Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Μη ισορροπημένη διατροφή, η κύρια αιτία θανάτου των μελισσών


Μια έρευνα που διεξάγεται από Ισραηλινούς ερευνητές επιδιώκει να διαπιστώσει γιατί όλο και περισσότερες μέλισσες πεθαίνουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Πιστεύουν λοιπόν ότι τα  όλο και λιγότερα αγριολούλουδα μειώνουν τις επιλογές μιας ισορροπημένης διατροφής στις μέλισσες.
Η έρευνα βρήκε ότι, όπως και οι άνθρωποι, οι μέλισσες έχουν την ανάγκη για ωμέγα-6 και ωμέγα-3 στην διατροφή τους.

Όμως δεν μπορούν να επιλέξουν γύρη από λουλούδια που έχουν υψηλά ποσοστά σε ωμέγα-3 επειδή η αυξανόμενη αστικοποίηση σε πολλές χώρες έχει καταστρέψει διάφορα είδη αγριολούλουδων.
Η προκύπτουσα διατροφική ανισορροπία είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι μέλισσες σε ολόκληρο τον κόσμο πεθαίνουν με ανησυχητικό ρυθμό, λένε οι ειδικοί.
Οι μελισσοκόμοι μπορούν να τους δώσουν νερό ζάχαρης αν δεν υπάρχει αρκετό νέκταρ, αλλά η έλλειψη γύρης είναι ένα σοβαρότερο πρόβλημα λόγω της πολυπλοκότητάς της.
Υπάρχουν απαραίτητα αμινοξέα που μπορούν να ληφθούν μόνο από τη γύρη και η ποσότητα των βασικών λιπαρών οξέων ωμέγα-3 και ωμέγα-6 ποικίλει αναλόγως.
Χωρίς την ύπαρξη των λιπαρών οξέων ωμέγα-3 και ωμέγα-6 μεταξύ των άλλων οι μέλισσες αδυνατούν να παράξουν στον οργανισμό τους επαρκής ποσότητες λιποσώματος.

Αν ισχύουν τα παραπάνω τότε πρέπει ειδικά προ του φθινοπώρου να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν να δοθούν στις μέλισσες συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...