Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Ιανουαρίου

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Ιανουαρίου

Ιανουάριος, κρύα, χιόνια, αλλά και αλκυονίδες ημέρες.

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που στα μελίσσια πρέπει να γίνουν οι πρώτοι μελισσοκομικοι χειρισμοί, ο μήνας αυτός βρίσκεται στην καρδιά του χειμώνα, σύμφωνα με τα στατιστικά των μετεωρολόγων είναι ο πιο κρύος μήνας του χρόνου.
Όμως έχει και μια ιδιαιτερότητα, έχει τις αλκυονίδες ημέρες.
Κατά τον μύθο η Αλκυόνη παραπονέθηκε στον Δια ότι έχει παλιόκαιρο την εποχή που επωάζει τα αβγά της, έτσι ο Δίας την λυπήθηκε και της έδωσε μερικές ημέρες με Ήλιο και καλό καιρό τον Ιανουάριο να κλωσάει τα αβγά της.

Αυτές τις ημέρες λοιπόν του Ιανουαρίου, τις αλκυονίδες ημέρες, επιλέγουν και τα μελίσσια μας προκειμένου να ρίξουν τους πρώτους γόνους τους.
Αν και φέτος, σε πολύ λίγες περιοχές της χώρες τα μελίσσια ξεγόνιασαν.

Γι αυτό όσοι συνάδελφοι μελισσοκόμοι δεν έχουν κάνει ακόμα θεραπεία για την Βαρρόα, ο Ιανουάριος είναι η τελευταία τους ευκαιρία, αν θέλουν να ελέγξουν αποτελεσματικά την βαρρόα στα μελίσσια τους.
Ως γνωστόν τους μήνες που υπάρχει γόνος στα μελίσσια η βαρρόα που βρίσκεται μέσα στο σφραγισμένο γόνο δεν επηρεάζεται από την καταπολέμηση που κάνουμε, γι αυτό λέμε ότι και τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, που δεν έχουν γόνο τα μελίσσια, η που έχουν τον λιγότερο γόνο από όλους τους άλλους μήνες είναι η καλύτερη εποχή για να καταπολεμήσουμε τη Βαρρόα.
Ακόμα, επειδή τον μήνα αυτό χιονίζει αρκετά, κυρίως στα βόρεια οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να ξέρουν ότι.
Τα μελίσσια δεν έχουν πρόβλημα από το κρύο ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αυτό που χρειάζονται είναι τροφή, όσο έχουν τροφές στην κυψέλη καταναλώνουν τροφή και παράγουν ενέργεια και ζέστη που τους επιτρέπει να επιβιώνουν.
Αν μείνουν από τροφή, σε μια δυο ημέρες το μελίσσι θα χαθεί.
Άρα λοιπόν φροντίστε να έχουν τροφή συνεχώς τα μελίσσια σας, προτιμήστε δύκιλα ζυμάρια, που τους εξασφαλίζουν περίπου ένα μήνα τροφή.
Ένα μελίσσι αρκετά δυνατό για την εποχή, πχ δεκάρι, καταναλώνει 80 με 100 γρ τροφή την ημέρα.
Να ξέρετε ακόμα ότι αν το χιόνι κλείσει εντελώς τις εισόδους από τα μελίσσια σας, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος και δεν πρέπει να διακιντυνέψετε να πάτε μέσα στη χιονοθύελλα να καθαρίσετε τα μελίσσια, γιατί ακόμα κι έτσι αν τα μελίσσια έχουν τροφή μπορούν να αντέξουν αρκετά.
Κατά τον Ιανουάριο δεν πρέπει να δίνουμε σιρόπι στα μελίσσια μας γιατί με το σιρόπι ξεγελιέται η βασίλισσα και γεννάει πολλούς γόνους, κι αν μετά βάλει κρύο το μελίσσι δεν μπορεί να καλύψει και να ζεστάνει όλους αυτούς τους γόνους, και τότε αυτός ο γόνος που δεν καλύπτεται ψοφάει και είναι εστία μόλυνσης.
Γι αυτό να προτιμάτε ζυμάρια όλο τον Ιανουάριο.
Από ανθοφορίες έχουμε την κυρά του χειμώνα, την Αμυγδαλιά, που ανθίζει και δίνει το ερέθισμα στα μελίσσια να ρίξουν τους πρώτους γόνους, ακολουθεί η οξαλίθρα, ο ασφόδελος και πολλά ακόμα άνθη της εποχής.
Οι μελισσοκόμοι έχουν ακόμα χρόνο να ετοιμάσουν τον μελισσοκομικό τους εξοπλισμό εν όψη της άνοιξης, όπως προετοιμασία κυψελών και πατωμάτων, συρμάτωμα πλαισίων κτλ.
Συνάδελφοι επιθεωρήστε και προετοιμάστε σωστά τα μελίσσια σας τον Ιανουάριο, ώστε τον Φεβρουάριο να είναι σε καλή κατάσταση για να δώσουμε τα πρώτα πατώματα.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών