Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Απελευθερωθήκαν εκατ. ακτινοβολημένα κουνούπια για να σώσουν την Ευρώπη από την εισβολή του δάγκειου πυρετού

apeleytherothikan-ekat-aktinobolimena-koynoypia-gia-na-sosoyn-tin

Η Κύπρος απελευθερώνει εκατομμύρια κουνούπια που τα έχει υποβάλει σε ακτινοβολία και έχουν γίνει άγονα σε μια προσπάθεια να σταματήσει την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού και άλλων δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών σε όλη την Ευρώπη.
Οι αρχές στο νησί στοχεύουν έναν τύπο κουνουπιού που μεταδίδει τους δυνητικά θανατηφόρους ιούς δάγκειου πυρετού, chikungunya, κίτρινου πυρετού και του Δυτικού Νείλου.

Θέλουν να αποτρέψουν την εξάπλωσή του στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Το είδος, που ονομάζεται Aedes aegypti αλλά γνωστό και ως κουνούπι Κίτρινου Πυρετού , πρωτοεγκαταστάθηκε στην Κύπρο πέρυσι.

Οι ειδικοί στοχεύουν επίσης ένα δεύτερο είδος κουνουπιών, το Aedes albopictus, το οποίο είναι φορέας για παρόμοια σειρά ασθενειών.
Οι επιστήμονες συλλαμβάνουν τα αρσενικά κουνούπια και τα υποβάλλουν στο είδος της ακτινοβολίας που βρίσκεται στα μηχανήματα ακτίνων Χ μέχρι να μην είναι πλέον σε θέση να αναπαραχθούν.

Στη συνέχεια, απελευθερώνονται ξανά στη φύση, όπου η αδυναμία τους να αποκτήσουν απογόνους θα σημαίνει τελικά ότι το είδος θα εξαφανιστεί.

Η στρατηγική ελέγχου των γεννήσεων, γνωστή ως Sterile Insect Technique ή SIT, έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες αλλά είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην Κύπρο.

Η εναλλακτική θα ήταν ο ψεκασμός με εντομοκτόνα, αλλά είναι επιβλαβή τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία.

Το πιλοτικό έργο επικεντρώνεται στο τουριστικό θέρετρο της Λάρνακας, στα ανατολικά του νησιού της Μεσογείου.

Αποστειρώνεται σε εργαστήρια 
Τα κουνούπια συλλέγονται στην Κύπρο και στη συνέχεια αποστέλλονται σε εργαστήρια στην Ιταλία και στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη, όπου αποστειρώνονται με έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία.

Η Κύπρος απελευθέρωσε την πρώτη παρτίδα των 100.000 κουνουπιών στις 13 Ιουνίου και έκτοτε έχουν απελευθερωθεί άλλες δύο παρτίδες. Το πιλοτικό πρόγραμμα, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, στοχεύει στην παραγωγή ενός πληθυσμού που σταδιακά συρρικνώνεται μέχρι να εξαλειφθεί τελείως.

«Η παρουσία των δύο ειδών χωροκατακτητικών κουνουπιών εισήγαγε σημαντικές προκλήσεις στην Κύπρο και, εάν το Aedes aegypti δεν εξαλειφθεί, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι. «Το πιλοτικό έργο SIT προσφέρει μια πυρηνική λύση και η επιτυχία του θα είχε εκτεταμένα οφέλη για την Κύπρο και παγκοσμίως».

Οι ασθένειες που μεταδίδονται με φορείς προκαλούν περισσότερους από 700.000 θανάτους παγκοσμίως ετησίως , δήλωσε ο ΔΟΑΕ, ο οποίος ηγείται του έργου μαζί με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Η Τεχνική Αποστειρωμένων Εντόμων έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες για τη διαχείριση γεωργικών παρασίτων όπως η μύγα της Μεσογείου, η μύγα του Νέου Κόσμου και οι μύγες τσετσε.

Απειλή από χωροκατακτητικά είδη
Ελπίζεται ότι η πιλοτική δοκιμή στην Κύπρο θα καταδείξει τη σκοπιμότητα χρήσης της στρατηγικής κατά των κουνουπιών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το Aedes aegypti εξακολουθεί να περιορίζεται σε μια σχετικά μικρή περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανότητες να εξαλειφθεί είναι μεγάλες.

Προηγούμενες πιλοτικές δοκιμές είχαν ως αποτέλεσμα σχεδόν 100% μείωση του Aedes aegypti στην Κούβα το 2020 και του Aedes albopictus στην Κίνα το 2017.

«Γνωρίζουμε την απειλή που αντιπροσωπεύουν αυτά τα χωροκατακτητικά είδη κουνουπιών, ιδιαίτερα το Aedes aegypti, και καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για να αποτρέψουμε την εξάπλωσή τους», δήλωσε η Δρ Πόπη Κανάρη, υπουργός Υγείας της Κύπρου.

Κάθε παρτίδα αποστειρωμένων κουνουπιών θα απελευθερώνεται σε ένα χωριό κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, περίπου 30 μίλια νότια της Λευκωσίας, της διαιρεμένης πρωτεύουσας του νησιού.

«Σε αυτήν την πιλοτική δοκιμή, θέλουμε να αποδείξουμε για πρώτη φορά ότι το SIT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη ενός πληθυσμού κουνουπιών», δήλωσε ο Jérémy Bouyer, ιατρικός εντομολόγος που συμμετέχει στο έργο.

Ενώ γίνονται προσπάθειες να αποστειρωθεί το έντομο από την ύπαρξη, οι κυπριακές αρχές είπαν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά των κουνουπιών, από τη χρήση κουνουπιέρων που έχουν υποστεί επεξεργασία με εντομοκτόνο, έως την τοποθέτηση κουνουπιών στα παράθυρα, φορώντας μακριά μανίκια και παντελόνια και ψεκάζοντας άφθονο αντικουνουπικό .

ΠΗΓΗ

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...