Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Στον αέρα οι εκλογές της ΟΜΣΕ σε κρίση ο μελισσοκομικός συνδικαλισμός

ston-aera-oi-ekloges-tis-omse-se-krisi-o-melissokomikos-syndikalismos

Εδώ και 14 χρόνια ο Melissocosmos φώναζε ότι σύμφωνα με τον νόμο περί ΑΣΟ στον οποίο εμπίπτει και η ΟΜΣΕ οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στην προκειμένη περίπτωση μελισσοκόμοι, ή οι συνταξιούχοι άλλων ταμείων πλην του ΟΓΑ δεν δικαιούνται να παίρνουν μέρος και να εκλέγονται σε συνδικαλιστικά όργανα.
Αυτό μπορούσε και ένας μαθητής του Δημοτικού να το κατανοήσει αν διάβαζε τον νόμο που δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών.
Φυσικά το καταλάβαιναν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι δηλαδή αλλά ποιούσαν την νήσσαν, ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ να σας το πω λιανά να το καταλάβετε.
Επειδή το τελευταίο διάστημα έγινε μεγάλη φασαρία για αυτόν τον τομέα και ακούστηκαν απειλές ότι τυχόν παρανομίες θα πέσουν στο εκλογοδικείο η ΟΜΣΕ ζήτησε την γνώμη νομικού.
Ο Melissocosmos έχει την απάντηση αυτή και την δημοσιεύει σήμερα ώστε οι υποψήφιοι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου να μην παρανομήσουν και να μην βάλουν σε μπλεξίματα την ομοσπονδία.
Παρά την γνωμάτευση του Δικηγόρου πάντως βλέπω ότι ως τώρα πολλοί που δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα σύμφωνα με την παρακάτω γνωμοδότηση, επιμένουν και θα κατέβουν στις εκλογές αν και γνωρίζουν την γνωμάτευση.
Πληροφορίες μου αναφέρουν πως είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο του νόμου.
Μόλις δυο ημέρες προ των εκλογών τα πάντα είναι ρευστά.
Από την μια οι επικείμενες εκλογές φαντάζουν ως οι ποιο σικέ σε ολόκληρη την ιστορία του Αγροτικού συνδικαλισμού.
Από την άλλη το κόλλημα που προέκυψε και μπορεί να τινάξει στον αέρα την ΟΜΣΕ μια και καλή και μαζί της και τους εκλεγμένους σε Μελισσοκομικούς Συλλόγους αν όσα αναφέρει ο έγκριτος δικηγόρος ισχύουν.
Αλλά για να ισχύσουν πρέπει κάποιος μετά τις εκλογές να πάει στο εκλογοδικείο Λάρισας και να κάνει την καταγγελία.
Υπάρχει αυτός ο κάποιος;
Δεν γνωρίζω ειλικρινά.
Θεωρώ πως με την πολεμική που αναπτύχτηκε στον κλάδο το τελευταίο δίμηνο και την ανατροπή του πρώην προέδρου, ότι όλο και κάποιος θα υπάρχει.
Να πω την αμαρτία μου αν ήμουν στην θέση του Ποντίκη θα τους την μπουμπούναγα.
Άλλο τόσο είμαι σίγουρος όμως ότι θα γίνουν προσπάθειες από τους θιγόμενους ώστε να μην γίνει ένσταση στο εκλογοδικείο.
Διαβάστε την γνωμάτευση.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

Λάρισα 19.3.2024

Μου ετέθησαν από την ΟΜΣΕ τα κάτωθι ερωτήματα : 

Στις αρχαιρεσίες των μελισσοκομικών συλλόγων και της ΟΜΣΕ, πρέπει να παρίσταται Δικαστικός Αντιπρόσωπος ; 
Υπάρχει κώλυμα στην περίπτωση κατά την οποία οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της  ΟΜΣΕ τυγχάνουν μέλη κάποιου έτερου συλλόγου, ο οποίος όμως δεν έχει σχέση με την ΟΜΣΕ;
Για τα όργανα διοίκησης της ΟΜΣΕ, μπορούν να είναι υποψήφιοι όλοι οι αντιπρόσωποι ή μόνον οι κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμοι-αγρότες;
Υπάρχει κώλυμα στην περίπτωση κατά την οποία οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στην ΟΜΣΕ είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου ή του ΕΦΚΑ ή εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι;

Επί των άνω ερωτημάτων η νομική μου άποψη είναι η εξής :

1 Σε περιπτώσεις αρχαιρεσιών Αθλητικής Ομοσπονδίας, Συνδικαλιστικού Σωματείου, Επαγγελματικού Σωματείου, Ομοσπονδίας και Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Σωματείων, Ομοσπονδίας και Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Οργανώσεων, της Εφορευτικής Επιτροπής προεδρεύει Δικαστικός Αντιπρόσωπος. 
Εν προκειμένω λοιπόν, ναι, πρέπει να παρίσταται Δικαστικός Αντιπρόσωπος. (ιδ. Ν. 4446/2016 άρθρο 52, σε συνδυασμό με Ν.1361/1983 άρθρο 17) . 

