Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Η μέθοδος Jenter (Ζεντερ)

Το σύστημα Jenter είναι μια μέθοδος που επιτρέπει στον μελισσοκόμο να παράγει μεγάλο αριθμό βασιλισσών με ασφάλεια και μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Η μέθοδος Jenter (Ζεντερ)

Σχόλιο: παλιό άρθρο μεν αλλά μου το ζητάει πολύς κόσμος και το ξαναδημοσιεύω.

Το σύστημα Jenter είναι μια μέθοδος που επιτρέπει στον μελισσοκόμο να παράγει μεγάλο αριθμό βασιλισσών με ασφάλεια και μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
Τι συνέβαινε πριν το σύστημα Jenter?
Στο παρελθον οι μελισσοκόμοι συνήθιζαν να τοποθετουν τα αυγα της βασιλισσας στα κελια με το χερι, ακομα και με ενα απλο "τσιμπηδάκι". Αυτο είχε σαν αποτέλεσμα να προκαλειται βλαβη σε μεγαλο ποσοστο στο γονο και ετσι να ανακόπτεται η αναπτυξη του σε βασιλισσα.

Τι αλλαζει με το Jenter?

Τώρα πλεον με το σύστημα Jenter ο μελισσοκόμος δεν παρεμβαίνει στην διαδικασια της μεταφορας του γονου.

Το συστημα περιλαμβάνει ενα σετ απο πλαστικα κελια στα οποια η βασιλισσα μπορει να γεννησει τα αυγα της. Στη συνέχεια τα κελια αυτα μπορουν να αφαιρεθουν με ασφαλεια και να τοποθετηθουν σε απομονωση, αποτρέποντας ετσι την παλιά βασίλισσα απο το να σκοτώσει τις νεες "ανταγωνίστριες".
Αναμεσα στην παλια βασιλισσα και στις νεες βρισκεται πλεον ειναι διαφραγμα, το οποιο επιτρέπει στις μελισσες να περνουν και να ταιζουν τις προνυμφες και τη βασιλισσα. Οταν ο μελισσοκομος επιστρεψει στην κυψελη του, θα βρει τις βασιλισσες να τον περιμένουν απομονωμένες και ασφαλεις.

Ας δουμε τη διαδικασια βημα βημα:

To σύστημα Karl Jenter ή «ή το Kit Jenter» είναι ένας αποδοτικός και εύκολος τρόπος να ανατραφούν οι βασίλισσές σας. Έχει πολλά πλεονεκτήματα πέρα από τις αντίπαλες τεχνικές. Μπορείτε να αναθρέψετε τόσες βασίλισσες όσες και επιθυμείτε χωρίς να πρέπει να μπολιαστούν οι προνύμφες. Έχετε επίσης το προστιθέμενο πλεονέκτημα πως είστε βέβαιοι για την ηλικία των αυγών. Εντούτοις, το να χρησιμοποιήσει κανείς μια συσκευή Jenter για να αναθρέψει για πρώτη φορά τις βασίλισσες μπορεί να είναι ένα δυσνόητο ζήτημα και έτσι έχουμε συντάξει αυτόν τον οδηγό βήμα-βήμα για να καταστήσουμε τη διαδικασία ευκολότερη για σας ως μελισσοκόμο.

Προετοιμασία: Με την συσκευή Jenter θα βρείτε διάφορα κομμάτια. Κάνετε έλεγχο ότι έχετε όλα τα προβαλλόμενα κάτωθι κομμάτια:

μεθοδος Jenter (Ζεντερ)

Θα πρέπει να εξοικειωθείτε με όλα αυτά τα κομμάτια.
Για αναλυτικη προβολή των επιμέρους εξαρτημάτων πατήστε εδω
Θα χρειαστείτε επίσης διάφορα εργαλεία. Ένα πριόνι ξύλου, ένα σφυρί, ένα αιχμηρό μαχαίρι, ένα κόφτη καλωδίων, μια μετροταινία, ένα φλόγιστρο, ένα ξύλο υποστήριξης, και τελικά μερικά καρφιά. Για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγχυση, αυτοί απεικονίζονται κατωτέρω


