Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Πως δημιουργούμε καθαρή πρόπολη


Φίλες και φίλοι, αν και έχουν περάσει 6 χρόνια λειτουργίας σε αυτό εδώ το Blog, αν και έχουμε μάθει για την συλλογή και τις ευεργετικές ιδιότητες της πρόπολης, ωστόσο ποτέ έως τώρα δεν έδωσε ο MELISSOCOSMOS συνταγή για επεξεργασία πρόπολης ή και βάμμα πρόπολης.
Δεν βιαζόταν καθόλου να το κάνει, παρόλο που του το ζητούσαν οι αναγνώστες του.
Ο λόγος;
Η πρόπολη, είναι φάρμακο....
Και με τα φάρμακα δεν παίζουμε.
Αν έγραφα μια λάθος συνταγή εγώ ο άλλος, ο παράλλος, τότε σε πολύ μικρο διάστημα η πρόπολη ως θεραπευτικό προϊόν θα έχανε την αξιοπιστία της.
Αυτός ήταν ο λόγος.

Πλέον την έχω την συνταγή όμως και θα σας την δώσω.
Πρόκειται για συνταγή, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΛΛΑΣ τον Ιανουάριο του 1986.

Πάμε να μάθουμε για την επεξεργασία της πρόπολης λοιπόν...


Πρώτα πρώτα πρέπει να καθαρίζεται, στην συνέχεια να κοπανίζεται και αμέσως μετά να μπει στο ψυγείο σε θερμοκρασία 0 βαθμούς για μερικές ώρες.
Αφού παγώσει, έτσι κοπανισμένη μπορούμε να την βάλουμε σε μπουκάλι που περιέχει οινόπνευμα 70 βαθμών, σε αναλογία 50 γραμμάρια πρόπολη προς 1.000 γραμμάρια οινόπνευμα.
Το δοχείο πρέπει να αναταράσσεται κάθε μέρα 4 έως 5 φορές.
Τα αδιάλυτα μέρη που θα προκύψουν μέσα στο οινόπνευμα, όπως κερί, και διάφορες άλλες ακαθαρσίες είτε επιπλέουν είτε μαζεύονται.
Τότε πρέπει το μείγμα να φιλτραριστεί ώστε να φύγουν τα αδιάλυτα μέρη.
Έπειτα αφήνουμε ανοικτό το μπουκάλι να εξατμίζεται το οινόπνευμα.
Τότε δημιουργείται μια μάζα που είναι καθαρή πρόπολη.


Αυτή η μάζα είναι ότι πιο ακριβό προϊόν υπάρχει σε μορφή πρόπολης.
Με αυτήν μετά μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή βάμματος ή άλλων προϊόντων προπολης.
Η συνταγή αυτή που δημοσίευσε το περιοδικό ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΛΛΑΣ και αναδημοσίευσε ο MELISSOCOSMOS προέρχεται από την Ρουμανία.

 Καλή επιτυχία σε όσους την δοκιμάσουν.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών