Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012
Συμβουλές για την μέθοδο Χαλκιά
Φίλε Βασίλη επέτρεψε μου τον ενικό διότι είμαι μεγαλύτερος.
Είδα με χαρά ότι μίλησες για τη μέθοδο του αείμνηστου χαλκιά, ξαδέρφου του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή μας και κοντοχωριανού μου.
Η μέθοδος αυτή είναι παραγκωνισμένη και κανεις ένα λάθος που λες ότι την χρησιμοποιούν πολλοί.
Είμαστε ένα δυο - άντε τρία άτομα σε όλη την Ελλάδα που την κάνουμε.
Επίσης κάνεις ένα λάθος που λες ότι βγάζει τόσο πολύ μέλι.
Εγώ βγάζω κάθε χρόνο από τα 11 μελίσσια 300 κιλά και άλλα 100 από το εννιάρι δηλαδή σκάρτα 400 όλα μαζί.
Επειδή όμως το κάνω στο θυμάρι, 400 κιλά που τα πουλάω μόνος μου, καταλαβαίνεις ότι είναι ένα καλό έσοδο κάθε Ιούνιο.
Πέρσι τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά , διότι υπήρξε τρομερό πρόβλημα με τις σφήκες. Μιλάμε για άλλο είδος σερσενιού από αυτό που ξέραμε.
Ακόμα μεγαλύτερες, δεν ξέρω που βρέθηκαν.
Θέλω να σε συγχαρώ για την προσπάθεια σου στο internet, εγώ προσωπικά δεν σε διαβάζω συχνά, αλλά μου είπε ο γιος μου ότι είδε αυτή τη μέθοδο στο μλοκ σου και έσπευσα να σε χειροκροτήσω.
Επειδή χαίρομαι που νέα παιδιά σαν εσένα ασχολούνται με τον μαγικό κόσμο της μέλισσας, επέτρεψε μου να σε βοηθήσω με μερικές συμβουλές αφού τυχαίνει να εφαρμόζω τη μέθοδο αυτή χρόνια και αν θες τα δημοσιεύεις για να τα μαθαίνουν και οι αναγνώστες σου.
Ο αριθμός των μελισσιών είναι μελετημένος.
Πρέπει να είναι 11 για να ισορροπεί στα σίγουρα το μελίσσι.
Παραπάνω μπορεί να πέσει.
Εγώ αν δεις στις φωτογραφίες δεν βάζω πασαλάκια.
Έχω μια μόνιμη κατασκευή όπου η κάτω κυψέλη με τον εμβρυοθάλαμο είναι δεμένη σε σταθερή μεταλλική βάση και οι πάνω δένουν μόνο με συνδετήρες.
Αυτός ο τρόπος σηκώνει μέχρι 9.
Παραπάνω κινδυνεύουν να πέσουν και είναι και υπερβολή.
Πόσο πια μέλι να πάρεις;;;
Είναι σημαντικό να έχουν όλα τα πατώματα μια τρύπα που κλείνει με φελλό για να το χρησιμοποιήσουν οι εργάτριες σαν πόρτα.
Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε σε όλα, το κάνουμε μόνο στο μεσαίο στο 5ο δηλαδη και στο πάνω πάνω.
Αυτό για να μπορούν οι μέλισσες να μπαινοβγαίνουν.
Δοκίμασα και στον έλατο όπως θα δεις και στις φωτογραφίες αλλά δεν είχε καμιά επιτυχία και δεν το συνιστώ
Για την στήριξη.
Οι μέλισσες στη φάση αυτή προπολίζουν τόσο πολύ τα πατώματα που πραγματικά κολλάνε τόσο καλά μεταξύ τους που θα τολμούσα να πω οτι, μαζί με τους συνδετήρες και 11 όροφο να ταν θα στεκόταν αλλά όπως είπα είναι υπερβολή.
Επειδή προπολίζουν τόσο πολύ και επειδή είναι ψηλά, είναι πολύ δύσκολο να επιθεωρείς για σμηνουργία αλλά δεν χρειάζεται κιόλας.
Κάθε φορά που πας να βάλεις ένα πάτωμα επιθεωρείς πριν μόνο το προηγούμενο, και ΟΧΙ το πιο κάτω.
Το πιο κάτω σταδιακά παίρνει τη μυρωδιά της μάνας και δεν υπάρχει θέμα.
Ισχύει μόνο για το πάτωμα που μόλις έβαλες και το προηγούμενο.
Θέλω να τελειώσω λέγοντας ότι πολλοί έχουν προσπαθήσει να την καπηλευτούν τη μέθοδο αυτή και σπάνια λένε το όνομα του Χαλκιά.
Θέλουν να την λένε ότι την ανακάλυψαν αυτοί.
Όμως χάρη σε παιδιά σαν εσένα όλα παίρνουν τη θέση τους.
Συνέχισε την καλή δουλειά
Φιλικά μελισσοπαραγωγός
Σχολιο MELISSOCOSMOU
Κατ αρχήν σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Είναι χαρά και τιμή για μένα να δημοσιεύσω τις συμβουλές και τις παρατηρήσεις σου για την μέθοδο αφού την δουλεύεις και γνωρίζεις καλά.
