Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Ο Morgan Freeman, πρωτοπόρος στον αγώνα για τη διάσωση των μελισσών

Morgan Freeman

Ο Morgan Freeman, πρωτοπόρος στον αγώνα για τη διάσωση των μελισσών

Ο Morgan Freeman εκτός από το ότι είναι ένας καταπληκτικός ηθοποιός είναι επίσης γνωστός, για την ζεστή και επιβλητική φωνή του. Τα φωνητικά αυτά ταλέντα του, μάλιστα, τα χρησιμοποιεί για να στηρίξει διάφορες ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος, καθότι ο δημοφιλής ηθοποιός, είναι πολύ ευαίσθητος σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του.

Η τελευταία, μάλιστα, κίνηση του αγαπημένου ηθοποιού, να αφιερώσει το ράντσο του των 124 στρεμμάτων για να βοηθήσει στη διάσωση των μελισσών, δείχνει τη «χρυσή» καρδιά που έχει και για την οποία μιλούν συχνά, αυτοί που τον γνωρίζουν καλύτερα.

Ο 81χρονος ηθοποιός ξεκίνησε τη μελισσοκομία, σαν χόμπι, το 2014, στο ράντσο του των 124 στρεμμάτων, στο Μισισιπή. Ο Freeman ξεκίνησε τις προσπάθειές του με 26 μελίσσια, που μεταφέρθηκαν στο ράντσο του από το Αρκάνσας και τα οποία διατρέφονται με μια υγιεινή διατροφή ζάχαρης και νερού, ενώ περιβάλλονται από μια μεγάλη ποικιλία φυτών και λουλουδιών, φιλικών προς τους επικονιαστές.

Σε μια εμφάνιση στο The Tonight Show με τον Jimmy Kimmel, εξήγησε ότι η σχέση του με τις μέλισσες είναι μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού.

Ο Freeman εξήγησε ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το μελισσοκομικό καπέλο με τις μέλισσές του και ότι δεν τον έχουν τσιμπήσει ποτέ. Δεδομένου ότι δεν επιδιώκει να συγκομίσει μέλι ή οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο τις ταΐζει, εκείνες το καταλαβαίνουν και όπως λέει ο ίδιος χιουμοριστικά, είναι σαν να λένε: «Hey, μην ενοχλείτε αυτόν τον τύπο, έχει νερό ζάχαρης εδώ».

Συνεχίζοντας, ο Freeman υπογράμμισε τη ζωτική σημασία των μελισσών για το οικοσύστημα μας και την ανάγκη να αυξηθούν οι προσπάθειες για τη σωτηρία τους και πρόσθεσε:

“Υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται, για να φέρει τις μέλισσες πίσω στον πλανήτη … Δεν συνειδητοποιούμε ότι είναι το θεμέλιο, νομίζω, της ανάπτυξης του πλανήτη μας…»

Κρατικές υπηρεσίες, όπως η EPA και η επιστημονική κοινότητα γενικά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τα τελευταία χρόνια, σχετικά με την κατάρρευση των αποικιών των μελισσών.

Οι μελέτες έχουν κατηγορήσει σε μεγάλο βαθμό την υπερβολική χρήση τοξικών παρασιτοκτόνων που ονομάζονται νεονικοτινοειδή για την κρίση, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Σε πρόσφατη αναφορά στο Forbes αναφέρεται:

“Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science , συνδέει τους μειωμένους πληθυσμούς μελισσών με έναν συνδυασμό παρασίτων, φυτοφαρμάκων και απώλειας οικοτόπων. Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι μέλισσες θα εξαφανιστούν σύντομα, η μείωση των πληθυσμών των μελισσών θα συνεχίσει να έχει επιπτώσεις στην άγρια βλάστηση και στις γεωργικές καλλιέργειες σε ολόκληρο τον κόσμο ».

Αν και οι προσπάθειες του Morgan Freeman δεν επαρκούν για να αντιστρέψουν το δυσμενές κλίμα για το μέλλον των μελισσών, ωστόσο, το παράδειγμά του αποτελεί ένα εμπνευσμένο μήνυμα ότι, οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν περισσότερο τη σπουδαιότητα των φτερωτών επικονιαστών για την ανθρωπότητα.

Photo Credits: Afp


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...