Όποιος ταΐζει για να βγάλει μάνες βγάζει δήθεν μάνες...Δεν το λέω για τον άνθρωπο τον συγκεκριμένο γιατί δεν ξέρω τι κάνει.Το λέω για όσους ταΐζουν γενικότερα για διέγερση (και βγάζουν αδύνατα μελίσσια) και ΙΔΙΩΣ για όσους ταΐζουν για να βγάλουν μάνες...Μάνα με σιρόπι δε βγαίνει!Άμα δε φέρει το μελίσσι από μόνο του φρέσκο νέκταρ και φρέσκια γύρη να κάνει καλό βασιλικό πολτό τίποτα δεν γίνεται!
Γι'αυτό και ο βασιλικός πολτός από τα φαρμακεία τρέχει σαν νερό...Γιατί κάνει 60 βασιλοκέλια το μελίσσι με το ζόρι και με σιρόπι!Ενώ ο πολτός που βγαίνει από κελιά σμηνουργίας (δηλαδή ο λγοστός που βγάζω εγώ) δεν τρέχει σταγόνα,ανάποδα να το γυρίσεις!Γιατί το μελίσσι κάνει όσο θέλει και όσο μπορεί!
Οι νέοι μελισσοκόμοι μάθετε να μην ταΐζετε τα μελίσσια σας παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης και φυσικά το χειμώνα.Δεν κερδίζεται τίποτα!Μόνο χρόνο σπαταλάτε,χρήμα και ενέργεια.
Η μέλισσα που έφαγε σιρόπι πριν γεννηθεί δεν είναι ίδια μέλισσα με αυτήν που έφαγε μέλι και γύρη.Μην νομίζετε ότι επειδή ο άλλος έχει τρίπατο μελίσσι είναι και δυνατό...Τα δικά μου τα μελίσσια παίρνουν 1 πάτωμα στην ώρα τους.Τα μισά μόνο καταφέρνουν να γίνουν 20ρια μέσα στη χρονιά.Τα υπόλοιπα 15ρια και πάνω...Όμως σε παραγωγή ίσως να έχω και καλύτερη από αυτούς που έχουν τρίπατα και τετράπατα μελίσσια γιατί η μέλισσα είναι μέλισσα και όχι ζάχαρη.
Φιλε μου, μεινε με τα καχεκτικα μελισσια σου και καντους οσες περικοπες θες εσυ, καντους και νηστεια επισης. Μη προσπαθεις ομως να μας πισεις οτι αν καποιος εχει αδυναμα μελισσια ειναι και επιτυχια. Ελεος δηλαδη την τρελα μου.
Συνάδελφε Βασίλη...Δεν θέλω να μαλώσω με κανέναν!Απόψεις διατυπώνω και προσωπικά πιστεύω.Στο blog σου μπαίνω γιατί πραγματικά η δουλειά και οι γνώσεις που προσφέρεις είναι πολύ σημαντικά.Δεν μπορούμε όμως να συμφωνούμε σε όλα.Ας προσπαθήσουμε να συζητήσουμε και να εκθέσει ο καθένας τις απόψεις του.
Έχω δοκιμάσει κι εγώ με ταΐσματα και τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια...Το ίδιο μέλι μου αποδίδανε τα μελίσσια με το σιρόπι με τα ατάϊστα...Μόνο παραπάνω χρόνο και χρήμα ξόδευα για τα ταΐσματα.Δεν μιλάω στον αέρα.Δοκίμασέ το κι εσύ μια χρονιά και πες μου τα αποτελέσματα...
Προσωπικά, για να καταλάβεις αφήνω στα μελίσσια για ξεχειμώνιασμα 4 τελάρα με μέλι.Με τα πρώτα δυνατά κρύα βάζω 1 κιλό ζαχαροζύμαρο για να το φτάνουν ευκολότερα με τη σφαίρα.Συνήθως το βάζω μετά την πρωτοχρονιά.Μόλις τελειώσει αυτό βάζω ακόμα 1 και τέλος...Σε ελάχιστες περιπτώσεις μελισσιών βάζω και τρίτο...Στο 95% όμως βάζω 2 κιλά συνολικά.Μέχρι τότε έχει έρθει η άνοιξη...
Από εκεί και πέρα δεν ταΐζω τίποτα.Δεν χρειάζεται.Ούτε για βασιλοτροφία...Παρακολουθώ τον καιρό και όταν προβλέπεται καλοκαιρία για συνεχόμενες ημέρες ορφανεύω μελίσσια και κάνουν βασιλοκέρια.Μόνα τους...Χωρίς σιρόπι.
Προχθές έκανα έλεγχο στις καινούριες μου παραφυάδες.8 τον αριθμό.Σε πληροφορώ πως οι 7 μάνες ήταν σα σφήγκες σε μέγεθος και είχαν γονέψει.Η μία ήταν μικρή και την έκοψα βάζοντας άλλο τελάρο με βασιλοκέρι.Ποσοστό επιτυχίας 87,5%.
Η παραγωγή μου σε μέλι ανά κυψέλη είναι στο μέσο όρο της Ελλάδας και ίσως λίγο παραπάνω.500 κιλά πάνω κάτω με 30 μελίσσια από το 2010...Αν θέλεις να μιλήσουμε με αριθμούς αυτή είναι η αλήθεια.Πείσε με ότι αξίζει να ταΐζω.............
παιδια και εγω πιστευω αν δεν ταισεις μελισσι δεν κανεις τα υπολοιπα ειναι μλκς απο αρχάριους μελισσοκόμους που το παιζουν καποιοι. μελισσοκόμοι ειναι λίγοι ερασιτέχνες πάρα πολυ!!!!!
ολοι γιναναι μελισσοκομοι. ολοι έχουν μελισσια αλλα λιγοι παιρνουν παραγωγη. δλδ ρε τατακα μελισσοκομο να σε πει κανεις εσυ ετσι νομιζεις οτι θα κανεις μελισσια?? κανε οτι νομιζεις ειναι δικαιομα καθενος αλλα μην παραπονιεσαι οτι δεν παει καλα η χρονια. ολες οι χρονιες ειναι καλες αν ξερεις απο μελισσια και φετος μια χαρα χρονια ηταν με 100 μελισσια πειρα σχεδον 3 δοχεια μελι στο μελισσι. ελπιζω μετα απο αυτο το νουμερο να καταλαβεις τι θα πεις μελισσοκομος ( μελι τριγισα ΟΧΙ ζαχαρι)
11 σχόλια:
Ερώτηση κρίσεως...
Ταΐζει για να βγάλει μάνες;;;
λογικα ναι!!
Όποιος ταΐζει για να βγάλει μάνες βγάζει δήθεν μάνες...Δεν το λέω για τον άνθρωπο τον συγκεκριμένο γιατί δεν ξέρω τι κάνει.Το λέω για όσους ταΐζουν γενικότερα για διέγερση (και βγάζουν αδύνατα μελίσσια) και ΙΔΙΩΣ για όσους ταΐζουν για να βγάλουν μάνες...Μάνα με σιρόπι δε βγαίνει!Άμα δε φέρει το μελίσσι από μόνο του φρέσκο νέκταρ και φρέσκια γύρη να κάνει καλό βασιλικό πολτό τίποτα δεν γίνεται!
Γι'αυτό και ο βασιλικός πολτός από τα φαρμακεία τρέχει σαν νερό...Γιατί κάνει 60 βασιλοκέλια το μελίσσι με το ζόρι και με σιρόπι!Ενώ ο πολτός που βγαίνει από κελιά σμηνουργίας (δηλαδή ο λγοστός που βγάζω εγώ) δεν τρέχει σταγόνα,ανάποδα να το γυρίσεις!Γιατί το μελίσσι κάνει όσο θέλει και όσο μπορεί!
Οι νέοι μελισσοκόμοι μάθετε να μην ταΐζετε τα μελίσσια σας παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης και φυσικά το χειμώνα.Δεν κερδίζεται τίποτα!Μόνο χρόνο σπαταλάτε,χρήμα και ενέργεια.
Η μέλισσα που έφαγε σιρόπι πριν γεννηθεί δεν είναι ίδια μέλισσα με αυτήν που έφαγε μέλι και γύρη.Μην νομίζετε ότι επειδή ο άλλος έχει τρίπατο μελίσσι είναι και δυνατό...Τα δικά μου τα μελίσσια παίρνουν 1 πάτωμα στην ώρα τους.Τα μισά μόνο καταφέρνουν να γίνουν 20ρια μέσα στη χρονιά.Τα υπόλοιπα 15ρια και πάνω...Όμως σε παραγωγή ίσως να έχω και καλύτερη από αυτούς που έχουν τρίπατα και τετράπατα μελίσσια γιατί η μέλισσα είναι μέλισσα και όχι ζάχαρη.
Φιλε μου, μεινε με τα καχεκτικα μελισσια σου και καντους οσες περικοπες θες εσυ, καντους και νηστεια επισης.
Μη προσπαθεις ομως να μας πισεις οτι αν καποιος εχει αδυναμα μελισσια ειναι και επιτυχια.
Ελεος δηλαδη την τρελα μου.