Θέλω να πω κι εγώ απλά, ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εσένα που μοιράζονται την γνώση τους με άλλους ανθρώπους, τότε είναι σίγουρο ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα, και ότι η Μελισσοκομία μας θα έχει συνέχεια και μέλλον λαμπρό.
Η μέθοδος και τα κιλά που περιγράφω στην ανάρτηση είναι πληροφορίες από το βιβλίο που τα διάβασα.
Γράφω ότι την χρησιμοποιούν πολλοί μιας κι έχω λάβει αρκετά μηνύματα από μελισσοκόμους που ισχυρίζονται ότι την εφαρμόζουν, αλλά ομολογώ ότι φωτογραφίες μόνο από εσένα λαμβάνω πρώτη φορά.
Τέλος να πω ότι είναι χρέος όλων μας να τιμάμε τους ανθρώπους που μόχθησαν για να ανακαλύψουν τρόπους που θα αυξήσουν την παραγωγή μας.
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς λοιπόν είναι, να δίνουμε το όνομα τους στις μεθόδους αυτές, και να υπενθυμίζουμε σε κάποιους που το ξεχνάνε για το ποιος είναι ο εμπνευστής της μεθόδου.
Ευχαριστώ από καρδιάς.
Βασίλης Ξεσφίγγης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
18 σχόλια:
Ορισμένες παρατηρήσεις και ερωτήσεις:
1: Οι αγγλικοί τίτλοι δεν κλίνονται.Ο MELISSOCOSMOS, του MELISSOCOSMOS.
2. Πως ξέρει πόσοι την εφαρμόζουν σε όλη την Ελλάδα;
3. Πως βγάζει ΚΑΘΕ χρόνο 400 κιλά; Δεν υπάρχουν κακές χρονιές;
4. Οι φωτογραφίες είναι σε ελατοδάσος και σε κάμπο; Στα θυμάρια υπάρχει καμία;
5. Σκότωσε/έπιασε καμία απο αυτές τις μυστήριες σφήκες να τις στείλει στο γεωπονικό;
6. Τι είναι αυτό που το κάνει στα 11 να ισορροπεί και στα 12 να πέφτει;
7. Τα 9 δεν είναι υπερβολή δηλαδή; Τα περισσότερα είναι;
8. Τι είναι αυτό που έκανε τη μέθοδο να μη δουλέψει στο έλατο ενώ στο θυμάρι δουλευει;
9. Πως θέλουν να την καπηλευτούν πολλοί ενώ την εφαρμόζουν μόνο 2-3;
Πρώτον δεν απορρίπτω τη μέθοδο πρέπει όλοι να βρούμε πιό εύχρηστους - εύκολους τρόπους να βγάλουμε μέλι (δίχως χρήσης ζάχαρης).
Δεύτερον γιατί ταΐζετε - διεγείρεται τα μελίσσια αφού είστε σίγουροι, όπως για το πύργο ότι θα βγάλει μέλι και δεν αφήνετε τη φύση να κάνει τη δουλειά της.
Αν το μελίσσια βρίσκουν μέλι αλλά και συγχρόνως μπαίνει ζάχαρη έχετε την εντύπωση ότι δεν αποθηκεύεται καθόλου στα φρύδια του τελάρου, το οποίο στη συνέχεια μπαίνει στο πύργο ;
Με την είσοδο από πάνω που έχετε συν καλή ανθοφορία ή τροφοδοσία, αυτό σίγουρα θα σμηνουργήσει. Το λέω αυτό γιατί στα δικά μου μελίσσια 3όροφα ή 4όροφα στο θυμάρι (αν δουλεύει το θυμάρι καλά φτιάχνουν κελιά) και με νέες μάνες μου έχουν σμηνουργήσει.
Εάν στον εμβρυοθάλαμο αφήσεις τη μάννα να γεννάει σε δέκα τελάρα (για το θυμάρι) χάνεις αμέσως 10 τελάρα μέλι θυμαρίσιο. Άρα πρέπει να την περιορίσουμε !!!!!!!!!
Το ξαναλέω, Δεν απορρίπτω τη μέθοδο. Δεν λέω ότι εγώ κάνω το σωστό.
Βασει καιρικών συνθηκών πρέπει οι μελισσοκόμοι να κινηθούν ανάλογα για παραγωγή μελιού.
Συνέχεια στα παραπάνω ερωτήματα:
Στο 9άρι μελίσσι παίρνει 100 κιλά, δηλαδή παίρνει 100 κιλά απο 90 τελάρα, δηλαδή 1.1 κιλό απο κάθε τελάρο, μια ποσότητα που θα μπορούσε να την πάρει απο 5 ορόφους καλά πατημένους απο πληθυσμό. Ποιος ο λόγος να τοποθετηθούν 9 όροφοι αφού οι 5 θα μπορούσαν να δώσουν την ίδια ποσότητα μελιού με πολυυυυυυ λιγότερο κόπο;
Αντί να κάνει όλη αυτή την ταλαιπωρία, γιατί δεν κάνει τα μελίσσια 15 ή 20 και να παίρνει το ίδιο μέλι χωρίς κούραση;
Παιδια, πολλες οι ερωτησεις και δεν θα απαντηθούν, αφου οπως διαβαζω ο ανθρωπος δεν πολυμπαίνει στο ιντερνετ.