2   Από τον Νόμο δεν προβλέπεται κώλυμα σε περίπτωση που οι αντιπρόσωποι ενός μελισσοκομικού συλλόγου στο δευτεροβάθμιο όργανο (εν προκειμένω στην ΟΜΣΕ), τυγχάνουν παράλληλα και μέλη ενός άλλου συλλόγου, ο οποίος όμως δεν συνδέεται με κάποιο τρόπο με το δευτεροβάθμιο όργανο (εν προκειμένω την ΟΜΣΕ). Υποθέτω ότι ούτε τα καταστατικά των επιμέρους μελισσοκομικών συλλόγων προβλέπουν αντίστοιχο κώλυμα. 
Ζήτημα θα ετίθετο αναντίρρητα εάν ήταν μέλη σε περισσότερους του ενός αγροτικούς συλλόγους, πχ. σε περισσότερους του ενός μελισσοκομικούς συλλόγους.

3.  Η λειτουργία της ΟΜΣΕ διέπεται από τον Ν. 1361/1983, όπως τούτο έχει τροποποιηθεί . 
Σύμφωνα με το άρθρο 6 Ν. 1361/1983 :
«Αγρότες σύμφωνα με την έννοια του νόμου αυτού είναι οι άνδρες ή οι γυναίκες που ασκούν κατά κύριο λόγο το αγροτικό επάγγελμα……Αγροτικό  επάγγελμα  ασκούν όσοι ασχολούνται σε οποιοδήποτε κλάδο της αγροτικής οικονομίας,  ιδίως  ο  γεωργός,  ο  κτηνοτρόφος,  ο  ψαράς, ο δασοκόμος  και ο μελισσοκόμος και είναι ενεργοί στην αγροτική παραγωγή έστω και αν έχουν δεύτερη απασχόληση ως εργάτες ή μικροεπαγγελματίες…... Μέλη των Αγροτικών Συλλόγων  μπορούν  να  γίνουν  οι  αγρότες  που κατοικούν μόνιμα ή έχουν την αγροτική τους εκμετάλλευση στην περιφέρεια του συλλόγου……Μέλη  του  Αγροτικού  Συλλόγου μπορούν να γίνουν και συνταξιούχοι του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων».
Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 19 του άνω Νόμου :
«Για  την  προάσπιση των οικονομικών κοινωνικών και επαγγελματικών
 συμφερόντων των αγροτών οι Α.Σ.Ο συμμετέχουν στα θεσμοθετημένα  όργανα διαλόγου  και  συνεργασίας  με  το  κράτος,  τους  Οργανισμούς Τοπικής  Αυτοδιοίκησης και τις άλλες κοινωνικές ομάδες…. Προϋπόθεση  της  συμμετοχής  των  Α.Σ.Ο  σε  θεσμοθετημένα  όργανα  διαλόγου και συνεργασίας, όργανα διοίκησης νομικού προσώπου και γενικά σε κάθε μορφής δραστηριότητες, που συνεπάγονται είτε άμεσα είτε έμμεσα  την άσκηση δημόσιας εξουσίας είναι να έχουν καταστατικά σύμφωνα με τις  διατάξεις  του  νόμου  αυτού  να  λειτουργούν και να εκλέγουν τα όργανα διοίκησης τους σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του καταστατικού τους...».
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, θεωρώ ότι πολλώ μάλλον στα όργανα διοίκησης της ΟΜΣΕ δεν μπορούν να συμμετέχουν άτομα που δεν ασκούν κατά κύριο λόγο το αγροτικό επάγγελμα, όπως τούτο ορίζεται ανωτέρω ή δεν τυγχάνουν συνταξιούχοι του ΟΓΑ.  

4   Ειδικότερα όμως ως προς τους ήδη από καιρού πιθανώς εκλεγμένους αντιπροσώπους των επιμέρους μελισσοκομικών συλλόγων που τυχόν δεν πληρούν τις άνω προϋποθέσεις και οι οποίοι πιθανολογώ ότι έχουν συμμετάσχει ήδη σε πραγματοποιηθείσες ΓΣ της ΟΜΣΕ, θεωρώ ότι αφενός τίθεται ζήτημα παρέλευσης προθεσμίας τυχόν δικαιώματος οποιουδήποτε επικαλείται έννομο συμφέρον για την προσβολή της εκλογής τους ως αντιπροσώπων, αφετέρου εγείρεται πιθανώς και ζήτημα καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος εκ μέρους των ανωτέρω (αυτών δηλ. που τυχόν θα επικαλούνταν  έννομο συμφέρον για την προσβολή της εκλογής τους).


Ο παρέχων τη γνωμοδότηση 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...