Τώρα που τα έχετε όλα έτοιμα, παίρνετε τα κελιά και τα τοποθετείτε μέσα στις βάσεις τους και στη συνέχεια το τοποθετείτε όλο μαζί μέσα στο μεταφορέα κελιών. Αυτό παρουσιάζεται παρακάτω:


μέθοδος Jenter (Ζεντερ)

Τοποθετώντας το «κλουβί»:

Το κλουβί Jenter πρέπει να εναρμονιστεί σε ένα πλαίσιο στο οποίο η κερήθρα ή η βάση έχει αφαιρεθεί από τις μέλισσες. Αυτό θα παρέχει πολύ καλύτερη αποδοχή από τις μέλισσες και έτσι θα επιταχύνει τη διαδικασία εκτροφής βασίλισσας

μέθοδος Jenter (Ζεντερ)

Πάρτε το πλαίσιό σας και χρησιμοποιείστε το κλουβί σαν καλούπι, έπειτα χρησιμοποιείστε ένα καυτό μαχαίρι για να αποκόψετε το σχήμα του. Θα θελήσετε επίσης να επεκτείνετε τις κάτω στήλες προκειμένου να επιτρέψετε τη χρήση των ξύλινων υποστηρίξεων. Αφότου έχετε κάνει αυτά, το πλαίσιό σας πρέπει να μοιάζει με αυτό παρακάτω:

μέθοδος Jenter (Ζεντερ)

Μπορείτε τώρα να απορρίψετε το κομμάτι της αφαιρούμενης κερήθρας. Το κλουβί πρέπει να ταιριάξει στην τομη αλλά ένα κομμάτι του κορυφαίου φραγμού θα πρέπει να τακτοποιηθεί για να επιτρέψει τη σύνδεση. Μολις τεθεί σε ισχύ, στερεώστε το κλουβι στην πανω πλευρα με βιδες.

μέθοδος Jenter (Ζεντερ)

Θα πρέπει τώρα να εγκαταστήσετε τις υποστηρίξεις για το κλουβί στη βάση του πλαισίου, προκειμένου να το υποστηρίξετε κατάλληλα. Καρφώστε αυτα στη θέση τους. Η εμπρος και πισω οψη του κλουβιού σας πρέπει τώρα να μοιάζει με τις εικόνες παρακάτω:

μέθοδος Jenter (Ζεντερ)
Τώρα θα πρέπει να εγκαταστήσετε τους μεταφορείς κελιών. Υπάρχουν δύο δυνατότητες για αυτό, και η επιλογή εξαρτάται καθαρά από την προσωπική προτίμησή σας ως μελισσοκόμος. Θα μπορούσατε να τους εγκαταστήσετε σε ένα ράφι σε ένα συνηθισμενο πλαίσιο Το μονο που πρέπει να κάνετε είναι να αποκόψετε μια αυλάκωση με το πριόνι σε κάθε πλευρά. Το πλαίσιο είναι αρκετά μεγάλο ωστε δύο ράφια να μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν. Ένα ολοκληρωμένο εγκατεστημένο ράφι παρουσιάζεται κατωτέρω:

μέθοδος Jenter (Ζεντερ)

Εναλλακτικά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα πλαστικά κελιά σε ένα ράφι κυλινδρικών οπών που τοποθετείται σε ένα κοινό πλαίσιο. Η διαδικασία συναρμολόγησης είναι αρκετά απλή και μια εικόνα της ολοκληρωμένης κατασκευής παρουσιάζεται παρακάτω:

μέθοδος Jenter (Ζεντερ)

Έχετε ολοκληρώσει τώρα την προετοιμασία της συσκευης Jenter σας.