Αυτο που εγω εχω παρατηρήσει και απο αλλες αναρτήσεις ειναι, οτι ειναι καπως άκομψο οταν καποιος γραφει κατι, αμέσως να αρχιζει η αμφισβήτηση.
Ετσι ομως δεν προχωράει το πράγμα.
Κανουμε αμαν και πως, να μας πει κάποιος παλιός την μεθοδο του.
Κατηγορούμε τους παλιους για μυστικοπάθεια, κι ομως οταν βρεθει καποιος και πει κατι τοτε στο καπακι αρχιζουμε τα ναι μεν αλλα...
Συγνωμη αλλα αυτο δεν ειναι καθολου σωστο.
Το σωστό είναι να του στείλεις τα ερωτήματα και να μας τα απαντήσει Βασίλη αν πραγματικά ενδιαφέρεται για το καλό των νέων μελισσοκόμων. Να μας απαντήσει για να μάθουμε κι εμείς αν πραγματικά αξίζει σαν μέθοδος ή απλα παινεύει τα έργα του. Πάντα πρέπει να υπάρχει συνήγορος του διαβόλου για να υπάρξει πρόοδος
Άμα αναφέρεσε σε εμένα νομίζω κάνεις λάθος, γιατί παραπάνω αναφέρω τρόπο για παραγωγή.
Χαλαστανη δεν αναφερομαι σε σενα γενικα μιλαω.
Ηθελα καιρο να το γραψω αυτο.
Ανωνυμε λες να ζαλισω τον ανθρωπο;
Τοτε θα κηνυγαμε τους ανθρωπους που θελουν να πουν κατι με το ντουφεκι.
Ο ανθρωπος εγραψε την μεθοδο του, ή καλυτερα συμπληρωσε ορισμενα κενα που υπηρχαν στο αρθρο μου.
Συνεχιζουμε τωρα δεν το ψηριζουμε το πραγμα
Ανωνυμε, η αναφορα του συναδελφου με αφήνει αδιαφορο, και τωρα και τοτε που την εκανε.
Εγω εστω κι ενας αναγνωστης αν μείνει σε αυτο το Blog που θα εκτιμάει τα γραπτα μου, θα συνεχισω να γραφω εστω για αυτον.
Α ΡΕ ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΜΠΛΕΞΕΙ......!
Παιδια καλημέρα, είμαι ο γιος του Αποστόλη. ο Πατερας μου δεν μπαινει στο internet
μελι στα ελατα δεν εβγαλε, στο θυμάρι μόνο.
ο πατέρας μου, Απόστολος είναι ενεργό μέλος του μελισσοκομικου συλλόγου και κάθε μέρα είναι στα γραφεία απο τις μια κι επειτα (το πρωι ειναι ακόμα στο δημο, η συνταξη βγαίνει σε 2 μηνες)
οποιος θελει μετα τις 12,30 τον βρίσκει στο 2112008200 (συνήθως το σηκώνει αυτός) με χαρά θα σας απαντησει σε θεματα που δεν ξερω κι εγω καλα. Bεβαια ειναι πολυλογας και ολο στα τηλεφωνα ειναι αλλα δεν εχει προβλημα να απαντα σε αποριες αντιθετα με αλλους παλιους
Φιλε πήρα και μου είπαν θα είναι δευτερα μετα τις 12,30 και θα μου τα ξεηγησει όλα. Εγω παντως τετοιο πυργο δεν θα εστηνα
σε ποιο βιβλιο γραφει αυτη τη μεθοδο;
Ανώνυμε, στο βιβλίο ενός γεωπόνου που λέγεται Μπλίκος
Βασίλη η μεταλαμπαδευση της γνώσης καλα κρατει και μπράβο σου. Οπως βλέπεις αγγιξες μερικους απο τους παλιους. αν και το ήθος τους είνα κάτι που αποπνεεται και απο τους νεώτερους. οπως τον γιο του κ. Απόστόλη.
Δεν θα κρίνω εγώ ο μικρός την απόδοση της ενέγειας και αν ισορροπουν καλα τα 9 πατώματα.]]
Ειναι αστεία πράμτα, εγω 9 μελισσια δεν εχω όλα όλα.
Θα ήθελα όμως να σου προτίνω να πάρεις εσυ τηλ τον κ. Αποστόλη απο δευτέρα και να μας πεις τι σου εξήγησε για να μην ενοχλούμε εμεις οι πιο αρχάριοι
Φιλικά ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΛΥΚΌΒΡΥΣΗ
<>
βασιλη γερά!!!
Δημοσίευση σχολίου