφήκα να έφτασε και στην Ελλάδα, κι αυτό το στηρίζουν στις εκτεταμένες καταστροφές που έπαθαν πολλά μελισσοκομεία στην περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας το 2009.
Θυμίζω ότι στον Αστακό υπάρχει το μεγάλο λιμάνι στο Πλατυγιάλι στο οποίο έρχονται μεγάλα καράβια που ξεφορτώνουν κοντέινερ από όλον τον κόσμο.
Το γεγονός ότι και στην Ευρώπη έφτασε μέσω κοντέινερ αλλά και το γεγονός των τεραστίων απωλειών που έπαθαν πολλά μελισσοκομεία και μάλιστα με τον κλασικό τρόπο που καταστρέφει η ασιατική σφήκα θορύβησε πολλούς μελισσοκόμους που επιδόθηκαν στο κυνήγι σερσενιών και μεγάλων σφηκών προκειμένου να πιάσουν δείγματα προς περεταίρω εξακρίβωση στοιχείων.
Η καταστροφή είναι εκτεταμένη, πολλά μελισσοκομεία εξολοθρεύτηκαν ολοκληρωτικά ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου μας είπε ότι πολλά σημάδια που αφήνει στην περιοχή είχαν εξολοθρευτεί, ακόμα και εικοσάρια πολύ δυνατά μελίσσια όπως είπε δεν έμεινε τίποτα.
Ο ίδιος δεν ήταν σίγουρος ότι ήταν από ασιατική σφήκα αλλά τα σημάδια της καταστροφής αυτό έδειχναν αφού βρεθήκαν κομματιασμένες μέλισσες μέσα κι έξω από τις κυψέλες κι αυτό είναι ύποπτο αφού έτσι συμπεριφέρονται αυτές οι σφήκες.
Το μόνο όπλο που έχουμε εναντίον τους δυστυχώς προς το παρόν είναι τα μεταλλικά πορτάκια στις εισόδους των κυψελών οι οποίες δεν επιτρέπουν στα σερσένια να μπαίνουν λόγο μεγέθους, έτσι έχουμε ζημιά μεν αλλά τουλάχιστον δεν μπαίνουν μέσα στην κυψέλη γιατί τότε είναι που την καταστρέφουν ολοκληρωτικά.
Οι σφήκες αυτές είναι ολόιδιες με τα δικά μας σερσένια μας είπαν, στο μόνο που διαφέρουν είναι ότι αυτές είναι λίγο ποιο σκουρόχρωμες και ότι δεν κάνουν τη φώλια τους μέσα σε κουφάλες δέντρων όπως τα δικά μας αλλά έξω στους κορμούς και γίνονται έως και 2.5 μετρά μάκρος η κάθε φωλιά.
Ταξιδεύουν εύκολα πάνω από 20 χλμ για να επιτεθούν σε κυψέλη και το χαρακτηριστικό τους είναι πως όλη μέρα ασταμάτητα πάνε στις κυψέλες πιάνουν μέλισσες τις πάνε στην φωλιά τους και ξανά το ίδιο όλη μέρα κάθε μέρα.
Τα τελευταία χρόνια όμως και λόγο των καιρικών συνθηκών και της ανομβρίας που επικρατεί από άνοιξη και καλοκαίρι ευνοούνται πολύ και τα σερσένια.
Αναπτύσσονται πάρα πολύ και ορμούν κατά χιλιάδες κάθε μέρα στο μελισσοκομείο μας και πιάνουν συλλέκτριες.
Ευτυχώς τα πορτάκια που γράφω ποιο πάνω δεν τους επιτρέπει να μπουν μέσα στις κυψέλες και να τις διαλύσουν αλλά δεν τα εμποδίζουν κιόλας να πιάνουν από μια συλλέκτρια στην σανίδα πτήσεως και να την πηγαίνουν στην φώλια τους.
Αυτό το κάνουν γιατί το σώμα των εργατριών έχει πολλές πρωτεΐνες οι οποίες είναι απαραίτητες για την διατροφή του γόνου των σερσενιών.
Κι αν αυτό, το ότι πιάνουν μια εργάτρια και την πηγαίνουν στην φωλιά τους ακούγεται λίγο, είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξετε γνώμη αν δείτε σερσένια σε όλες τις ώρες ασταμάτητα σε όλες τις κυψέλες να κάνουν το ίδιο πράγμα καθ όλο το καλοκαίρι.
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, είναι κατά τον Οκτώβριο να έχουμε μια πτώση του πληθυσμού των κυψελών μας που φτάνει ακόμα και το 50% του πληθυσμού που είχαμε τον Ιούνιο.
Ο μελισσοκόμος λοιπόν οφείλει να προστατέψει όσο μπορεί τα μελίσσια του.
Έχοντας δοκιμάσει πολλούς τρόπους παγίδων για σερσένια κατέληξα ότι ο ποιο δραστικός είναι αυτός με την ποντικόκολα.
Παίρνουμε ποντικόκολα την απλώνουμε σε ένα η πολλά χαρτόνια η άλλα αντικείμενα πχ κόντρα πλακέ η και πλακάκια δαπέδου διαμέτρου όμως τουλάχιστον 20χ20cm και στην μέση βάζουμε ένα δόλωμα για να πάνε τα σερσένια.
Το δόλωμα αυτό καλό είναι να είναι κάτι σε ψάρι, πχ 2-3 σαρδέλες με ανοιχτές τις κοιλιές τους για να μυρίζουν, η ακόμα και σαρδέλες από κονσέρβα κάνει.
Βάζουμε τα χαρτόνια γύρω γύρω από τις κυψέλες μας στο μελισσοκομείο μας και αν πάμε την επόμενη μέρα το αποτέλεσμα θα μας καταπλήξει.
Κάλλιστα η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να δουλέψει εκτός από τα σερσένια και για την ασιατική σφήκα.
Όι φωτογραφίες που βλέπετε στην ανάρτηση δείχνουν τις σφήκες και τις φωλιές τους προκειμένου να γνωρίσουμε τον μέχρι τώρα άγνωστο σε εμάς εχθρό.
Δείχνουν ακόμα τις μέλισσες που πέφτουν πολλές μαζί πάνω στην σφήκα η στο σερσένι προκειμένου να το σκοτώσουν με την μέθοδο της θερμοπληξίας.
Καταλαβαίνετε όμως πως όταν ο πληθυσμός της κυψέλης ασχολείται όλη μέρα με τις σφήκες και τα σερσένια, ότι δεν μπορούν και δεν έχουν χρόνο να μαζέψουν μέλι η να ασχοληθούν με την κανονική λειτουργία της κυψέλης.
http://www.youtube.com/watch?v=vQQk_B4hwEs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=xpVljkR0vC8&feature=fvsr
http://www.youtube.com/watch?v=R_DQYVppJG4&feature=related
M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου