Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Έλεγχος της νεκταροέκκρισης με την μέθοδο του τινάγματος video


Φίλες και φίλοι η σημερινή ανάρτηση απευθύνεται κυρίως στους αρχάριους μελισσοκόμους αφού οι έμπειροι αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά!!!
Ο μελισσοκόμος ακόμα κι αν έχει τοποθετημένη ζυγαριά στα μελίσσια του για να του δείχνει αν δουλεύουν ή όχι, όπως πχ η αφεντιά μου...πάντα έχει την επιθυμία να δει με τα μάτια του την κατάσταση και να εκτιμήσει την όλη εικόνα βλέποντας περισσότερα μελίσσια από κοντά.
Και φυσικά όταν μιλάμε για εικόνα εντός της κυψέλης φαντάζομαι όλοι θα συμφωνούμε ότι η απόλυτη οπτική μελισσοκομική ηδονή είναι αυτή μιας κυψέλης γεμάτης μέλια.
Ο μελισσοκόμος λοιπόν, επειδή δεν έχει και την υπομονή να περιμένει να γεμίσουν οι κηρήθρες, ελέγχει για να δει αν και πόσο φρέσκο νέκταρ έρχεται στην κυψέλη και εκτιμάει έτσι την κατάσταση.
Αυτό το πετυχαίνει ο μελισσοκόμος με την μέθοδο του τινάγματος ενός πλαισίου με γόνο όπως ακριβώς θα δείτε στο παρακάτω βίντεο.
Έτσι αν οι μελισσούλες του και η ανθοφορία ή και η μελιτοέκκριση δουλεύουν, τότε με ένα τίναγμα του πλαισίου θα δει το φρέσκο νέκταρ, αυτό που είναι της ημέρας δηλαδή και είναι ακόμα ρευστό να στάζει.

Μάλλον κάποιοι θα θέλουν να ρωτήσουν, για πιο λόγο να τινάξουμε πλαίσιο με γόνο και όχι πλαίσιο με μέλι;
Η απάντηση είναι απλή.
Οι μέλισσες ως πρώτο τους μέλιμα έχουν την διεώνηση του είδους...
Γι αυτό πρώτα προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι ο γόνος που είναι η συνέχεια και το μέλλον της αποικίας θα τραφεί σωστά, και μετά ότι περισσέψει θα πάει στα πλαίσια με το μέλι.
Γι αυτό πάντα αν θέλουμε να δούμε φρέσκο νέκταρ πρέπει να κοιτάμε στα πλαίσια των γόνων.
Επιπλέον θα ρωτήσει ίσως κάποιος άλλος, μα καλά τι λες στάζουν και τα μελιτώματα;
Και πάλι η απάντηση είναι απλή.
Τα μελιτώματα στάζουν πιο δύσκολα μεν, πχ αυτό του κόκκινου ελάτου αλλά ναι στάζουν έστω και λίγο και ένας έμπειρος μελισσοκόμος από αυτό το λίγο μπορεί πολλά να καταλάβει.
Γιατί να ξέρετε πως ακόμα και τα μελιτώματα όταν πρωτοέρχονται στις κυψέλες είναι ρευστά όχι όπως το νέκταρ βεβαίως αλλά αρκετά ρευστά.
Στη συνέχεια συμπυκνώνονται με τις γνωστές μεθόδους των μελισσών και το περίσσευμα πηγαίνει για αποθήκευση στα πλαίσια με το μέλι, οπότε τα πλαίσια με το μέλι δεν στάζουν ή στάζουν ελαχιστότατα.
Αν λοιπόν, τα εξωτερικά σημάδια στην κυψέλη, ή οι καιρικές συνθήκες δεν σας φτάνουν και θέλετε να επιβεβαιώσετε κάνοντας έλεγχο αν τα μελίσσια σας δουλεύουν, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τινάξετε το πλαίσιο και να κοιτάξετε πάνω στα πλαίσια για την ποσότητα που έπεσε σε αυτά.
Όσο περισσότερο τόσο καλύτερα, ενώ αν δεν δουλεύουν τα μελίσσια σας όσο κι αν τινάζετε σταγόνα δεν θα στάζει!!!




MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...