Εντούτοις, προφανώς δεν έχετε αναθρέψει ακόμα οποιεσδήποτε βασίλισσες!!! Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουμε να φτιαχνουμνε μερικές βασιλισσες και αυτό παρουσιάζεται λεπτομερως παρακάτω.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ:

ημέρα 1η

Ο καλύτερος χρόνος να αρχίσει η διαδικασια με την συσκευη Jenter σας είναι στις αρχές Μαΐου. Θα πρεπει να επιλέξετε μια ισχυρή αποικία που έχει δευτερο οροφο. Το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να περιορισετε τη βασίλισσα στον κατω οροφο με τη χρηση ενός βασιλικου διαφραγματος. Θα πρεπει έπειτα να τακτοποιήσετε τον πανω οροφο με τα πλαίσια των αυγών, των νέων προνυμφών και του σφραγισμένου γονου δεδομένου ότι αυτό θα παράσχει τις απαραίτητες πρόσθετες μέλισσες «νοσοκόμες». Τοποθετουμε το συστημα Jender στην κυψέλη ωστε οι μελισσες να καλυψουν τις ατελειες με κερι και να το οικειοποιηθούν.

ημέρα 5

Αφου αφήσουμε μερικες μερες την κυψελη να ηρεμησει επιστρέφουμε στην κυψέλη και επιλέγουμε μια βασίλισσα που επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη γέννηση των αυγών. Τοποθετήστε την στο κλουβί. Θα την αφησετε τωρα να γεννήσει.
μέθοδος Jenter (Ζεντερ)

ημέρα 6

Αφου εχουμε αφήσει τη βασίλισσα στο Jenter κλουβί για 24 ώρες, επιστρεφουμε στην κυψέλη και ελέγχουμε ότι έχει γεννήσει τα αυγά στο Jenter. Εάν έχει γεννησει την απελευθερώνουμε πίσω στον πληθυσμο, αφαιρώντας το καπάκι της Jenter.

ημέρα 8

Αφαιρουμε τον κατω οροφο με τη βασιλισσα και λιγο πληθυσμο και τροφη και αφηνουμε τις μελισσες τινάζοντας τις στον πανω οροφο. Στη συνέχεια μετατρέπουμε τον πανω οροφο σε βαση. Επισης πρεπει να εξασφαλίσουμε ότι υπαρχει αρκετος διαθεσιμος χώρος για να τοποθετηθουν δυο πλαισια την επομενη μερα. Τελος φροντίζουμε ώστε να μην μεινει μεσα κανενα αυγο ή προνυμφη γιατι οι μελισσες θα προσπαθησουν να βγαλουν νεα βασιλισσα απο μονες τους. Οι υπολοιπες μελισσες και η βασιλισσα μεταφέρονται σε νεα κυψελη

Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποίηστε τη μεθοδο της εφημερίδας ώστε να ενισχύσετε τον πληθυσμο της κυψελης και να βελτιώσετε την αποδοση.

Ημέρα 9

Σήμερα, θα πρέπει να πάρετε το σετ κελιων από το οπίσθιο τμήμα του κλουβιού Jenter που έχει τις προνύμφες ημέρας.
μέθοδος Jenter (Ζεντερ)
Τοποθετήστε αυτό στη βαση κελιων και έπειτα στο μεταφορέα κελιών. Το σετ αυτό τοποθετειται στο ράφι και τοποθετουμε το πλαισιο αυτό στο μελισσι χωρις που αφαιρεσαμε τη βασιλισσα. Αυτό θα πρέπει να αφεθεί για περίπου εννέα ημέρες έτσι ώστε τα κύτταρα να σφραγιστούν

μέθοδος Jenter (Ζεντερ)

ημέρα 19

αφότου έχουν σφραγιστεί τα κελια, προετοιμάζουμε τα πλεγματα για να τα στεγάσουμε. Καλύψτε τα κύτταρα με τα κλουβιά για την περίπτωση που εκκολάφτουν, γιατι διαφορετικά η πρώτη βασίλισσα που θα βγει θα σκοτώσει όλες τις άλλες.
Λογικα σημερα πρέπει να χαρείτε εξαιρετικά! Το πλαίσιό σας πρέπει να μοιάζει κάπως σαν αυτό:

μέθοδος Jenter (Ζεντερ)

MELISSOCOSMOS

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...