Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Πέρασμα φύλλων κηρήθρας στα πλαίσια video


Συνάδελφοι μια πολύ σημαντική εργασία του μελισσοκόμου είναι το πέρασμα φύλλων κηρήθρας στα πλαίσια.
Τα φύλλα αυτά είναι η βάση της κηρήθρας όπου θα τις χτίσουν οι μέλισσες μας προσθέτοντας λίγο κεράκι δικό τους ακόμα.
Θα πρέπει να πω μερικά πράματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τις κηρήθρες, κυρίως οι νέοι μελισσοκόμοι.
Φυσικά το κερί των μελισσών είναι το καλύτερο υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε αυτά τα φύλλα κηρήθρας.
Επειδή όμως δεν επαρκεί χρησιμοποιείται και κερί από άλλα έντομα που περικλείουν με αυτό τα αβγά τους.
Και αυτό το δεύτερο κερί επίσης είναι καλό.
Επιπλέον ειδική παραφίνη σε μικρή ποσότητα βοηθάει ώστε οι κηρήθρες να έχουν μια μικρή ελαστικότητα και να μην σπάνε.
Οι αναλογίες όμως είναι αυστηρές και δεν πρέπει να τις παραβιάζουμε γιατί μετά οι μέλισσες αντί να χτίζουν κόβουν τις κηρήθρες.


Ένα ακόμα μυστικό.
Κατά την διαδικασία παραγωγής την κηρήθρας, όταν λιώνει και πέφτει στους κυλίνδρους δηλαδή, αυτοί ψεκάζονται με ένα υγρό προκειμένου το κερί να ξεκολλάει από τους κυλίνδρους.
Το υγρό αυτό είναι αρκετά τσιμπημένο στην τιμή, γι αυτό το λόγο πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν σαπουνάδα από κοινό σαπούνι για τον ψεκασμό και οι κηρήθρες ξεκολάνε καλά.

Ωστόσο το σαπούνι περιέχει καυστική ποτάσα στα συστατικά του και όταν οι μέλισσες πάνε να μασήσουν για να πλάσουν την κηρήθρα πικραίνονται, δεν αναγνωρίζουν το υλικό ως κερί ακόμα κι αν είναι γνήσιο και έτσι το κόβουν ή κάνουν κακοτεχνίες.

Οι παραπάνω λόγοι, αν και είναι λεπτομέρειες είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες και μου έχει τύχει κηρήθρες κατασκευασμένες από καθαρό κερί να μην τις πιάνουν οι μέλισσες λόγο του σαπουνιού.

Έτσι προσπαθώ να χρησιμοποιώ επώνυμα προϊόντα και κηρήθρες, γιατί πιστεύω ότι μια μεγάλη εταιρεία πολύ δύσκολα θα κωλώσει σε τέτοιες λεπτομέρειες και θα ρισκάρει την φήμη της.

Αφού δοκίμασα πολλές κηρήθρες άλλες καλές και άλλες άσχημες, εδώ και 2 χρόνια έχω κατασταλάξει στις κηρήθρες της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Πρόκειται για κηρήθρες με ωραίο χρώμα, υφή και άρωμα, που οι μέλισσες τις χτίζουν ταχύτατα και με μεγάλο βάθος κελιού, και το σημαντικότερο στην καλύτερη τιμή της αγοράς.
Μέρες που είναι άλλωστε όλα τα κοιτάμε.

Να πω επίσης για το βάθος του κελιού ότι.

Όταν βάλουμε τις κηρήθρες στις μέλισσες αυτές μασούν τα τοιχώματα του κελιού, το πλάθουν και σχεδόν αυτό είναι αρκετό για την ολοκλήρωση της κηρήθρας.
Όσο πιο βαθύ είναι το κελί λοιπόν τόσο μεγαλύτερα τα τοιχώματα και το έτοιμο κερί για το χτίσιμο.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί τον μελισσοκόμο δεν τον συμφέρει οι μέλισσες να καταναλώνουν μέλι για να παράγουν κερί, οπότε το να έχει μεγάλο βάθος κελιού η κηρήθρα μας είναι προς όφελος μας.

Οι κηρήθρες της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ φτάνουν σε όλη την Ελλάδα εύκολα με πολύ μικρο κόστος μεταφοράς.


Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις κηρήθρες και το πέρασμα τους στα πλαίσια.





MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...