Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Το πιο ακριβό μέλι στον κόσμο κοστίζει όσο ένα αυτοκίνητο

akrivo-meli-kostizei-oso-ena-aftokinito

Το πιο ακριβό μέλι στον κόσμο κοστίζει όσο ένα αυτοκίνητο

10.000 Ευρώ ανά κιλό, το μέλι Centauri Honey Ελληνικά Κένταυρος από την Τουρκία είναι το πιο ακριβό στον κόσμο, καθώς εξάγεται από μια σπηλιά σε υψόμετρο 2.500m στην κοιλάδα Artvin στη βορειοανατολική Τουρκία. 
Αυτό το σπηλαιόμελο βγαίνει από μια σπηλιά 2.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, μακριά από οποιαδήποτε ανθρώπινη κατοικία και από οποιεσδήποτε άλλες αποικίες μελισσών.

Το νέκταρ έχει σκούρο χρώμα και πικρή γεύση.

akrivo-meli-kostizei-oso-ena-aftokinito

Το μέλι έχει επίσης υψηλές φαρμακευτικές ιδιότητες καθώς είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, κάλιο, φαινόλες, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά.
Αυτό το μέλι μοιάζει με ένα μαγικό ελιξίριο από μια μακρινή χώρα!
Στις 16 Φεβρουαρίου 2021, το μέλι Κένταυρος (Τουρκία) κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ για το πιο ακριβό μέλι.

«Το μέλι είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία ενώ η συλλογή του δεν είναι και η ευκολότερη. Επιπλέον η παραγωγή είναι μικρή και υπάρχουν συγκεκριμένοι πελάτες που το αγοράζουν», λέει η ίδια. 
Το μέλι πωλείται σε βαζάκια των 170 και 250 γραμμαρίων, κυρίως ως φάρμακο.
akrivo-meli-kostizei-oso-ena-aftokinito

Αυτά παράγονται από τα φαρμακευτικά βότανα που φυτεύονται γύρω από τη σπηλιά με τα οποία τρέφονται οι μέλισσες.

Το μέλι Centauri ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες όσον αφορά τη φροντίδα των μελισσών τους για να εξασφαλίσει την καλύτερη ποιότητα, η οποία είναι πολύ διαφορετική από τις συμβατικές μεθόδους.
Αυτό κάνει το μέλι ακόμα πιο δύσκολο να παραχθεί, ειδικά επειδή οι μέλισσες έχουν βάση σε μεγάλο υψόμετρο.

"Το πραγματικό μέλι δεν μπορεί να πωληθεί σε αγορές και καταστήματα, επειδή οι μέλισσες δεν μπορούν ποτέ να φτιάξουν τόνους μελιού για ανθρώπινη κατανάλωση φυσικά. Κάποιοι λένε ότι είναι ακριβό μέλι, εγώ το αποκαλώ παγκόσμιο θησαυρό." - Ahmet Eren Cakir, Ιδρυτής του Centauri Honey



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...