Re vasili den vlepeis to onoma?
ayto tha pei onoma kai prama
Συνάδελφε Βασίλη...Δεν θέλω να μαλώσω με κανέναν!Απόψεις διατυπώνω και προσωπικά πιστεύω.Στο blog σου μπαίνω γιατί πραγματικά η δουλειά και οι γνώσεις που προσφέρεις είναι πολύ σημαντικά.Δεν μπορούμε όμως να συμφωνούμε σε όλα.Ας προσπαθήσουμε να συζητήσουμε και να εκθέσει ο καθένας τις απόψεις του.
Έχω δοκιμάσει κι εγώ με ταΐσματα και τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια...Το ίδιο μέλι μου αποδίδανε τα μελίσσια με το σιρόπι με τα ατάϊστα...Μόνο παραπάνω χρόνο και χρήμα ξόδευα για τα ταΐσματα.Δεν μιλάω στον αέρα.Δοκίμασέ το κι εσύ μια χρονιά και πες μου τα αποτελέσματα...
Προσωπικά, για να καταλάβεις αφήνω στα μελίσσια για ξεχειμώνιασμα 4 τελάρα με μέλι.Με τα πρώτα δυνατά κρύα βάζω 1 κιλό ζαχαροζύμαρο για να το φτάνουν ευκολότερα με τη σφαίρα.Συνήθως το βάζω μετά την πρωτοχρονιά.Μόλις τελειώσει αυτό βάζω ακόμα 1 και τέλος...Σε ελάχιστες περιπτώσεις μελισσιών βάζω και τρίτο...Στο 95% όμως βάζω 2 κιλά συνολικά.Μέχρι τότε έχει έρθει η άνοιξη...
Από εκεί και πέρα δεν ταΐζω τίποτα.Δεν χρειάζεται.Ούτε για βασιλοτροφία...Παρακολουθώ τον καιρό και όταν προβλέπεται καλοκαιρία για συνεχόμενες ημέρες ορφανεύω μελίσσια και κάνουν βασιλοκέρια.Μόνα τους...Χωρίς σιρόπι.
Προχθές έκανα έλεγχο στις καινούριες μου παραφυάδες.8 τον αριθμό.Σε πληροφορώ πως οι 7 μάνες ήταν σα σφήγκες σε μέγεθος και είχαν γονέψει.Η μία ήταν μικρή και την έκοψα βάζοντας άλλο τελάρο με βασιλοκέρι.Ποσοστό επιτυχίας 87,5%.
Η παραγωγή μου σε μέλι ανά κυψέλη είναι στο μέσο όρο της Ελλάδας και ίσως λίγο παραπάνω.500 κιλά πάνω κάτω με 30 μελίσσια από το 2010...Αν θέλεις να μιλήσουμε με αριθμούς αυτή είναι η αλήθεια.Πείσε με ότι αξίζει να ταΐζω.............
Το 2011 εβγαλα 2.5 τονους με 57 μελισσια, ανθομελο και ελατο.
Αυτο πιστευω ειναι αρκετο.
ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΙΑ ΜΑΣ ΑΡΩΣΤΕΝΟΥΝ ΟΠΩΣ Ο ΤΑΤΑΚΑΣ ΑΝΩΝΗΜΟΣ ΠΟΥ ΜΙΣΕΙ ΤΟΝ ΒΑΣΥΛΗ
ΒΑΣΗΛΗ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΑΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ
ΑΡΚΕΤΑ
ΝΙΚΟΣ
νομίζω χωρίς λόγο είστε πολύ επιθετικοί με τον TATAKAS , ο άνθρωπος είπε πολύ απλά την άποψή του. γιατί τόση αγένεια;
παιδια και εγω πιστευω αν δεν ταισεις μελισσι δεν κανεις τα υπολοιπα ειναι μλκς απο αρχάριους μελισσοκόμους που το παιζουν καποιοι. μελισσοκόμοι ειναι λίγοι ερασιτέχνες πάρα πολυ!!!!!
ολοι γιναναι μελισσοκομοι. ολοι έχουν μελισσια αλλα λιγοι παιρνουν παραγωγη. δλδ ρε τατακα μελισσοκομο να σε πει κανεις εσυ ετσι νομιζεις οτι θα κανεις μελισσια?? κανε οτι νομιζεις ειναι δικαιομα καθενος αλλα μην παραπονιεσαι οτι δεν παει καλα η χρονια. ολες οι χρονιες ειναι καλες αν ξερεις απο μελισσια και φετος μια χαρα χρονια ηταν με 100 μελισσια πειρα σχεδον 3 δοχεια μελι στο μελισσι. ελπιζω μετα απο αυτο το νουμερο να καταλαβεις τι θα πεις μελισσοκομος ( μελι τριγισα ΟΧΙ ζαχαρι)
Δημοσίευση σχολίου