Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Μάρτιος 2η εφαρμογή στα μελίσσια με μελισσοτροφές της BeeNectar

melissotrofes-beenectar

Μάρτιος 2η εφαρμογή στα μελίσσια με μελισσοτροφές της BeeNectar

Δώσαμε στις 22 Μαρτίου την δεύτερη φουρνιά μελισσοτροφών της εταιρείας BeeNectar.
Από τις 11 Φεβρουαρίου έχουμε ξεκινήσει ένα πείραμα που θα το πάμε μέχρι τον χειμώνα να πιάσει όλον τον κύκλο των μελισσιών δηλαδή.
Θα χειριζόμαστε 5 μελίσσια μόνο με μελισσοτροφές της εταιρείας BeeNectar.
Δεν θα κάνουμε καταπολέμηση για την βαρρόα ούτε για την νοζεμίαση παρά θα χρησιμοποιούμε τις τροφές της εταιρείας που περιέχουν βότανα και σύμφωνα με το ΑΠΘ αυτά αρκούν για τον έλεγχο της βαρρόα.
Έχω δουλέψει τροφές της εταιρείας με επιτυχία, μα δεν το έχω κάνει κατ αποκλειστικότητα, δηλαδή να τις δουλέψω μόνες τους και να μην κάνω καταπολέμηση ασθενειών.
Η εταιρεία ζήτησε να βάλω 10 μελίσσια σε αυτό το πείραμα, μα δίστασα και έβαλα μόνο 5.
Θεωρώ ότι και αυτά τα 5 μελίσσια θα μας δώσουν μια ασφαλή εικόνα.
Αναρωτιέμαι αν πρέπει να βάλω ζυγαριά σε αυτή την πεντάδα ώστε να βλέπουμε πως πηγαίνουν σε σχέση με τα υπόλοιπα μελίσσια στο ίδιο μελισσοκομείο.
Ίσως όμως να είναι άδικο αυτό, καθώς παίζουν ρόλο και τα μελίσσια μερικές φορές άλλα συλλέγουν περισσότερο και άλλα λιγότερο οπότε μπορεί και να μην είναι καλή ιδέα η τοποθέτηση ζυγαριάς.
Θα δούμε το τελικό αποτέλεσμα στον τρύγο όμως πως πήγαν.

Να πω ότι πήγαμε στα μελίσσια μετά από πολύ καιρό γιατί άρπαξα γερό κρυολόγημα.
Γι αυτό βάζω 2 κιλά την κάθε φορά και όχι 1 κιλό που προτείνει η εταιρεία, ώστε αν γίνει τίποτα έκτακτο και δεν μπορέσω να πάω να μην μου πεθάνουν τα μελίσσια.

Είναι μελίσσια που τον Σεπτέμβριο τα έχω κόψει παραφυάδες, όλες οι βασίλισσες είναι του Σεπτεμβρίου.
Τα μελίσσια θα πάρουν πάτωμα τον Απρίλιο και πιστεύω ότι τον Μάϊο θα γίνουν τριώροφα .
Θα τρυγηθούν τον Ιούλιο και θα κοπούν ξανά παραφυάδες Αύγουστο ή Σεπτέμβριο ανάλογα πότε θα έχουμε τις πρώτες βροχές και γύρες.
Θα πάνε, πορτοκάλι τον Απρίλιο, παλιούρι τον Μάϊο, Αριά, βελανιδιά τον Ιούνιο και τέλος λυγαριά τον Ιούλιο και μετά το πέρας αυτών θα γίνει τρύγος.
Μετά τον τρύγο γίνεται καταπολέμηση της βαρρόα.
Αν στα μελίσσια του περάματος τότε δεν υπάρχει βαρρόα, δεν πρόκειται να κάνω καταπολέμηση.
Αν όμως υπάρχει βαρρόα, αν βλέπω προσβολή κατά τις επιθεωρήσεις τότε θα κάνω καταπολέμηση και θα το δείξω ότι χρειάστηκε να κάνω, το λέω για να είμαι εξηγημένος.
Βασικά αυτό είναι το πλάνο.

Στα μελίσσια αυτή την φορά δώσαμε μελισσοτροφή που στο κάτω μέρος έγραφε κωδικός 96614
Ψάξαμε στις οδηγίες της BeeNectar η οποία γράφει για αυτή την μελισσοτροφή τα εξής...

H VN-ExtraPower (96614) είναι μια ενισχυμένη και βελτιωμένη μορφή της VN-Power (93414) που αποτελείται από μεγαλύτερες ποσότητες υποκατάστατου γύρης, ιχνοστοιχείων και αμινοξέων υψηλής διατροφικής αξίας. Επομένως είναι μια άριστη γυρεόπιτα που επιτυγχάνει ότι και η VN-Power(93414) και επιπλέον επιτυγχάνει:
• Μεγαλύτερη και γρηγορότερη ανάπτυξη των μελισσοσμηνών, ακόμα και όταν δεν υπάρχει γύρη στο εξωτερικό περιβάλλον, δεδομένου ότι πληρούνται και ο υπόλοιπες προϋποθέσεις που χρειάζεται η βασίλισσα για να δημιουργήσει γόνο (πχ. νέκταρ ή διεγερτική τροφοδοσία κλπ.)


Δείτε τα μελίσσια και την δεύτερη εφαρμογή με μελισσοτροφές της BeeNectar στα δυο παρακάτω βίντεο!!!

 

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...